Jak se přírodně chránit před klíšťaty?

zobrazeno 13206×

Vložil(a): dáša, 29. 5. 2016 22.19

Jaro je v plném proudu a sluníčko nás čím dál více láká do přírody a k odložení svršků. Na loukách a v lesích však mnohdy nejsme sami. Jsou tam s námi také klíšťata. Ta přenášejí, mimo dalších nemocí, dvě velice vážná onemocnění - Lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Jak se před klíšťaty chránit? Víte, kde se jich vyskytuje nejvíce?

Není nutné se vyhýbat návštěvám přírody

Ten, kdo chodí do přírody často, se instinktivně vyhýbá místům, kde se vyskytuje největší počet klíšťat. Nejvíce klíšťat se zdržuje nikoliv na loukách, ale tam, kde louka nebo pole přechází v les, jak uvádí studie Browna a Stutzera z Lékařské univerzity v New Jersey.

Bylo zjištěno, že v těchto přechodových zónách je až 40x více klíšťat než na celé louce nebo poli. V číslech to odpovídá tomu, že na louce nebo v lese byla na ploše 9m čtverečních 2 klíšťata. A v zóně, kde se louka mění v les, bylo klíšťat 75! Mohou za to myši! Přechodové zóny je lákají, protože se tam mohou lépe ukrýt.

Máte dítě v lesní školce a jímá vás teď panika? Nemusí, děti se těmto zónám často vyhýbají a pokud musí projít místy, kde se vyskytují klíšťata, vždy se pak kontrolují. Najdou tak klíšťata, která se ještě nestihla přisát.

Pokud chodíte do přírody, vybírejte si světlé oblečení, na kterém budou klíšťata lépe vidět. Použijte repelentní přípravky, zejména pak od kolen dolů. Vždy se po návratu z lesa, louky, ale i jakékoliv travnaté plochy zkontrolujte. Klíšťata milují záhyby. Nejčastěji se vyskytují v podkoleních jamkách, v podpaží a intimních partiích.

Existuje více způsobů jak se před klíšťaty chránit

Na trhu dnes existuje mnoho repelentních přípravků, náramků na ruku proti hmyzu, ale také přípravek, který klíště před vyndáním „zmrazí“. Klíště nestihne zintenzivnit slinění, či vyvrátit obsah útrob do ranky.

Pokud sáhnete po repelentu z drogerie, dávejte pozor na obsah DEET. Přípravky s vysokým obsahem DEET je vhodné stříkat maximálně na oblečení a na kůži použít ty s nižším obsahem. Dlouhodobé a opakované použití na kůži může vyvolat nepříjemnou reakci, jedná se o vysokou chemii.

Co když na sebe a své děti ale nechceme stříkat chemii?

Už moje babička používala rozmarýnový repelent proti klíšťatům. V naší rodině funguje téměř dokonale. Potřebujeme na to pouze: 1 sáček rozmarýnu, 1l vody a 1 lžíci vinného octa (nejlépe bílého).

V hrnci svaříme vodu, odstavíme a přisypeme rozmarýn. Ten necháme louhovat až do vychladnutí odvaru. Následně scedíme a přidáme ocet. Repelent uskladníme v lednici, nejlépe ve skleněné lahvičce s rozprašovačem. Před návštěvou přírody si odvarem posprejujeme celé tělo, zejména pak nohy.

Klíšťata nemají ráda ani vůni levandule. Před procházkou se doporučuje rozemnout čerstvé květy levandule a potřít si jimi krk, místa okolo vlasového porostu, za ušima, na zápěstí, v podkoleních jamkách a na kotnících. Pokud zrovna nemáme čerstvé květy, můžeme použít éterický levandulový olej.

Dalším dobře fungujícím repelentem proti klíšťatům a komárům je repelent z Alpy. Potřebujeme na to 1dcl alpy (francovky), nebo lze použít také vodku či jiný líh, a 1 lžíci hřebíčku. Hřebíček nechte týden až dva louhovat v uzavřené lahvičce. Potom používejte v rozstřikovači jako repelent.

Co můžeme proti klíšťatům udělat vnitřně?

Je prokázáno, že lidé konzumující vitamín B denně jsou mnohem více chránění před klíšťaty. Prý také dobře funguje pojídání dvou stroužků česneku před odchodem do přírody, potírání pokožky citrónovou šťávou, nebo zvýšená konzumace droždí.

Očkování

Před klíšťaty se lze chránit také očkováním, vakcína však není hrazena ze zdravotního pojištění. Cena vakcíny se pohybuje v rozmezí 400 – 600 Kč za jednu dávku. Samozřejmě musíme přičíst také cenu za provedení, která se podle pracoviště může lišit, obvykle bývá cena za úkon v rozmezí 0 - 200 Kč.

Nezapomínejme ale, že vakcína je pouze proti klíšťové encefalitidě, která se vyskytuje méně než Lymská borelióza. Je důležité zvážit také nežádoucí účinky vakcíny a děti očkovat nejdříve po třetím roce života.

Co dělat, pokud se už klíště přisálo

V žádném případě se nedoporučuje klíště rozmačkávat mezi nehty, nebo ho něčím mastit či potírat. Klíště se pak začne dusit a obsah svých útrob vyvrhne do rány. V útrobách přenáší bakterie boreliózy.

Na klíšťata se nám nejlépe osvědčila pinzeta nebo háček, určené přímo na ně. Klíště se tím podebere, párkrát vyviklá a je venku. Ránu pak vždy očistíme desinfekcí a více už není potřeba.

Následující minimálně tři týdny je dobré místo, kde bylo klíště zakousnuté, sledovat. Malé začervenání je zcela normální, pokud se však červený flek začne zvětšovat nebo uprostřed blednout, vyhledejte lékaře!

Pokud v ráně zůstane hlavička klíštěte, není třeba plašit, hlavička sama o sobě už není nebezpečná a z rány vyhnisá sama. Původci onemocnění totiž žijí v trávící soustavě, nikoliv ve slinných žlázách.

Po vytažení klíště nezapomeňte zlikvidovat. Je důležité ho nerozmáčknout, mohla byste se potřísnit jeho krví, a i ta by drobnými rankami mohla zavést bakterie do vašeho těla. Klíště vhoďte nejlépe do záchodové mísy nebo zabalte do kousku papíru a spalte.

 

Maminky, a jak bojujete s klíšťaty vy? Máte nějaký osvědčený recept? Nenechávejte si ho pro sebe!

Zdroj: http://www.wildnisschule-auenland.at/zecken-vermeiden/ 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • DEET

    Diethyltoluamid, nejpoužívanější aktivní složka v repelentech proti hmyzu

  • Klíšťová encefalitida

    infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány

  • Lymská borelióza

    infekční onemocnění s proměnlivými příznaky a inkubační dobou

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

kupujeme toho vždy hodně,ale stejně vždy zapomeneme použít

Minnie, 26. 11. 2020, 14.38

Proti klíšťatům se stříkáme repelentem, teda když si vzpomeneme

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 6.25

Já toho mamhafo, ale zapomínám použít

mckvak, 11. 8. 2017, 10.23

Vyzkousime novinky, zatim mame kupovany a musim zaklepat

martinazab, 30. 5. 2017, 15.46

Skusim ten rozmarinovy vyvar. Uvidime ci zaberie.

Kikinka30, 2. 4. 2017, 6.52

Také se ladujeme vitaminy a svetle obleceni,desinfekci bereme vzdy sebou

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 14.22

jsme očkovaní, do lesa chodíme ve světlém oblečení a vitamíny B jíme po hrstech .-)

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 9.39

osobně se láduju vitamínem B a snad jim smrdím

skřítek, 8. 8. 2016, 20.15

Aktuální téma. Preventivně užívám pro dobrý pocit domácí repelent z rozmarýnu, ale musím zaklepat - 15 let bez klíštěte a to jsem v lese často....

macina135

macina135, 15. 7. 2016, 23.04

Já mám docela dobrou zkušenost s náramky proti hmyzu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů