Když dítě trápí růstová bolest

zobrazeno 350×

Vložil(a): Adrianita, 9. 6. 2022 13.19  (aktualizováno 8. 9. 2023 13.10)

U dětí se střídá období rychlejšího růstu s obdobím relativního klidu, které se někdy může objevovat bolestí. Jak poznat růstovou bolest, u kterých dětí se objevuje a jak dětem ulevit? Máme pro vás zajímavé informace!

Růstové bolesti se zpravidla vyskytují u dětí od 3 do 12 let, mohou se však vyskytnout i u dětí mladších nebo naopak starších. Nejprve se objevují v předškolním věku od 3 do 5 let, k “druhé vlně” dochází ve věku 8-12 let. Není dodnes známo, co růstové bolesti způsobují. Je však důležité zmínit, že růstové bolesti neohrožují dítě na zdraví a nejedná se o nemoc, je to jen projev rychlého růstu. 

Přesto existuje několik teorií, které růstovou bolest zdůvodňují. Mohou se vyskytovat ve dnech, kdy dítě mělo více pohybu a pohybový aparát byl více namáhán. Dále u dětí, které mají ploché nohy nebo nesprávné držení těla. Případně psychosomatické problémy, tedy časté bolení bříška nebo hlavy. Některé teorie zase tvrdí, že růstové bolesti se objevují u dětí ze sníženým prahem bolesti, u dětí s poruchou ADHD nebo s poruchami učení a chování, případně u dětí se sníženou hustotou kostí. Ale jedná se jen o teorie, nejsou žádné vědecky potvrzené studie.

Příznaky růstových bolestí

Bolesti se častěji objevují v druhé polovině dne, odpoledne, večer nebo v noci. Nezřídka se dítě v noci probudí s pláčem, že ho bolí nohy. Bolest se objevuje na dolních končetinách hlavně v oblasti přední strany stehen nebo pod koleny, někdy i na jiných částech končetin. Pokud si nejste jisti, raději vyhledejte lékaře, který vám růstovou bolest potvrdí. Rozhodně by bolest neměla přetrvávat neustále a delší dobu, neměly by ji doprovázet ani další příznaky - bolest kloubů, únava, otok, nemožnost pohybu, změna barvy kůže, zvýšená teplota apod. V případě dalších příznaků ihned zajděte k lékaři. Dítě mohlo prodělat úraz, může se jednat i o nedostatek vitamínu D nebo hořčíku či další potíže. Intenzita bolesti je různá. Jedná se o bolest svalů, která trvá 10-30 minut.

Úleva při růstové bolesti

Pokud vaše dítě trápí růstová bolest, ulevit mu můžete několika způsoby:

  • nohy v klidu
  • jemná masáž
  • suché i vlhké teplo
  • koupel v epsomské soli
  • hořčíkový olej
  • vitamín D v zimních měsících

 

 

Milé maminky, trápily vaše děti růstové bolesti nebo je to u vás aktuální téma? Jak se projevovaly a co vám na ně pomáhalo?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů