Vlhkost vzduchu v domácnosti ovlivňuje naše zdraví

zobrazeno 2233×

Vložil(a): NikolaJ, 23. 11. 2018 12.39

​S příchodem zimního období začneme topit, méně větráme a různými způsoby se snažíme udržet v místnosti stabilní teplo. Má to ale jednu nevýhodu. Ohřívaný vzduch vysušuje místnosti natolik, že to našemu zdraví nemusí prospívat. Třeba u dětí, které začnou trpět respiračním onemocněním. Řešením často bývá umístění misky s vodou na topení nebo mokrá utěrka. Možná účinné opatření, ale krátkodobé, nepraktické a hlavně nedostatečné. Jak tedy suchý vzduch vyřešit?

Běžná vlhkost v místnosti je 40 až 60 procent, ale v zimním období klesá až pod 20 procent. V tomto prostředí si libují různé bakterie, viry a také výkaly roztočů, které se dostávají do plic a snižují naší obranyschopnost.

Sníženou vlhkost vzduchu poznáte lehce i sami na sobě. Naše tělo reaguje na vlhkost vzduchu odpařováním vody z pokožky a regulací celkové teploty těla. Pokud je vlhkost vzduchu nízká, pak naše tělo a především pak zdraví trpí. Dochází k vysychání sliznic horních cest dýchacích, objevují se záněty nosohltanu, onemocnění horních i dolních cest dýchacích, u dětí se pak objevuje velmi často laryngitida. Nepříznivý vliv suchého vzduchu pocítíte také na pokožce, která se jeho vlivem vysušuje, rty praskají, mohou vás pálit oči. Velmi častým projevem nízké vlhkosti vzduchu je také pocit únavy. Proto je nutné udržovat relativní vlhkost ve správné hodnotě. 

{{:pr:}}

Věděli jste, že suchý vzduch může poškodit také elektroniku? Suchý vzduch totiž podporuje vznik statické elektřiny, které přístroje s jemnou mechanikou mohou vážně poškodit. Většina hudebníků také ví, co udělá suchý vzduch s dřevěnými hudebními nástroji. V ohrožení jsou ale i další věci vyrobené ze dřeva, podlahy, starožitnosti i obrazy.

Technologické možnosti

Pokud se rozhodnete účinně bránit proti vlhkosti, máte na našem trhu na výběr hned z několika technologií pro zvlhčování vzduchu. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Přirozené odpařování vzduchu

Jednoduchý princip na bázi odpařování vody v přírodě. Zvlhčovač funguje tak, že papírový filtr nasákne vodou a ventilátor postupně odpařuje vodu do ovzduší. Velkou výhodou je velmi nízká spotřeba energie a tichý provoz. Nevýhodou je to, že papírové filtry se musí měnit podle toho, jakou používáte vodu a jak často zvlhčovač používáte.

Šíření vlhkosti ultrazvukem

Tento tip zvlhčovače je opatřený vibrující membránu, která za pomoci ultrazvuku rozkládá vodu na malé kapky, které se za pomoci ventilátoru rozptylují do ovzduší jako jemná pára. Ultrazvukové zvlhčovače přesto, že mají nízkou spotřebu energie, jsou dostatečně výkonné. Během procesu zvlhčení unikají do ovzduší minerální látky. Z toho důvodu je nutné, aby tyto přístroje obsahovaly vodní filtry.

Teplé odpařování

Během této technologie se voda v přístroji ohřívá, až vznikne vodní pára. Než se pára dostane do místnosti, zbaví se veškerých nečistot, které může obsahovat. Během používání dochází k zanesení topných částic vodním kamenem, což vyžaduje pravidelnou údržbu. Pro domácnosti představuje vyšší energetickou náročnost.

Pračka vzduchu

Moderní technologie umožňuje již vlhkost vzduchu v kombinaci čištění a zvlhčování vzduchu, který funguje na podobném principu jako studené odpařování. Zvlhčovač obsahuje speciální disky, které nabírají vodu.  Ventilátor následně vhání vzduch přes navlhčené disky, které jsou neustále v pohybu. Tato jednoduše řečeno pračka vzduchu je vysoce výkonná s nízkou spotřebou energie.

Bonusové funkce zvlhčovačů

Jedná se například o unikátní plasmový systém, který chrání naše zdraví. To je výhodné hlavně pro astmatiky. Přístroje, které jsou vybavené tímto systémem doslova útočí na viry, které jsou obsažené v suchém vzduchu. Aktivně je ničí a brání jejich vlivu na lidský organismus. Plasmový systém pracuje na bázi pozitivních (+) a negativních (-) iontů, které působí v celém prostoru a podílejí s na zničení především virů.

Ionizace ovzduší působí na lidský organismus jako balzám. Významně zlepšuje nejen kvalitu ovzduší v místnosti, ale hlavně významně ovlivňuje naše zdraví. Mohou za to atomy, které získaly nebo ztratily elektron. Ionty bez elektronu jsou kladné a naopak, ionty, které obsahují elektron, jsou záporné. Tento fyzikální jev se projevuje převážně v otevřených prostorách, kde se nachází ionizované částice vzduchu. Naopak ve městech a v uzavřených, špatně větraných místnostech je koncentrace záporných iontů nízká.

Pro zajímavost uvádíme koncentraci záporných iontů v různých lokalitách:

  • vzduch v městském bytě 50-100 iontů/cm3
  • vzduch na ulici ve městě 100-500 iontů/cm3
  • vzduch v lese nebo u moře 1 000-5 000 iontů/cm3
  • vzduch u vodopádů 10 000-50 000 iontů/cm3
  • vzduch po bouřce 10 000-50 000 iontů/cm

Co pouhým okem nevidíme, ale dobře cítíme, je to, že při vysoké koncentraci kladných iontů dochází k jejich vnikání do plic. Následně se dostanou do krve a organismu, kde vyvolávají nepříznivé reakce. Ionizátory pomáhají zlepšovat náladu, uvolňují deprese a zlepšují stav pokožky. 

 

Jedna z našich maminek mohla zvlhčovač vzduchu otestovat. Jak testování dopadlo se můžete podívat v kategorii Testování.

A jak zvlhčujete vzduch v domácnosti vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (35 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 20. 12. 2023, 20.54

Ono obecně je dobré si podle mého názoru dávat pozor na kvalitu vzduchu doma. Zvlášť pokud máte doma například děti s alergií. Náš syn právě alergik je, tak toto téma hodně řešíme. Je to i jeden z důvodů, proč se teď chystáme investovat do rekuperace - https://www.rekuperace-aldes.cz/ Prý to totiž dokáže skvěle čistit vzduch v domě, což je podle mě obrovská výhoda.

novaklen, 26. 5. 2023, 19.57

Hodně užitečný článek, díky mockrát. Na toto je určitě dobré si dávat pozor. Pamatuji si, že moje máma doma používala takové jednoduché zvlhčovače vzduchu, které se zavěšovaly na radiátor. My naštěstí doma se suchým vzduchem problémy nemáme. Přijde mi naopak, že od té doby, co jsme doma začali topit pomocí krbových kamen z https://www.levnekrby.cz/ je to v tomto ohledu ještě lepší.

milujici.teticka36, 8. 11. 2022, 8.43

Ta vlhkost je věčný problém. Jak v bytech, tak v rodinných domech. My jsme koupili dům na rekonstrukci, který byl fakt vlhký. Plísně plné zdi. Nakonec jsme to museli vyřešit tak, že jsme udělali injektáž zdiva svépomocí se sadou od http://www.injektaz-zdiva-svepomoci.cz/ Sama jsem byla překvapená, jak to funguje. Jinak máme doma vlhkoměr a držíme to mezi 40 až 50 %. Ale žádný zvlhčovač vzduchu nemáme. Stačí nám jen dobře větrat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.01

svatá pravda. jinak zvlhčuji vzduch mokrým prádlem na topení.

certice12, 16. 1. 2020, 13.48

Jo, vlhkost v domě, to je pěkný prevít. Naštěstí jsme to vyřešili tím, že pravidelně každý druhý den v každém ročním období větráme na 10-15 minut a pořídili jsme si solnou lampu. Moc pěkné se dají dnes pořídit https://www.magieprirody.cz/solne-lampy-prirodni/ Solná lampa a sůl obecně přitahuje vlhkost a tu absorbuje.

Severka, 31. 7. 2019, 22.41

Když jsme bydleli na starém bytě tak jsme zvlhčovač vzduchu občas zapli, ale teď v bytě řešíme opravdu opačný problém. Zateplený byt s novými okny... stačí aby si jeden dal sprchu a je to cítit po celém bytě ještě hodinu. Spíše řešíme vzduch, používáme čističku. Máme http://www.havog.cz/cisticka-vzduchu/cisticka-vzduchu-daikin-mc70l/ a jelikož máme doma taky alergiky, tak jede v podstatě v kuse.

lucie25987, 18. 3. 2019, 19.11

Důležitý je mít kvalitní okna a každý den pořádně větrat. My jsme koupili starší byt, ve kterém bylo potřeba seřídit okna. Jak seřídit plastová okna přítel našel na https://www.pramos.cz/zakaznicky-servis/prakticky-radce/jak-seridit-plastova-okna/ , aby věděl, jak na to. Okna jsou teď jak nová.

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 8.25

To je problém spíše paneláků, ve starých domech řešíme opačný problém:-)

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 14.33

Máme doma zvlhčovač ještě z dob kdy měl syn hodně kašel a teď už se nám na nej jen práší

evaevik

evaevik, 31. 1. 2019, 9.33

Často větráme,máme čističku vzduchu a zvlhčovač.Je to nutnost,protože jsme i alergici.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů