Orgánem měsíce listopadu jsou plíce

zobrazeno 430×

Vložil(a): Adrianita, 21. 11. 2023 11.22

Každý měsíc souvisí s určitou částí našeho těla, resp. s našimi vnitřními orgány. V listopadu bychom se měli zaměřit na posílení našich plic.

Základní funkce plic

Jako všechny vnitřní orgány jsou i plíce v hrudníku, avšak ze všech orgánů nejvýše. Jejich tvar je jako stříška a má i podobnou funkci, tedy chrání všechny spodní orgány. Plíce jsou chráněny hrudním košem. Plícemi dýcháme, tedy přijímáme kyslík a vylučujeme oxid uhličitý.

Zdravé plíce poznáme podle stavu naší pokožky, hlasu a ochlupení. Pokud chraptíme, máme plíce plné hlenu. 

Jak poznáme oslabené plíce

Při oslabení plic dochází k zahuštění hlenů. Dle tradiční čínské medicíny jsou hleny v plicích považovány za energetický špunt, který se zastaví v krku. Nemoci způsobené oslabenými plícemi jsou: záněty průdušek, astma, kašel, TBC, a další potíže s dýcháním.

V listopadu nás může více trápit suchý kašel, suchá pokožka a sucho v ústech a nosu.

Co prospívá plicím

Plíce jsou v páru s tlustým střevem, navzájem si vypomáhají a navzájem se ovlivňují. Pokud je oslabené tlusté střevo, ovlivní to i plíce a naopak. V tlustém střevě probíhá konečné zahušťování a vyměšování potravy.

Plicím škodí dlouhodobé kouření. Pokud chcete zajistit dobrou kondici plicím, nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným prostorám, hodně se hýbejte a denně pobývejte na čerstvém vzduchu. Prospěšné je eliminovat stres (třeba pomocí jógy či meditace), chodit brzy spát a vyhýbat se nočním aktivitám. V neposlední řadě je třeba dbát na zdravou a výživnou stravu a dostatek tekutin.

Pokud máme my nebo naše děti často dýchací potíže, z psychosomatického hlediska se zaměřme se na to “co nemůžeme rozdýchat”, “co nás dusí”.

Strava vhodná pro zdraví plic

Vitalitu plic můžeme podpořit i vhodnou stravou. Plíce jsou nejaktivnější mezí 3.-5. hodinou ranní, kdy bychom měli snídat, což však není vždy reálné. Pokud se touto dobou často budíte, možná se vám hlásí plíce. Je třeba je posílit. K snídani je ideální dát si ovocný salát, müsli, rostlinné mléko či jogurt. Z ovoce je nejvhodnější hruška, jablko, vinná réva, meruňka. Další vhodné potraviny jsou: celer, květák, černý kořen, ředkev, pór, cibule, česnek a nebo taky křen (ostrá chuť plíce posiluje), zeleninové polévky, luštěniny, lněné semínko, celozrnná rýže, mrkev, kedluben, bílé zelí, kvašená zelenina, z koření skořice, anýz, fenykl, chilli, zázvor. Z bylinek kopřiva, měsíček lékařský, plicník či jitrocel, echinacea, kořen lékořice,  místo kávy je vhodné popíjet reishi.

Potraviny, kterým se naopak vyhýbat

Pro zdravé plíce i tlusté střevo bychom měli omezit pečivo z bílé mouky a bílého cukru, mléčné výrobky, pečená a smažená jídla, maso, uzeniny, alkohol, černý čaj, káva, čokoláda z kravského mléka, zkrátka potraviny, které ochlazují a zahleňují.

 

 

Zajímá nás, jak posilujete plíce vy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jaja23, 27. 11. 2023, 16.59

Po prodělání covidu jsem měla problémy s plícemi, protože se mi zánět usadil právě tam. Nejen proto doma vždycky na podzim nasazujeme doplňování vitamínů pomocí doplňků stravy. Kupujeme hlavně přírodní z https://www.all-the-best.eu/ a bereme je celá rodina. Dokonce i manžel, který byl ze začátku proti, ale když viděl jak mi to pomáhá na únavu, boj se stresem a imunitou, tak se také přidal se do klubu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů