Cukr a jeho přírodní alternativy

zobrazeno 9215×

Vložil(a): k.o.r.i.n.e.k, 26. 8. 2016 13.17

Cukr je stále asi nejoblíbenější přírodní sladidlo u nás. Rozšířil se především v posledních 200 letech. Vyrábí se z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny. Může mít formu kostek, prášku (moučkový cukr) nebo hrubých či jemných krystalků (cukr krystal a cukr krupice). Klasický bílý cukr nám může ale škodit a sladit můžeme i jinak - například medem, stévií nebo sirupy. Pojďme se na cukr i jeho alternativy podívat z blízka.

U nás je nejběžněji kupovaný bílý cukr. Bílý cukr je vybělen pomocí chemického procesu a je z něj odstraněna melasa. Ta obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, i když melasy je v přírodním třtinovém cukru poměrně málo, takže je zdravotně nežádoucí stejně podobně jako cukr bílý. Další kategorií je tmavý cukr. Jedná se pouze o obarvený bílý cukr. Pokud si můžete vybrat, tak raději sáhněte po třtinovém cukru. Proč? Čtěte, jak se bílý cukr vyrábí.

Výroba bílého cukru

Sklizená cukrová řepa se nejprve pere a zbavuje vnějších nečistot, které na ní ulpěly z pole. Potom se nařeže na úzké proužky, tzv. řízky, a vloží se difuzéru, kde se z ní vodou vyluhuje cukr za použití různých teplot. Vyluhované zbytky se používají pro krmení dobytka. Cukerná šťáva, která se louhováním získá, se čistí, filtruje a čeří přidáním vápna a působením oxidu uhličitého. Nakonec se přecedí v kalolisu a celý postup se nejméně dvakrát zopakuje. Pak se šťáva vaří a za sníženého tlaku vzduchu se pozvolna odpařuje. Tím vznikne tzv. těžká šťáva, která se opět filtruje. Ve vakuovém stroji pak nastává postupná krystalizace, jejímž výsledkem je vlhká cukrovina. Ta se buď plní do forem, nebo se suší na surový, tzv. hnědý cukr. Ten se v rafinerii znovu rozpouští a za použití kyseliny sírové se bělí. Výsledkem je klasický bílý cukr. Odpad z tohoto procesu, tzv. melasa, který obsahuje ještě asi 40 % cukru a velmi specificky voní, se používá například k výrobě lihu.

Vliv cukru na naše zdraví

Většina naší populace konzumuje cukru moc. Pravděpodobně i vy, i když nesladíte. Možná vás překvapí, kolik cukru je běžně v pečivu či limonádách! A to se samozřejmě může projevit na našem zdraví. Cukr má podíl na civilizačních chorobách jako je například kardiovaskulární onemocnění, nebo obezita. Může mít vliv také na vznik cukrovky, hyperaktivity nebo osteoporózy a zubního kazu.

Tento klasický cukr má vysoký glykemický index. Po jeho požití se zvýší hladina cukru v krvi a vyplaví se nám do krve hodně inzulinu, který má za úkol snížit hodnotu glukózy v krvi. Díky tomuto jevu dochází k tzv. hypoglykémii, která v nás vyvolává pocit hladu, chuti na sladké či nervozitu a podrážděnost. Proto většina lidí sní opět něco sladkého a hypoglykémie nastává znovu.

Při velké spotřebě bílého cukru a dalších takto upravených potravin (například bílé mouky) ochuzujeme náš organismus navíc o vápník, důležitý pro stavbu kostí a zdraví zubů. I proto je cukru přisuzován velký podíl na vzniku zubních kazů, nebo také osteoporózy.

Někteří odpůrci cukru dokonce nazývají cukr bílým jedem, který přirovnávají k droze. Člověk už od narození miluje sladkou chuť (mateřské mléko je nasládlé) a stává se na ní doslova závislý. A proto je pro většinu lidí obtížné zbavit se závislosti na jednoduchých cukrech.

Oslaďte si život zdravě

Cukr patří mezi sacharidy, které jsou velice důležitou součástí našeho jídelníčku. Ale obyčejný jednoduchý cukr by měl představovat pro ženy pět čajových lžiček (20 gramů), pro muže devět lžiček (36 gramů) a pro děti 3 lžičky (12 gramů) za den. Ovšem jeho celková spotřeba je, vzhledem k obsahu cukru v běžně dostupných potravinách, většinou bohužel skoro dvojnásobná. Podle průzkumů dodržuje doporučenou denní dávku cukru jen 4% mužů a 1% žen!

Cukr je nositelem sladké chuti, proto se jídla obsahující cukr stávají atraktivnější a chutnější pro velkou část z nás. Sladit ale můžeme i jinak než rafinovaným cukrem.

Med

Mimo (třtinového) cukru je velice oblíbené sladit medem. Je to určitě lepší varianta než slazení rafinovaným bílým cukrem. Ale ani s ním by se to nemělo přehánět, jelikož má vysokou kalorickou zátěž, stejně jako cukr. Med má tu výhodu, že obsahuje další cenné látky. Rozhodnete-li se sladit medem, pak doporučuji najít si svého včelaře. Někteří nepoctiví obchodníci, jejichž med je volně prodejný v obchodech, med ředí, přidávají do něj levné přísady, vydávají sirup za med, anebo prodávají med kontaminovaný.

Stévie

Jedná se o rostlinu z Jižní Ameriky. Říká se o ní, že je 300 krát sladší než cukr. Dnes je již v obchodě běžně dostupný výtažek z této rostliny. Můžete si ji ale také jednoduše pěstovat doma. Je relativně nenáročná na péči a velice rychle roste. Za jedno období sklidíte z jedné rostliny veliké množství lístků. Ty pak můžete rozdrtit a přidat do jídla, nebo louhovat celý lístek společně s čajem, který už pak není potřeba doslazovat. Ráda bych ale zmínila vyskytující se názor, že tato rostlinka není našemu tělu prospěšná, jelikož tělo se díky sladké chuti připraví na cukr a ten nepřijde. Což je stejný problém jako s umělými sladidly.

Palmový a kokosový cukr

Palmový cukr se získává ze šťávy kmenů stromů. Zatímco kokosový cukr se získává z květů. Nevýhodou těchto sladidel je, že i přes to, že obsahují přínosné látky, mají skoro stejnou energetickou hodnotu jako klasický cukr. Abychom z těchto cukrů dostaly výživné látky, musely bychom sníst veliké množství.

Přírodní sirupy

Dalším možným sladidlem jsou nejrůznější přírodní sirupy:

Javorový sirup – skvěle voní a ještě lépe chutná. Má výraznou chuť, která se malinko blíží ke karamelu. Nejčastěji se s ním dochucují lívance, palačinky, kaše, ale dá se přidat i jako sladidlo do pečení. Určitě každému doporučuji vyzkoušet.

Agávový sirup – tento sirup je úplně nejsladší, takže ho dávkujte opatrně. Dokonce se uvádí, že je sladší než cukr či med. Dají se s ním osladit snídaňové vločky, kaše, atd. Využijete ho při pečení dezertů, či při přípravě nápojů. Pokud chcete domácí limonádu, stačí naředit trochu sirupu vodou a nápoj je na světě. Dříve to bylo velice oblíbené sladidlo, ale nyní se zjistilo, že obsahuje něco mezi 70 až 90 procenty fruktózy, jejíž přebytek nám může způsobovat také zdravotní potíže, takže s ním opatrně, jelikož v malém množství neškodí a díky prospěšným látkám je vhodnější než cukr.

Datlový sirup – bývá velice oblíbený dětmi. Má výraznou chuť, takže ho dávejte vždy jen trochu. Já ho používám na dochucení různých kaší – trochu pokapu na povrchu.

Rýžový sirup – jeho výhodou je to, že má neutrální chuť, takže vám nenaruší svojí chutí vaše jídlo. Použijete ho skoro všude, ať už na vaření či pečení. Můžete ho přidat na kaši, do jogurtu či do nákypu.

Švestkový sirup pro milovníky švestek je to skvělá volba. Máte pocit, že jíte švestková povidla. Skvělý je na přelití švestkových knedlíků, upečeného perníku či různých kaší. Lze přidat i do dušeného zelí, kterému dodá nezaměnitelnou chuť díky jeho navinulé chuti.

Kukuřičný sirup – stejně jako u sirupu rýžového je jeho největší výhodou neutrální chuť. Voní sladce a hodí se třeba na pečení různých moučníků místo klasického cukru. Má krásnou zlatavou barvu.

Sladový sirup – vyrábí se z ječného sladu a po něm také voní. Sladí jemně a využijete ho například při pečení, kde oceníte unikátní chuť. Doporučuji vyzkoušet upéct sladové sušenky, které najdete v receptech.

Borůvkový sirup – velice dobře chutná a má skvělou chuť. Výborný je v bílém jogurtu, ale i na kaši. Využijete ho také při pečení místo klasického cukru.

Pšeničný sirup – jeho výhodou je, že nezmění výsledný produkt. Výborně se hodí na pečení.

Špaldový sirup – je možné si ho splést s medem, jelikož vůně i chuť je podobná. Je skvělý na přelití kaší a také na pečení různých moučníků.

Brusinkový sirup – velice pěkně voní a ještě lépe chutná. Je skvělý na oslazení kaší, nápojů, ale také na pečení.

Na co si dát pozor

Co udělat proto, abychom omezili riziko onemocnění z přebytku cukru? K pití je úplně nejlepší obyčejná čistá voda nebo neslazený čaj. Při pečení raději použijte sirup než cukr, nebo alespoň cukr v receptu omezte. Raději upečte vlastní moučník než kupovaný, kde naleznete velké množství cukru a to platí i o dalších tzv. polotovarech.

Za zmínku stojí také tzv. sugar bliss point, tedy bod rozkoše, který je potřeba snižovat a to se nám povede pouze, pokud budeme jíst základní potraviny. Tělu tak nebude nic chybět a nás „nebude honit mlsná“. Výrobci bod rozkoše neustále zvyšují, jelikož neustále přidávají do svých výrobků další cukr, takže už není cítit základní potravina a to je špatně. V případě, že se budeme snažit omezit průmyslově vyrobené potraviny, tak se nám časem stane, že nám průmyslové výrobky přestanou chutnat, jelikož budou přeslazené.

 

Maminky, a čím doma sladíte vy? Máte vyzkoušené například některé ze sirupů? Pokud ano, budeme rády za vložení vašich dobrot do kategorie Recepty, ať se můžeme my i ostatní maminky inspirovat.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • glykemický index

    bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny

  • melasa

    zbytek po vycukernění cukrové řepy či cukrové třtiny

Diskuze k této stránce (97 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 20. 1. 2023, 9.59

Fajn varianta jsou třeba i sirupy od https://www.gastroklub.cz/sirupy--likery--prisady-pro-barmany/ jasně nedá se to použít všude, ale třeba do drinků nebo celkově do pití je to fajn varianta. Doma si taky doslazuji čaj šťávou nebo medem a je pravda, že klasický cukr doma používáme čím dál tím méně. Ono ostatně při dnešních cenách cukru aspoň ušetříme.

Jana Novotná, 30. 9. 2022, 14.21

Co se týká cukru, snažíme se mu doma co nejvíce vyhýbat a používáme stévii, kterou si pěstuji sama na parapetu v kuchyni. Manžel je včelař, a tak používáme ke slazení i med, který je vynikající a chodí si k nám pro něj všichni sousedé. Nedávno jsem manželovi koupila k narozeninám úly a doplňky k úlům na stránkách https://www.vcest.cz/uly-a-doplnky-k-ulum_k20/.

Minnie, 15. 1. 2021, 19.57

Doma používáme klasický cukr a med.

doma sladím cukrem,mno a taky to tak vypadá,druhorozený po cukru má tolik energie,až je mi z toho zle

marketkot91, 7. 1. 2021, 16.52

Glykemický index lze snížit přidáním do jídelníčku topinambur. https://www.diatop.cz/blog/duvody/

koliaska105, 7. 2. 2020, 20.39

Já si teda hodně oblíbila tu stévii. Tu používám místo cukru už nějakou dobu a vyhovuje mi to. Na slazení stévií jsem přešla hlavně z toho důvodu, že se bojím, aby se u mě časem nezačala projevovat cukrovka. Máme ji totiž v rodině. U mé mámy na ni například přišli tak, že se u ní začala projevovat tzv. diabetická noha, viz https://www.biomag.cz/diabeticka-noha/

kamila.336, 28. 6. 2019, 12.33

Já jsem dneska viděla super rozhovor na zlaté slazení. Už jsem od tam objednala domů 2 sirupy a jeden jsem k tomu dostala zdarma.

Janako

Janako, 7. 10. 2018, 22.36

Já ráda používám med. Se stevii nemám zkušenost, ale od kamarádky jsem slyšela, že není moc dobrá.

WeruskaSK

WeruskaSK, 17. 9. 2018, 12.15

pouzivala som steviu ale je tak draha ze to nie je sanca s tym piect

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 8.28

Dnes je cukr větší problém než tuk

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů