Přírodní lékárnička do kufru: Jak řešit časté zdravotní obtíže při cestování

zobrazeno 364×

Vložil(a): Adrianita, 22. 9. 2023 8.45

Na dovolených si chceme především odpočinout, načerpat zážitky a užít si volné chvíle podle našich představ. Ne vždy to ale vyjde, protože s cestováním mohou být spojené různé problémy – například zažívací potíže, migrény nebo nespavost –, které nám dovolenou mohou pokazit. Pokud chcete cestovatelské obtíže zahnat, nemusíte s sebou všude vozit kufr plný pilulek, sirupů a čípků. Vyzkoušejte nejprve byliny a další přírodní pomocníky. Narozdíl od jiných léků nemají vedlejší účinky.

Průjmová onemocnění

Průjem nebývá na dovolené ničím neobvyklým. Stačí se napít vody z kohoutku nebo vyzkoušet jídlo z pouličního stánku a můžete si vážně rozhodit zažívání. Na zklidnění žaludku se osvědčil například čaj z heřmánku či z máty, které nejen uklidní váš trávicí trakt, ale zároveň pomohou ztišit i vaše nervy. Příčinou průjmu totiž může být i stres. Z potravin jsou vhodné například banány, protože jsou bohaté na draslík a další živiny a pomohou udržet rovnováhu ve střevech. Dalším přírodním prostředkem, který byste měli zahrnout do svého jídelníčku, jsou tinktury z brusinky, grepu či lichořeřišnice. Ty obsahují látky, jež pomáhají v boji proti škodlivým bakteriím a zánětu v trávicím traktu. Pro obnovení správného prostředí ve střevech je vhodné jíst jogurty a další potraviny s probiotiky, které podporují růst prospěšných bakterií.

Jet lag a únava

Přelet do jiného časového pásma může být pro organismus velkou zátěží. Přechod na jiný režim spánku a bdění spolu se změnou klimatu řadu lidí rozhodí a způsobuje problémy s usínáním, únavu a bolesti hlavy. Proto je vhodné tělo na změnu prostředí připravit dopředu s pomocí bylinných prostředků. „Na zklidnění organismu můžeme využít lípu a kozlík, a to nejlépe v podobě tinktur.
Pomohou nám oddálit nevolnost a zlepšit spánek v nových podmínkách. Pro klidný průběh cesty i odpočinek a snadnější usínání je vhodná tinktura z třezalky, lípy a bakopy. Na bolesti hlavy je pak vhodné využít kopretinu řimbabu,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Spáleniny od slunce

Přestože si chráníme tělo opalovacím krémem a snažíme se zdržovat ve stínu, na dovolené u moře se spálení od slunce vyhne málokdo. Naštěstí existují přírodní prostředky, které mohou zmírnit bolest a podpořit hojení pokožky. Na spáleniny od slunce je skvělý aloe vera gel, jenž spálenou kůži pomáhá uklidnit a ochladit. Tea tree olej a med zase pomohou popálenou kůži rychleji hojit, a navíc působí protizánětlivě. Pokud se chcete vyhnout spáleninám a úžehu, pamatujte na prevenci a chraňte se vhodným oblečením a ochranným faktorem.

Nachlazení z letadla

Při cestování, zejména v letadlech a autobusech, se často vystavujeme riziku nachlazení. Náhlé změny prostředí, stres a blízký kontakt s ostatními cestujícími mohou snížit naši imunitu a usnadnit přenos nemocí. Abychom své zdraví ochránili, je prvním krokem udržování správné hygieny. Pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou je základ. Pokud není k dispozici voda a mýdlo, můžete použít dezinfekční
ubrousky nebo gel na ruce obsahující alkohol. Snažte se také vyhnout sahání si na obličej, především ústa, nos a oči, abyste minimalizovali riziko přenosu virů do těla. Dalším důležitým faktorem je posílení imunitního systému před cestou. Snažte se jíst vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a vitamíny, které podporují imunitu. Dopřejte si dostatek spánku a snažte se příliš nestresovat, abyste udrželi svůj organismus v dobré kondici. „Důležité je připravit organismus před dovolenou posílením imunity. K přírodním prostředkům, které jsou v tomto případě vhodné, patří eleuterokok a gemmoterapeutika z černého rybízu a
ořešáků,“ doporučuje bylinkářka. Během letu nebo cesty v autobuse je rovněž důležité udržovat vlhkost v nosních dýchacích cestách.
Suchý vzduch v kabině může vysušovat sliznice a snižovat odolnost proti infekcím. Použití hydratačních sprejů na nos nebo nasávání mořské soli v roztoku může pomoci udržet sliznice vlhké a chráněné.

Bolesti kloubů a zad

Dlouhé sezení ve stejné poloze, či dokonce spánek během cesty letadlem, autobusem nebo i v autě může způsobit nepříjemné bolesti kloubů a zad, zejména v oblasti šíje. Pokud jsme vzhůru, je dobré se minimálně jednou za hodinu pořádně protáhnout a rozproudit krev v těle. Natáhnout nohy, zahýbat kotníky a koleny, protáhnout záda, paže a zakroužit hlavou. Před cestou autem bychom si také měli nastavit výšku sedla a opěrek tak, aby odpovídaly rozměrům našeho těla. V hromadných dopravních prostředcích to většinou není možné, ke správné poloze těla si ale můžeme pomoci cestovními polštářky. Vhod může přijít i malá deka, která vás ochrání před studeným vzduchem z klimatizace, což bývá častou příčinou zatuhlých svalů na krku a šíji. Během cesty bychom měli také často pít, protože dehydratace může bolesti kloubů i svalů na zádech zhoršovat. Kromě léků na bolest se na bolavá záda doporučuje teplý zábal, který svaly uvolní. Pomoct může i masáž třezalkovým olejem. Třezalku je vhodné užívat i preventivně nebo při prvních známkách bolesti, protože pomáhá zánětům předcházet a potlačit je v zárodku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů