Proč je důležité dostatečné množství hořčíku v těle?

zobrazeno 1719×

Vložil(a): Adrianita, 28. 1. 2022 9.16  (aktualizováno 3. 2. 2022 18.40)

O hořčíku jste již jistě slyšeli, ale víte, proč je důležité jej doplňovat? Je součástí kostí, je však důležitý i pro mnohé fyziologické funkce. Mimo jiné hraje důležitou roli pro správné fungování mozku. Proč je pro tělo ještě hořčík důležitý, kde ho najdeme a jaké formy přijímání jsou pro tělo nejlépe vstřebatelné?

Pokud máme v těle dostatek hořčíku, vede to ke snížení únavy i vyčerpání, normální funkci nervové i svalové soustavy, normálnímu energetickému metabolismu i k udržení zdraví kostí a zubů. Nedostatek hořčíku naopak vede k únavě, podráždění, depresím, bolestem hlavy, svalovým křečím, nespavosti, ovlivňuje i premenstruační syndrom.

Další důležité funkce hořčíku jsou:

  • snižuje vznik žlučových kamenů
  • pomáhá při zadržování moči (časté nutkání na záchod, noční pomočování u dětí)
  • zabraňuje demineralizaci kostí a kazivosti zubů
  • zlepšuje paměť
  • má dobrý vliv na kardiovaskulární systém
  • upravuje krevní tlak
  • reguluje funkci štítné žlázy a udržuje krevní tlak
  • přispívá ke správné funkci prostaty u mužů

Jakým způsobem doplňovat hořčík

Hořčík lze doplňovat neboli suplementovat různými způsoby. Ne každý způsob nebo každá varianta hořčíku je však vhodná.

Aby bylo podání magnesia účinné, podává se pokožkou, ústy nebo pod jazyk. Podání hořčíku pokožkou je nejbezpečnější způsob, kterým se nedá předávkovat. Je proto vhodný i pro malá miminka a děti. Nejznámější je epsomská sůl, kdy stačí přidat hrnek soli do teplé koupele. Případně můžete pořídit hořčíkový olej. Použít se dá i kašička z oxidu hořečnatého, která se aplikuje na bosé nohy.

Orální formou můžete podávat kapsle, prášek nebo kapky. Ne každý doplněk z lékárny je však vhodný, protože obsahuje plnidla, pojidla a potahové látky. I když vyberete kvalitní doplněk hořčíku, je třeba vysoké dávky, protože tělo nevstřebá veškeré množství magnesia z tablety. Suplementace kvalitních doplňků z tablety je tak finančně náročná. Při potřebě doplnění vyšších dávek hořčíku je tak vhodné formy podávání kombinovat. Na trhu seženete i ionické kapky, které je možné podávat dětem od 2 let. Pod jazyk lze hydroxid hořečnatý podávat po smíchání s kapkou vody a následně spolknout nebo vyplivnout.

Kombinace hořčíku s kofaktory

Nejúčinnější je suplementace hořčíku spolu s kofaktory, které zesílí jeho účinek. Při užívání hořčíku je vhodný zejména vitamin B6, bikarbonát, boron. Z přírodních zdrojů jsou vhodným zdrojem vitamínu B včelí produkty jako mateří kašička, včelí pyl, dále droždí Tebi, čistý pangamin, hovězí játra. Bikarbonát lze použít do koupele z epsomské soli, ¼ hrnku jedlé sody, boron naopak obsahují sušené a nesířené švestky. 

Jaké množství hořčíku

Z počátku začněte na 1 tabletě, resp. dávce na špičku lžičky. Postupně poznáte sami svůj strop. Pokud byste nezačali pozvolna, nebo zvýšili dávku, projeví se většinou průjmem. Někomu může trvat rok i déle, než se dostane na dávku, kterou tělo potřebuje. Ideální množství je 5 mg hořčíku na kg vaší váhy. V době stresu či nemoci až 11 mg.

Může hořčík užívat každý?

Zdravé těhotné i kojící ženy mohou užívat hořčík bez problému. U chronicky nemocných lidí či dětí doporučujeme raději konzultovat s lékařem.  Nezapomínejte, že existuje spousta forem hořčíku a ne každá forma je vhodná a doporučovaná.

Vhodné formy hořčíku jsou: magnesium treonár (L-treonát hořečnatý), magnesium taurát (taurát hořečnatý), magnesium malát (malát hořečnatý), magnesium glycinát (glycinát hořečnatý), magnesium chlorid (chlorid hořečnatý), magnesium karbonát (uhličitan hořečnatý).

Adrenal koktejl

Pokud doplňujete hořčík, je vhodné podpořit i nadledvinky tzv. adrenal supportem, což je jednodušší verze adrenal koktejlu. Do půl hrnku vody přidejte půl hrnku Vincentky a lžička raw vitamínu C. Doporučeno je pít 1-2x denně dopoledne a odpoledne (mezi jídly). Případně do 200 ml vody vsypte ¼ lžičky raw vitamínu C a ¼ lžičky keltské soli. Je vhodné recepty střídat. A to kvůli rovnoměrnému zastoupení důležitých minerálů. Takový koktejl obsahuje draslík, který je třeba užívat při suplementaci hořčíku.

Dospělý člověk by měl přijmout až 4,5 gramu draslíku denně. Dobrým zdrojem je vývar ze slupek brambor a kořenové zeleniny. Draslík obsahují tyto potraviny: jogurty, rajčata, broskve, meruňky, pomeranče, žlutý meloun, batáty, špenát, tuňák, sója, čočka, mléko apod. Banány také obsahují draslík, ale vzhledem k velkému množství fruktózy by se měli jíst jen jako doplněk a ne hlavní zdroj. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 9.49

já bez hořčíku někdy nedám ani ránu, hlavně ve stresovém období mám zvýšenou spotřebu

Janako

Janako, 25. 5. 2022, 9.21

Hořčík je pro zdraví hodně důležitý. Suplementuji si ho pokožkou 😊

Eliška Kozlova, 11. 2. 2022, 20.05

Já nedám dopustit na banány, ne že by mě nějak extra chutnaly, ale je mi po nich prostě dobře, možná to je hořčíkem, možná fruktózou ale lepší nějaké to kilo + než -

patricia077

patricia077, 5. 2. 2022, 10.09

Hořčík beru občas ale měla bych asi pravidelně chybělo mi dřív i železo co vím

Janako

Janako, 25. 5. 2022, 9.22

Se železem mi začaly problémy v prvním těhotenství.

patricia077

patricia077, 25. 5. 2022, 16.11

Taky jsem to nějak v té době měla

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů