Kojenecká kolika

zobrazeno 32191×

Vložil(a): Jana N., 14. 6. 2016 21.59  (aktualizováno 23. 2. 2018 14.35)

Kojeneckou kolikou trpí asi 20% miminek. Pravděpodobnost, že vaše miminko bude trápit kolika, je tedy veliká. Novorozenecká kolika se nejčastěji objeví ve třetím týdnu věku a říká se, že jí trpí častěji chlapci. Jestli je dítě kojené, nebo krmené umělým mlékem, nehraje roli. Proč ale kojenecká kolika vzniká a dá se jí předejít? A jak můžete v takových chvílích miminku ulevit?

Když je miminko podrážděné, neklidné, pláče více než tři hodiny denně, více než tři dny v týdnu a u toho normálně prospívá, většinou se jedná o kojeneckou koliku. Pláč vypukne náhle a také bez zjevných příčin utichá. Většinou k tomu dochází navečer, večer a v noci. Miminko se svíjí, kope nožičkama, zatíná pěstičky, je rudé v obličeji a pláče. Bříško může být napjaté, úleva přichází s odchodem plynů nebo stolice. Jestliže má miminko bříško viditelně nafouklé, máte jistotu. 

Kojenecká kolika netrvá jeden nebo dva dny, ale trvá obvykle až do čtvrtého měsíce věku dítěte. Proto se jí někdy také říká tříměsíční kolika.

Příčiny kojenecké koliky

Mezi nejčastější příčiny kojenecké koliky patří bolesti bříška. Bývají způsobeny přejídáním se, nadýmáním, hltavým způsobem pití, špatnou technikou kojení nebo nevhodnou lahví s dudlíkem. Ale také alergií na určitou potravinu, kterou kojící maminka snědla, intolerancí bílkoviny kravského mléka, gastroezofageálním refluxem nebo nevyzrálostí střevního traktu. Mnohá miminka mají bolesti bříška také po Vigantolu, vitaminu D, který běžně předepisují pediatři. 

Jak ulevit miminku od bolesti bříška?

  • Masáž bříška – masírujte bříško miminka v oblasti pupku krouživými pohyby ve směru hodinovým ručiček. K masáži můžete použít také speciální přípravky proti bolesti bříška, které dostanete v lékárně
  • Noste své miminko – miminko, které bolí bříško, se často zklidní v maminčině náruči. Dítě co nejvíce chovejte, můžete ho lehce kolébat. Časté nošení dítěte v náručí nebo v šátku na nošení dětí může být dobrou prevencí bolestí bříška a koliky. V šátku dbejte na správné uvázání miminka.
  • Cvičení s nožkama – kolínka miminka přitlačte na bříško, tím dosáhnete uvolnění větrů
  • Teplý obklad – nahřátá plenka přiložená na bříško dítěte může jako teplý obklad dělat zázraky a dítěti ulevit. Nebo také pomůže teplá koupel, která miminko uklidní a uvolní. Můžete také nahřát v mikrovlnné troubě polštářek naplněný třešňovými peckami a přiložit ho miminku na bříško. Takové polštářky jsou volně prodejné v obchodech s výbavou pro děti, nebo i drogeriích.
  • Poloha na bříšku – položte miminko na chvilku na bříško, i to přispívá ke zmírnění problémů. Nebo si dejte miminko na svoje předloktí bříškem dolů – jedá se o tzv.polohu na tygříka.
  • Bylinky – pokud své dítě kojíte, zkuste si uvařit a vypít odvar z bylinek, jako jsou fenykl, kmín nebo anýz. Existují i speciální časové směsi proti bolesti bříška, různé dětské čaje s obsahem těchto bylinek, které může vypít maminka. Prostřednictvím mateřského mléka se pak jejich účinky projeví u miminka. 
  • Pozor na stravu – pokud kojíte, pozorujte, jaké potraviny nedělají vašemu miminku dobře, když je sníte. Ty vyřaďte na nějaký čas ze svého jídelníčku. Nejčastěji způsobují problémy potraviny jako jsou luštěniny, zelí, kapusta, paprika, švestky, jablka, rajčatová polévka nebo omáčka, čokoláda. U některých dětí může vyvolat problém také kravské mléko ve stravě matky. Abyste dokázala určit, která potravina miminku nevyhovuje, zkuste eliminační dietu (věnovaly jsme se jí v článku Atopický ekzém nebo jiná alergie u miminka).
  • Nedostatečné odříhnutí – nechte miminko po jídle odříhnout. Některé děti potřebují během pití více přestávek, nestačí jim odříhnout si na závěr jídla.
  • Rektální rourka – rektální rourka je gumová hadička, kterou koupíte v lékárně. Zavádí se do konečníku miminka. Někdo ji doporučuje, jiný ne. Při zavádění rourky buďte velmi opatrní, abyste miminku neublížili.
  • Speciální léky – pokud ostatní rady selžou, v lékárně dostanete několik druhů různých léků, kapek proti nadýmání a bolestem bříška. Účinné látky v těchto lécích mají miminku pomoci snížit množství vzduchu ve střevech a tím ulevit od bolesti. Většina těchto léků působí jen místně ve střevě a v nezměněné formě pak odchází stoličkou zase ven. Některé obsahují také lactobacily, které pomáhají dozrát střevnímu systému vašeho miminka. O vhodném přípravku se poraďte s dětským lékařem nebo lékárníkem.

Jak předcházet kojenecké kolice?

Některé možnosti, jak předcházet kolice, jsem vlastně už zmínila - dávejte pozor na to, co sama jíte, omezte konzumaci nadýmavých jídel. Popíjet můžete bylinkové čaje proti nadýmání (třeba fenyklový). Krmte své miminko v klidu, dbejte na správnou techniku kojení, případně krmení z lahvičky. Nekrmte ho ve spánku. Nechte své miminko po každém jídle dostatečně odříhnout.

Jak zklidnit miminko s kolikou?

Mezi nejúčinnější způsob patří samozřejmě chování, nošení v šátku, kolébání nebo houpání v kočárku. Účinné bývá také těsné zabalení do zavinovačky (shlédněte video u článku), které miminku připomíná stav, kdy bylo ještě u maminky v bříšku. V zavinovačce má také pěkně teplo, což je pro bříško dobré.

Pokud miminko pláče, má zvýšenou teplotu, stolici nestandartní barvy nebo konzistence, nebo máte nějaké pochybnosti o jeho zdraví, ihned navštivte lékaře, aby zkontroloval jeho stav. Jinak se obrňte trpělivostí a spoustou lásky ke svému malému tvorečkovi. Zapojte i partnera, protože dlouhodobější pláč miminka je pro psychiku celkem náročný, tak ať na to nejste sama. Kolika jednou ustoupí.

Mě se u dětí osvědčilo zavinování, nahřívání polštářku s peckami a přikládání na bříško, a cvičení s nožkama. A když bylo nejhůř, používala jsem probiotické kapky, které jsem zakoupila v lékárně.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

babca216, 28. 2. 2021, 9.20

Kolika se snad nevyhne žádnému děťátku. U nás zabrala masáž bříška mentolovým olejíčkem a cvičení nožičkami k bříšku .

trápí nás furt a malému jsou 3 měsíce kdy skončí ach jo

dadinkamaminka, 22. 11. 2019, 14.27

My si teda s dcerkou užili své. Od 3.tydne každý den několika hodinový pláč 😔, dokonce jak tlačila u jídla, tak se nám zakuckavala a prestavala dýchat 😥 Několikrát se i pozvracela 😪 Navíc nejspíš trpí alergii na bílkovinu kravského mléka, tak dostává speciální mléko,ktery ji Teda hodně pomohlo. Dřív po každém jídle plakala a svijela se, pak už Teda ne no, ale prdiky má pořád a už ji jsou 3,5 měsíce skoro. U nás pomáhá dudlík a pritahovani nožiček k bříšku, rourku jsem už použila několikrát. Na bříško si sáhnout nenechá, abych ji ho namasirovala...

mirka244, 19. 6. 2018, 15.07

Nám se nejvíc osvědčil sab simplex, teď čekáme druhé mimčo a určitě ho zase pořídíme

Žofinka

Žofinka, 28. 5. 2018, 14.53

Mírně nás potrápila, hlavně na začátku

Mildret, 27. 5. 2018, 17.22

Ani nám se koliky nevyhnuly ale nebyla to taková hrůza první měsíc byly dost často pak tak jednou za týden . Nejúčinnější byla tepla vana , masáž bříška , klubíčko a v nejhorším případě rektální trubička .. zhoršilo se to užíváním železa ale kolem 4 měsíců si to syn horší sám a máme celkem klid.

Monuli, 5. 4. 2018, 21.13

Známe,zkoušeli jsme polohu na tygříka,nahřívací polštářek a kapky Babycalm,ve čtvrtém měsíci to přestalo

Tinka1993, 13. 3. 2018, 16.03

Cvičili sme, nosili na rukách.. najviac zabralo nosenie v satke a kvapky coliprev

kajulna, 13. 3. 2018, 10.34

No najmladší ju mal a veľmi hroznú plakával od 18 hod. a niekedy až do 2 nad ránom bolo to veľmi ťažké obdobie. Hodiny a hodiny nosenia, masírovania a cvičenia a z ničoho nič mu to v 9 mesiacoch prešlo.

slavuska

slavuska, 12. 3. 2018, 13.26

naštěstí ani jedno z dětí nemělo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů