Sedí vaše dítě správně?

zobrazeno 798×

Vložil(a): Adrianita, 22. 9. 2020 9.46  (aktualizováno 6. 9. 2023 9.40)

“Sedni si pořádně a piš”. Jak by mělo dítě správně sedět nejen ve škole? Stačí být narovnaný? A co s rukama a nohama?

Všem je zřejmé, že dítě by u psaní, učení a malování, ale i u počítače, mělo správně sedět. Nesprávný sed má neblahý vliv na vývoj pohybového aparátu i na budoucí pohybové návyky. Pokud si v dětství zvykneme sedět shrbení, zkroucení nebo jinak nevhodně, ztěží se to budeme v dospělosti přeučovat. Nesprávné držení těla může mít za následek bolesti zad, krční páteře, hlavy, břicha, také dochází k rychlejší fyzické i psychické únavě. Dítě se poté méně soustředí, hlavně při dlouhodobém sezení, klesne jeho schopnost učit se, může mít horší prospěch nebo často chybovat. Správný sed má naopak vliv na správný vývoj pohybového aparátu, soustředění, učení, psaní i čtení, ale i dýchání je efektivnější. Dýchá vaše dítě správně?

Jak má dítě správně sedět na židli?

Jakmile dítě zasedne do školních lavic, stráví poměrnou část času sezením. Sed by měl být především pohodlný. Jakmile se dítě často kroutí, mění polohy, možná jen špatně sedí. Řešit správný sed bychom měli ale mnohem dříve. Miminka neposazujte, dokud sami nesedí, poté jim pořiďte vhodnou židličku a stoleček a dohlížejte na správnou polohu, pokud je to jen možné. Batolata a předškoláci u stolečku stráví mnohem více času. Slouží jim nejen k jídlu, ale i k tvoření, malování, stříhání nebo hře. Podporujte děti, ať sedí rovně, nohy jsou celým chodidlem na podlaze nebo desce rostoucí židle, ruce pokrčené a položené na stole. Zapomeňte na jezdící a otáčecí židle, které vybízejí k pohybu a často na nich děti neudrží stabilitu, protože se sami pohnou nebo ujíždí na kluzké podlaze.

Při psaní či malování by se dítě mělo na židli usadit tak, aby pánev byla celou šířkou na židli, dítě se lehce nakloní dopředu, stehna jsou rovnoběžně, kolena jsou v pravém úhlu, od sebe vzdálena na délku dvou pěstí, kolenní jamky se nedotýkají okraje židle. Trup se nesmí opírat o stůl, ruce jsou volně na stole a umožňují manipulaci se sešitem a psacími potřebami. Brada je mírně zasunuta dozadu.

Co je špatně

Špatně je jakékoliv odpočívání na lavici, opírání hlavy o ruce, polehávání. Jediné čeho tím dítě docílí, je ztráta koncentrace. Vhodné není ani hrbení, zaklánění se za opěradlo, nohy volně bez opory ve vzduchu, na židli, kotníky obtočené kolem židle. Špatným držením těla se nedokáže uvolnit ruka. Špatné návyky při sezení způsobují zatuhlost, bolest a křeče v rukou.

 

Buďte dětem příkladem a seďte správně. Je mnohem jednodušší děti učit správnému sedu, než je to pak složitě odnaučovat. Možná to víte z vlastní zkušenosti.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů