Příznaky nemoci jater nejsou jen žlutá bělma, ale také nadýmání a únava

zobrazeno 509×

Vložil(a): Adrianita, 27. 11. 2023 9.18

Játra hrají v metabolismu našeho těla zásadní roli. Jsou vlastně čističkou krve a zároveň chemickou laboratoří, která vyrábí látky potřebné pro zpracování tuků, sacharidů i bílkovin. Za minutu jimi proteče přibližně 1,5 litru krve. Pokud začnou selhávat, pro tělo to znamená velký problém.

Výhodou jater oproti jiným orgánům je, že umí velmi rychle zregenerovat i při velkém poškození. Uvádí se, že i po odstranění 70 procent jejich objemu dorostou do původní velikosti a jsou schopna plně fungovat už za několik týdnů. Nejde na to ovšem spoléhat donekonečna. Onemocnění jater jsou v populaci na vzestupu. Příčinou problémů bývá většinou špatná životospráva, virové hepatitidy nebo nádorová onemocnění. Špatná funkce jater bývá patrná na první pohled, protože dochází ke žlutému zbarvení očního bělma. Značí však už silné poškození, počáteční příznaky snížení funkce jater bývají nenápadnější.

Játrům škodí alkohol, tučná strava nebo těžké kovy

Onemocnění jater rozlišujeme na akutní a chronická. K akutním stavům patří virové hepatitidy A a C, otravy nebo mononukleóza a většinou si s nimi tělo poradí bez dlouhodobých následků. Chronickáonemocnění bývají spojená s hepatitidami B a C, cukrovkou, dlouhodobou konzumací alkoholu a užíváním drog nebo ukládáním tuku při špatném jídelníčku. Poškození jater může způsobit také časté užívání léků nebo těžké kovy a další toxické látky. Jako prevence jaterních onemocnění může sloužit detoxikační kůra, která pomůže tělu zbavit se škodlivých látek. „Z prostředků příznivě působících na jaterní tkáň je nejznámější ostropestřec mariánský. Podporuje regeneraci jater a žlučníku a zlepšuje látkovou výměnu. Největší účinky má ostropestřec v podobě tinktury, protože líh dokáže vyluhovat nejvíce účinných látek. Vůbec nejlepší jsou prostředky z pupenů a zárodečných částí – gemmoterapeutika. Ty navíc regenerují játra a dodají množství účinných látek důležitých pro organismus,“ radí bylinkářka a naturopatka Jarmila Podhorná.

Nemoci jater mohou být dlouho skryté

Zažloutlá bělma jsou asi nejtypičtějším příznakem špatné funkce jater. Objevují se však až v okamžiku, kdy se problém dostane do pokročilé fáze. Prvotní příznaky akutního jaterního onemocnění jsou únava, svědění kůže, nevolnosti anebo pocit tlaku na pravé straně pod žebry. Chronická onemocnění se mohou zpočátku projevovat rovněž únavou, pocity nadýmání nebo hubnutím. Zhoršenou funkci jater mohou odhalit krevní testy nebo ultrazvuk břišní dutiny. Bez vyšetření si člověk příznaků celé roky nemusí vůbec všimnout. Činnost jater se však postupně zhoršuje, vzniká zánět, dochází k poškozování tkáně a konečným stádiem je pak cirhóza, kterou označujeme jako „ztvrdnutí jater“ a je typická pro těžké alkoholiky. Dlouhodobě poškozované jaterní buňky se přestanou nahrazovat a místo nich se tvoří vazivová tkáň, jež však neplní funkci původních buněk.

Regeneraci podpoří byliny

Pokud vyšetření pacienta odhalí špatnou funkci jater, měl by se vzdát alkoholu a nezdravých jídel, zejména smažených a hodně slaných. Regeneraci jater lze podpořit také pomocí bylin, jejichž užívání nemá vedlejší účinky. „Vhodné bylinky pro regeneraci a detoxikaci jater jsou gemmoterapeutikum z jalovce, které zároveň snižuje hladinu cholesterolu a čistí cévy. Dalším účinným prostředkem je gemmoterapeutikum z rozmarýnu, které zároveň pomáhá překonávat psychickou únavu a depresivní
stavy. Revitalizaci a správnou funkci oslabených jater může zajistit gemmoterapeutikum z klíčků žita,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná. Játrům prospívá pestrý jídelníček bohatý na vlákninu a antioxidanty. Při problémech s játry se pacientům doporučuje takzvaná jaterní dieta, která spočívá především ve vyloučení alkoholu a tučných, pálivých a slaných pokrmů z jídelníčku. Zvýšenou zátěž znamenají též průmyslově zpracované potraviny nebo nadýmavé druhy zeleniny.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů