Vaše vlasy si zaslouží péči (nejen) po porodu

zobrazeno 4070×

Vložil(a): NikolaJ, 17. 5. 2016 21.34

Určitě se shodneme na tom, že vlasy jsou ozdobou každé ženy. V průběhu života se však jejich kvalita nebo kvantita může měnit. Nejčastěji se vlasy mění v těhotenství a po porodu. Ale zatímco v těhotenství jsou ženy se svými vlasy spíše spokojené, po porodu se ženy se svými vlasy často trápí. Proč?

V těhotenství

Těhotenství a narození miminka jsou důležitým mezníkem v životě každé ženy. Celých 9 měsíců se těšíme na děťátko a nemůžeme se dočkat, až ho konečně sevřeme v náruči. Avšak ne každá žena prožívá těhotenství a období kojení s nadšením. Vždyť naše tělo prochází tolika změnami, a někdy není úplně lehké si na ně zvyknout. Některým maminkám se k pocitům radosti a nadšení přidávají také pocity zklamání, nevolnosti, oteklé nohy, pálení žáhy a další těhotenské obtíže.

V období těhotenství mají nastávající maminky většinou pocit, že nehty i vlasy rostou rychleji než obvykle. To se většinou stává kolem 20. týdne těhotenství a na svědomí to mají právě těhotenské hormony, které tělo vyplavuje. Podle odborníků v průběhu těhotenství rostou vlasy rychleji a jsou také na dotek silnější a na pohled lesklejší.  Ale stejně tak jako pominou ranní nevolnosti a další těhotenské příznaky, pomine i rychlejší růst vlasů.

V těhotenství ale některé ženy trápí rychlejší maštění vlasů, což vyžaduje specializovanou péči v podobě kvalitního šampónu. Rozhodně při jeho výběru sáhněte po takovém, který neobsahuje sulfáty, parabeny, a jiné zatěžující látky.

Trvalá vám v období těhotenství rozhodně nebude držet, protože pokožka těla a tedy i hlavy je v těhotenství zvýšeně prokrvená a vrstva keratinu, který je nutné při trvalé narušit, je pevnější.

Vlasy v těhotenství nevyžadují zvláštní péči, jen možná budete muset změnit přípravek, či snížit četnost mytí vlasů.

Po porodu

V období tří až šesti měsíců po porodu se vše obrátí. V důsledku prodělané velké změny fyzické a psychické a v důsledku další hormonální bouře, která po porodu nastává, vlasy začnou často ženám nadměrně vypadávat. Poporodní padání vlasů zažije každý druhá maminka. Vlasový cyklus se zrychluje, to znamená, že se zkracují jeho jednotlivá životní období a padání vlasů je 2 až 3 krát intenzivnější. Ale nezoufejte, nedošlo-li během těchto změn k narušení vlasových cibulek, vše se opět vrátí k normálu během násedujících tří měsíců. Rozhodně ale můžete růst a kvalitu vlasů podpořit pomocí doplňku stravy a vitamínů – pravděpodobně máte nedostatek železa, zinku, vápníku či hořčíku.

Pokud vám padají po porodu vlasy, měla byste věnovat pozornost také samotné péči o ně. Umývejte si vlasy méně často, rozhodně ne každý den. Fén či žehličku používejte co možná nejméně. Zároveň se nedoporučuje vlasy v období vypadávání barvit, melírovat, vyhnout byste se měla také trvalé. Barva nebo jiné přípravky na vlasy sice nemají přímý vliv na mléko, je ale docela pravděpodobné, že v důsledku hormonálních změn ve struktuře vlasu by vám barva nejspíš nechytla, stejně jako trvalá. Budete-li mít touhu přesto si vlasy obarvit, použijte například Hennu.

Moje zkušenost

I já jsem v těhotenství byla se svými vlasy v podstatě spokojená. Byly lesklé, hustější, ale více se mastily. Koupila jsem si tenkrát přírodní šampon, který jsem si vzala i do porodnice a dodnes si pamatuji jeho vůni.

Asi největší problém, který jsem kdy s vlasy měla, nastal po porodu. Vlasy mi začaly hodně vypadávat. A tak jsem začala pátrat, co s tím. V lékarně jsem si koupila vitamin B a nějaké další vitaminové doplňky pro růst vlasů. Velký problém jsem začala mít se šamponem na vlasy. Po šamponech, které jsem běžně kupovala v drogerii, mne najednou velmi svědila pokožka hlavy a vlasy se mi rychle mastily. Tak jsem se rozhodla začít používat přírodní šampony. A úleva se dostavila! Šampon byl sice dražší než ty z drogerie, ale vyhovoval mi po všech stránkách a dočetla jsem se, že svým vysokým obsahem přírodních látek zaručuje důkladné, zároveň však šetrné mytí vlasů a zklidnění vlasové pokožky. Je dobrý na revitalizaci poškozených vlasů, zmírnění jejich případného vypadávání, urychlení růstu vlasů a omezení procesu šedivění, na čemž se podílí vysoký obsah byliny Eclipta Alba v šamponu obsažený. Neobsahuje parabeny ani sulfáty, takže vlasy nezatěžuje.

 

Patříte i vy do skupiny těhotných, nebo novopečených maminek s problémy s vlasy? Podělte se, jaké máte zkušenosti s přípravky nebo doplňky stravy apod. Inspirujeme se vzájemně, přeci si nebudete tak krásné období kazit „maličkostmi“, které se dají vyřešit. ;) 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Verullis, 25. 5. 2022, 12.34

Máte některá prodloužené vlasy? Je potřeba o ně nějak speciálně pečovat?

Gabullka, 14. 6. 2022, 22.10

Důležité je pečovat hlavně o ty svoje vlasy, ty je potřeba vyživovat, ty umělé ne . Jaké spoje budeš mít nebo máš?

Verullis, 3. 7. 2022, 17.40

Chtěla bych vyloženě pásy a vybrala jsem si je na clipinhair.cz tak si je nejspíš objednám

no teď po porodu mi zase vlasy padají nehorázně a injekce na padání vlasů mi ani nepomáhají.

Minnie, 26. 11. 2020, 14.33

Vlasy mi vypadávaly po každém porodu, naštěstí ale ne nijak extrémně.

Olla, 3. 10. 2020, 21.57

Myslíte, že si můžu nechat prodloužit vlasy, i když mi padají ? Nemůžou mi potom vlasy vypadávat víc ?

LauraI, 27. 10. 2020, 16.24

Záleží jak moc ti padají .. pokud to není nic hrozného, tak zkus clipy, ty jsou nejšetrnější vůči tvým vlasům. Koukni třeba sem, jak to vypadá www.clip-vlasy-levne.cz

Marta1982, 27. 9. 2020, 11.07

ano, padaly mi a proto mijich moc nezbylo, mam je jemné, řídké a delka max mikado. Proto musím použíovát clipy, abych měla objem a délku jako mají osttaní ženy . Samozřejmě jsem si nechala poradit, kadeřnice mně nasadila tyhle a jsem moc spokojena hotstyle.cz/831-50cm-tape-hair-pu-extension-tape-in-lidske-vlasy-remy-vlnite-prirodni-blond.html

PetraB, 22. 10. 2018, 21.06

Také jsem delší dobu měla vlasy zničené. Když jsem navštívila salon Organics-Prague,kde pracují s čistě přírodními barvami, které dodávají vlasům hydrataci a lest, mé vlasy vypadaly dokonale.

Beatka, 25. 10. 2018, 21.32

Dobrý den, kde najdu více informací o salónu?

PetraPe, 13. 12. 2018, 20.22

Dobrý den, mrkněte se na internet, tam informace o salónu určitě najdete.

Janulka11

Janulka11, 12. 1. 2019, 21.04

Dobrý den, jestli myslíte salón organics-prague.com tak můžu vřele doporučit. Přírodní vlasová kosmetika s kterou pracují je úžasná.

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 6.45

Po porodu začaly padat, ale srovnalo se to

denisa.lur

denisa.lur, 26. 12. 2017, 17.39

taky jsem četla, že je důležité si střihat konečky jednou do 2 měsicí díky atomu a dlaších rad ( http://www.esmina.cz/jak-si-nechat-odrust-vlasy/ ) vám odrostou vlasy mnohem rychlejí

mckvak, 26. 7. 2017, 21.12

Prvni tehu strasny, ted to zaclo znova, mame nejake prirodni kapsle tak jsem zvedava

Kikinka30, 23. 3. 2017, 13.22

Musela jsem ke kadernici,vlasky po porodu dostaly zabrat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů