Nechtěný suvenýr z letních táborů? Vši!

zobrazeno 1063×

Vložil(a): Adrianita, 28. 7. 2021 20.16  (aktualizováno 15. 7. 2022 15.17)

Veš dětskou si může vaše dítě “přinést” v kterémkoliv ročním období, avšak větší pravděpodobnost je to v létě. V období dětských táborů, slezin na hřišti či plovárně. Děti mají více volnosti a jsou kontaktnější. Pokud nechtěného parazita u dítěte přehlédneme, snadno se tak dostane do školek i školních lavic.

Vši tu byli odjakživa, ať jste se s nimi osobně setkali nebo ne. Dříve panoval mýtus, že vši mají děti z rodin, kde jsou nižší hygienické návyky. Tento mýtus vůbec neplatí, můžete být až přehnaně čistotní a veš vás stejně nevezme obloukem. Z dítěte veš snadno přejde na rodiče či další osoby, s kterými se dítě dostane do styku. Ano přejde, veš dětská totiž neskáče jako blecha, ale v klidu přejde ke svému hostiteli. Přestože nejčastěji veš přeleze z jedné hlavy na druhou, může ojediněle dojít i k sekundární nákaze. Veš se do hlavy dostane z čepice nebo třeba sedačky autobusu. 

Napadení veškami

Pokud se nám v hlavě zabydlí vši, říká se tomu pedikulóza. Veš je velmi malý parazit, který sice není nebezpečný a nepřenáší vážné onemocnění, napadení vešmi je velice nepříjemné. Vši svědí, mohou způsobovat zarudnutí, u citlivých jedinců i zvýšenou teplotu nebo zvětšení uzlin.

Zajímavosti

  • Veš velmi dobře plave, jen tak ji tedy neutopíte, nespláchnete sprchou, můžete si ji dokonce odnést z bazénu. 
  • Veš dětská se sice šíří nejvíce mezi dětmi, ale nakazit se jí může i dospělý člověk

 

Jak s nimi zatočit

Dříve se při napadení vešmi dětem stříhaly vlasy, což dnes není vůbec nutné. Vsadit můžete na přípravky z lékárny, ale i přírodní metody. Pozor na některé babské rady šířící se internetem. Příkladem je použití psího šamponu, který často obsahuje chemikálie nevhodné pro lidi, pokožku hlavy může dokonce poleptat. 

V první řadě je důležitá důsledná prohlídka pokožky hlavy, tedy pramen po prameni. Cílem je najít hnidy, tedy vajíčka vší, které vypadají jako lupy. Po zmáčknutí však dojde k lupnutí. Hnidy je nejúčinnější zničit mechanicky, rukou, pinzetou nebo všiváčkem - speciálním hřebenem na vši. Je dobré tohle prohledání zopakovat častěji a kombinovat jej třeba speciálním šamponem, který zničí nejen hnidy, ale i vši. Můžete také zkusit do pokožky hlavy vmasírovat octovou vodu, alpu nebo tea tree olej, který je vhodný i jako prevence. Poté zabalte hlavu do igelitu a ručníku a nechte alespoň hodinu působit. Poté důkladně umyjte. Nejlépe i vyfoukejte horkým vzduchem, protože vši nesnesou teplo. Přestože mimo vlasy veš kvůli dehydrataci nepřežije ani den, raději vyperte na 60 stupňů i lůžkoviny a vyčistěte kartáče na vlasy, do kterých nakapejte také pár kapek éterického oleje. A radeji vyperte i veškeré oblečení, které dítě nosilo, zejména mikiny, bundy či čepice.

 

Zajímá nás, zda jste vy nebo vaše děti měli někdy vši. Pokud ano, jak jste s nimi zatočili? Řešíte nějakým způsobem prevenci?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (2 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 8.08

to je opravdu nechtěný dárek, ale řádí to i ve školce a škole, pořád nám to píší

patricia077

patricia077, 21. 7. 2022, 17.43

Nejen z letních táborů 😅ze škol a školek věčně chodily zprávy vyskytly se vsi 🙈

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů