Tipy, jak zatočit s nachlazením či zánětem u dítěte

zobrazeno 626×

Vložil(a): Adrianita, 10. 1. 2024 10.43

Právě nastala opravdová mrznoucí zima. V zimním období se objevuje nejen u dětí více respiračních chorob. Větší nemocnost může být i při velkém mrazu. Stačí se nedostatečně obléknout nebo promrznout a zánět je na světě.

Obecně je dobré chodit ven za každého počasí, i při mírném nachlazení. Jak se říká, neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení. Pobyt na čerstvém vzduchu je prospěšný. Při opravdu velkých mrazech je vhodnější chodit na krátké procházky. Nezapomínejte na vrstvení a dostatečné teplo na ruce i nohy. Doporučuji si s sebou na procházku vzít termosku s teplým čajem.

Rýma nebo kašel

Pokud se u dítěte objeví zánět dutin, rýma, kašel, zvětšená mandle či uzliny, je čas se zabalit pod deku a být v teple. Obecně při nástupu nemoci je důležité více odpočívat a více spát. Nejvíce však dokáže pomoci lokální zahřívání. Na místo zánětu namažte sádlo (vepřové, husí i jiné) a přiložte nahřátou plenu či jinou látku, necháme působit přes noc. Při rýmě a zánětu dutin je vhodný zábal krku, při kašli zase hrudníku. Na úporný kašel jsem měla doma připravenou tymiánovou mast - sádlo a tymián. Teplý zábal prokrvuje, odvádí z těla škodliviny a rozpouští hlen.

Nezapomínejte na časté větrání, zvlhčování vzduchu, pomáhá solná lampa nebo nakrájená cibule u postele. Pokud se hlen nechce spustit, může pomoci i inhalace.

Prevence

Pokud je dítě opravdu často nemocné, zaměřte se na podporu jeho imunity. V době nemoci můžete tělo podpořit i bylinami či medicinálními houbami. Ne všechny syntetické vitaminy či multivitaminy jsou však vhodné. Nejprve se zaměřte na zdravou stravu, čerstvé ovoce a zeleninu. Základem zdravého střeva a tím pádem i imunity jsou probiotika. Nejpřirozenější jsou probiotika z potravy. Zejména kefír, já vyrábím svůj vlastní kefír, zelí, pickles, kimchi, případně kvalitní probiotika v kapslích. Víc než kdejaké multivitamíny dokážou imunitu podpořit betaglukany. Nezapomínejte ani na vitamin C, vyhněte se ale syntetické kyselině askorbové. Vitamin C přijímejte z přírodních zdrojů, hodně vitaminu C obsahuje rakytník, šípky, sušená aronie, prášek z třešní Acerola, camu camu, baobab, acai. 

Účinné jsou i tinktury z echinacey či lichořeřišnice, na časté virózy je účinná žampionová tinktura. Z bylin můžete vyzkoušet kombinaci mateřídoušky, lípy, černého bezu, heřmánku, obohatit můžete o tymián. 

Při nachlazení je prospěšný i kvalitní med, mateří kašička či včelí pyl. Doporučujeme kupovat od prověřeného včelaře. U dětí dávkujte 1 lžičku včelího pylu denně. Pyl můžete vmíchat do medu. Během nachlazení či bolesti v krku je prospěšný i propolis. Můžete jej kloktat, ředěnou tinkturou proplachovat nos při rýmě, inhalovat či 3 kapky denně užívat i vnitřně, stačí kápnout do vody. Raději si ověřte, zda dítě nemá alergii na včelí produkty. 

Zdravé jídlo jako základ

Aby dítě nechytlo každý bacil, je třeba se zaměřit na zdravou stravu. Zní to jako klišé, ale funguje to. Pokud ale řešíte, co vše dítě nesmí, vyřazujete potraviny, dohadujete se doma kvůli stravě či nemoci, větší dusno či tlak spíše nemoc podpoří. Spíše se zaměřte, co byste mohli nového vyzkoušet. Pokud dítě nemá moc rádo zeleninu, nastrouhejte mrkev do bramborové kaše, rozmixujeme zeleninu v polévce nebo vymyslete jiný způsob. Upečte domácí chleba či jiné pečivo, do kefíru rozmixujete čerstvé ovoce či kápněte do jídla pár kapek dýňového oleje pro doplnění zinku.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů