Miminko - dokončený druhý měsíc

zobrazeno 4006×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 11.39

Šestinedělí je úspěšně za vámi a vašemu miminku budou brzy dva měsíce. Je zase o něco aktivnější, než tomu bylo doposud. Také vy se úspěšně zotavujete po porodu. Očistky by vás už trápit neměly. Nezapomeňte zajít na gynekologickou prohlídku, kterou byste měla absolvovat po šestinedělí. Pokud jste se ještě neobjednala, rozhodně to neodkládejte.

Co se děje s miminkem?

Miminko se stále mění, nyní už vás odměňuje úsměvem, který je doslova k nezaplacení. Neustále mění grimasy, sleduje vás a snaží se uchopovat hračky, i když to mu ještě moc nejde. Zejména maminky, které mají první děťátko, jsou jím doslova fascinované. Ačkoliv jste se s malými dětmi setkala často, v rodině, u kamarádek, mít své vlastní je absolutně nepopsatelný zážitek. Navíc jste s děťátkem 24 hodin denně. Můžete tak sledovat, jak se postupně mění, roste a učí se nové věci. U takto malých miminek je znát doslova každý den, kdy se naučí něco nového. I když jsou to jen maličkosti, vždy vám to udělá obrovskou radost.

Miminko už tolik nespí, jako tomu bylo první týdny po porodu. Nyní už je déle vzhůru, sleduje a poslouchá. Také začíná chápat, že když vás chce mít nablízku, stačí zabrečet a maminka přijde. Nyní ještě není vhodná doba mu toto přání odepřít. Samozřejmě pokud máte doma větší děti, není to tak snadné, jako u prvorodiček, ale i tak se snažte mu poskytnout co nejvíce svou blízkost. Dítě se potřebuje chovat, cítit vás. Kojení pro něho není pouze forma potravy, ale také kontakt s matkou.

Také se objevuje tzv. tříměsíční kolika, která často přichází na konci šestinedělí a trvá přibližně do třetího měsíce. Je to dáno tím, že trávicí soustava dítěte ještě není zcela vyvinutá a dítě nezvládne tak snadno strávit mateřské mléko (případně umělé). Ve střevech se hromadí plyny, které dokud neodejdou, dokážou miminko pořádně potrápit. Bolest bříška poznáte snadno, dítě pláče až hystericky, kroutí se u toho, napíná nožičky, rudne a je vidět, že má velké trápení. Postupně se naučíte rozlišovat pláč dítěte, který pokaždé signalizuje jiný problém. Je to součást postupného sžívání se. Maminky, které už doma jedno či více dětí mají, vědí už od začátku, co dítě trápí. Prvorodičky se to musí teprve naučit.

Jak je na tom maminka?

Na konci druhého měsíce už byste měla být zcela zahojená (po císařském řezu to trvá déle). V tuto dobu byste měla navštívit svého gynekologa, který vás zkontroluje, zda je vše v pořádku. Pokud tomu tak bude, můžete začít opatrně se sexem. Do ničeho se však nenuťte, počítejte s tím, že vám to zpočátku nemusí být úplně příjemné. Pořiďte si lubrikační gel, který pochvu zvlhčí.

Nevíte, jak miminko venku oblékat? Tento problém trápí většinu maminek, které děti často oblékají až příliš. Ve strachu, aby miminko nenastydlo, raději volí silnější vrstvy oblečení. Obecně platí, že ležící dítě v kočárku, které se ještě příliš nehýbe, oblékejte o jednu vrstvu navíc. Tu v zimě tvoří fusak. Kontrolujte děťátko za krkem, zda není zpocené.

I když je miminko ještě malé, už vás vnímá. Hodně na něho mluvte, snažte se nešišlat a také mu zpívejte. Věřte, že tato komunikace je velice důležitá, pomáhá vám budovat vazbu s dítětem a navíc jej podněcuje. Odborníci dokonce říkají, že děti, na které rodiče hodně mluví, čtou jim a zpívají už od narození, mnohem dříve a lépe mluví.

Jestliže se cítíte dobře, můžete začít pomalu cvičit. Ale pozor, s ohledem na kojení to rozhodně nepřehánějte, rozhodně se vyhněte nesmyslným dietám. Také hormonální hladina se pomalu stabilizuje a vy se cítíte klidnější a vyrovnanější, než pár týdnů po porodu.

Tatínkové, zapojte se

Jakmile se venku oteplí, vyrazte s kočárkem na procházku. Nezapomínejte na dítě také hodně mluvit a zpívat mu, váš hlas je pro něho stejně důležitý, jako hlas mámy. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí po všech šestinedělí jsem měla vše ok.

Kateřina Fárová, 13. 12. 2020, 17.31

Přesně tak Nelinka se také už pěkně směje.

Minnie, 4. 9. 2020, 10.04

Na gyndě vždy vše ok, proměny výrazů u miminka k nezaplacení ♡

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 6.35

Já málem na gyndu zapomněla, tak jsem byla do toho ponořená

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 9.11

ano, krásné období, ale asi jsem je moc navlékala

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 19.02

to ještě krásně spinkali

Petra Önder (petrao)

petrao, 4. 9. 2016, 2.47

Krásné období

Eliška Kozlova, 24. 8. 2016, 10.14

Všechno souhlasí, jen ten vědomí úsměv na maminku ne a ne přijít ... zato ta škála grimas při vytlačování prdiku a můžu potvrdit, u chlapečků to je opravdu horší a když nepomůže natrasani u maminky v náručí, tak kapičky to jistí

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.35

Přesně tak, taky se mi zdálo, že každý den zkouší něco nového

Katka

Katka, 5. 9. 2015, 16.34

Ano, první dětský úsměv a vědomý pohled je pro rodiče krásný zážitek ;o)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů