Krvácení z nosu u dětí. Máme spěchat k lékaři nebo zachovat klid?

zobrazeno 727×

Vložil(a): Adrianita, 27. 6. 2022 14.55  (aktualizováno 5. 9. 2023 14.50)

U dětí dochází ke krvácení z nosu častěji než u dospělých. Častěji nos krvácí v létě. Čím je to způsobeno, kdy zajít k lékaři a jaká je první pomoc? To vše se dočtete v článku.

U dětí je krvácení z nosu nejčastěji způsobeno poraněním malých cév silným smrkáním, strkáním prstu či předmětů do nosu, nebo úrazem. Nemusí se jednat o nic vážného, přesto v některých případech může. Může se to stát jak batolatům a předškolákům, tak i školákům. My vám poradíme, jaká je první pomoc a kdy je třeba jít k lékaři.

Příčiny krvácení z nosu

V přední části nosní přepážky se nachází velké množství tepenných větviček, které jsou náchylné nejen k mechanickému poškození. U dětí často krvácení doprovází i chřípkové či další onemocnění. Pokud je krvácení častější a déle trvající, raději navštivte lékaře. Může se totiž jednat o projev nějakého onemocnění, jako pevně porušená pevnost cév, porucha srážlivosti krve, vyšší tlak a další. Můžete se objednat k pediatrovi, nebo rovnou k vyšetření do ORL ambulance.

První pomoc při krvácení z nosu

Pamatujete si situace, kdy dítěti krvácejícího z nosu učitelé radili zaklonit hlavu? Doporučený postup je přesně naopak. Je tedy nutné hlavu předklonit a stisknout krvácející nosní dírku jako při smrkání. Stisknutí by mělo trvat několik minut. Pokud je dítě ochotné, přiložte mu na zátylek studený obklad. Dítě by mělo mít otevřená ústa, aby nedošlo ke spolknutí nebo vdechnutí krve, které může vyvolat zvracení nebo zástavu dýchání. Myslím, že není třeba dodávat, že bychom k situaci měli přistupovat v klidu, pozitivně a s nadhledem, jako ve většině náročnějších situacích. Pokud krvácení do půl hodiny neustoupí, raději vezměte dítě na pohotovost.

I po zastavení krvácení dbejte na klidový režim. V opačném případě by se krev mohla opakovaně spustit. V klidu by dítě mělo být alespoň hodinu, obezřetní však buďte i 5 hodin po spuštění krvácení. Někdy se může stát, tak jako nám, že se dítě probudí s červenými skvrnami na polštáři. Je možné, že se dítě v noci škráblo nebo uhodilo. V je pravděpodobnější, že dítě krev spolkne a pak ho vyzvrací nebo se objeví červeně zbarvená stolice.


 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů