Nafoukaná vrána

zobrazeno 2540×

Vložil(a): Leňulka, 29. 9. 2018 23.16

Nespokojená vrána se rozhodla, že od domova a přítelkyň odletí dál než obvykle. Najednou potkala na dvoře pár pávů. To jsou ale krásní ptáci! Vrána nikdy neviděla tak krásná pera! Nesměle se zeptala královských ptáků, kdo jsou. ,, Jsme pávi,´´ odpověděl jeden z nich a roztáhl ocas. A když se páv naparoval a ukazoval vráně svá majestátná pera, zakřičel tak, jak křičí pávi. Vrána málem pukla obdivem. Rozloučila se odletěla. Od té chvíle nemohla na pávy zapomenout.

,,Jaká mají jemná pera! Určitě jsou šťastní, když jsou tak krásní.´´ A smutné pohlédla na svá ošklivá černá brka. Od té doby přemýšlela jen o nádheře pávů a o svém obyčejném peří. Dokonce se přestala zhlížet v hladině rybníka, protože pokaždé, když to udělal, byla ještě nešťastnější. Naučila se špehovat pávy a čím víc sledovala, jak se královsky nosí, tím víc žárlila na jejich krásu. 

Jednou si všimla, že jeden páv ztratil pero. Když zapadlo slunko, vrána ho sebrala a schovala. O několik dní později znovu pozorovala pávy a našla další pero. Když už měla čtyři, na nic nečekala. Zatkla si paví pera do svého ocasu a přilepila je borovou smolou. Začala se předvádět před přítelkyněmi, aby ji obdivovaly. ,,Podívejte, jaký mám krásný ocas,´´ říkala pyšně. ,,Nejsem tak ošklivá jako vy. Uhněte mi z cesty, vy vypelichané vrány!´´ Překvapení vran se rychle změnilo v rozhořčení. ,, Nejsi nic jiného než vrána, i když máš ta nablýskaná pera!´´ posmívaly se své nafoukané družce. ,, A vy jste hloupé a ještě k tomu ošklivé,´´ odpověděla nafoukaná vrána povyšené a odešla žít mezi pávy. Když pávi upřeli zrak na neznámou, pomysleli si, že vrána je páv, který ztratil mnoho per, a litovali ji. Ale vrána, nafoukanější než předtím, chtěla, aby jí obdivovali. V hlavě se jí zrodil hloupý nápad. Pokusila se zakřičet tak, jak to dělá páv, když roztahuje ocas. Ale vraní ,,Krá! Krá! Krá!´´ ji okamžitě prozradilo. 

Rozzlobení pávi jí vytrhali ukradená pera a vyhnali ji. Chudák vrána! Když se smutná a sklíčená vrátila ke svým přítelkyním, chovaly se k ní také hrubě. Nikdo si s ní nechtěl povídat. Všechny vrány se k ní otočily zády, protože chtěla být něčím, čím nebyla. 

Autor: neznámý

Zdroj: Zlatá sbírka pohádek

Máte i Vy oblíbenou pohádku, o kterou se chcete podělit? Přidejte ji.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Žofinka

Žofinka, 1. 2. 2019, 20.14

A opět máme co číst, ani nemusíme do knihovny:-)

Zdeňka S., 2. 10. 2018, 21.00

Tak tuhle pohádku jsem do teď neznala , moc hezká

Leňulka, 8. 10. 2018, 18.24

přidám ti večer ještě další takové poučné

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů