Látkové pleny versus jednorázové pleny (srovnání)

zobrazeno 11377×

Vložil(a): Markéta V., 13. 4. 2015 16.41

Čekáte miminko a přemýšlíte nad tím, pro které pleny se rozhodnout? Je pro vás důležité ekologické či ekonomické hledisko nebo pohodlí? A co vás při "látkování" vlastně čeká? Pojďme se na to podívat..

Látkové pleny

Abychom dobře pochopily, co všechno látkování obnáší a co je v jakém množství potřeba, musíme se krátce podívat na druhy látkových plen. Výrobců a typů je opravdu hodně a podrobnému přehledu a výběru plen se budu věnovat v samostatném článku. Teď jen základní rozdělení:

  1. AIO - all in one - kalhotky jsou z jedné strany savé a z druhé nepromokavé, mají stejný střih jako jednorázové a více méně se i stejně používají.
  2. SIO - snap in one - (nebo též AI2 - all in two) používá se podobně snadno jako AIO, ale po použití se savé jádro vycvakne a vypere jen to znečištěné, zatímco do PUL kalhotek nacvaknete čisté savé jádro a můžete je použít znovu.
  3. Vícevrstvé látkové pleny - skládají se z vnitřního savého jádra (kalhotek či klasických plen) a tzv. svrchňáčků, nepromokavé vrstvy, která se obléká přes savou vrstvu.
  4. Kalhotkové plenky - z látky ušité savé kalhotky, přes které se oblékají ještě svrchní kalhotky.
  5. Kapsové plenky - jsou obvykle ušité z jedné nepropustné vnější vrstvy a z vrstvy, která udržuje zadeček v suchu (nejčastěji fleece). Mezi vrstvami je kapsa, kterou je potřeba vyplnit savým materiálem (dají se použít vkládací vložky, vícevrstvé plenky apod.), plenka sama o sobě nění příliš absorpční.
  6. Čtvercové plenky - z dob vašeho dětství. Výhodou je velmi nízká cena, rychlé schnutí a u novorozenců dobré těsnění kolem nožiček, nevýhodou poměrně obtížná manipulace a nízká savost, která se dá zvýšit přidáním vkládaček. Ke čtvercové pleně je dobré použít snappi sponku, šikovné udělátko, které poskládanou plenku pěkně drží pohromadě. A přes to všechno oblečete svrchní, například PUL kalhotky.

Pořizovací cena látkových plen je vyšší, liší se to samozřejmě výrobce o výroce, ale v průměru počítjete za jednu látkovou plenu 350 Kč. I když většina výhodných setů či start setů obsahuje 10 plen, pro pohodlné látkování jich budete potřebovat přibližně 20. Také počítejte s tím, že plen budete potřebovat více velikostí. Menší pro novorozence a další pak přibližně od 4 měsíců výše. Pokud dobře vyberete nebo vám dítě tolik neporoste, víc už jich nebudete muset kupovat. Navíc je pak můžete využít i pro další miminko.

Dvousložkové (vícevrstvé) plenky vyjdou levněji. Svrchních nepromokavých kalhotek nemusíte mít tolik jako těch savých. Většinou vám budou stačit tak 3-4 kusy. Nemusí se vyměňovat při každém přebalování a velmi rychle schnou. Pokud sáhnete po skládacích čtvercových plenách, bude finanční úspora ještě větší, protože savé jádro je velikostně univerzálnější než např. kalhotkové plenky. Nevýhoda je, že přebalování je o něco málo složitější. Většinou to ale vadí jen tatínkům či jinému nárazovému hlídání a jen do doby, než si zvyknou. Já osobně je ještě oproti AIO plenkám shledávám méně pohodlné i pro dítě, ale to samozřejmě záleží i na konkrétním typu plenky.

AIO plenky jsou většinou velice krásné, pohodlné a komfortní jak pro matku, tak pro dítě. Musíte ale počítat s opravdu vysokou pořizovací cenou.

Příslušenství k plenkám

Dále budete pravděpodobně potřebovat vkládací plenečky. To je takový úzký látkový pruh/čtverec/ovál, který se používá pro zvýšení absorpční schopnosti plen. Ze začátku je potřeba jen v noci, později se přidává i přes den. Je dobré mít jich přibližně stejné množství jako plen.

Další doplněk k látkovým plenám jsou vnitřní separační plenky. Jejich používání není nutné, ale usnadňují práci, hlavně v době, kdy už má dítě tužší stolici. Jedná se o celulózové nebo viskózové biologicky odbouratelné čtverce, které se vloží dovnitř pleny. V případě stolice se snadno vyjmou a prostě vyhodí i s obsahem. Pokud je dítě jenom počůrané, lze je 2x až 3x vyprat společně s plenou. Prodávají se v perforovaných rolích, podobně jako kuchyňské utěrky nebo toaletní papír.

Několikrát už jsme zmínily svrchní kalhotky, tzv. svrchňáčky. Svrchní kalhotky se oblékají na pleny (ovšem pozor jen na některé, protože třeba all-in-one plenky už je mají v sobě). Jejich úkolem je chránit oblečení miminka. Můžete vybírat mezi několika typy, např. PUL, vlněné, froté, nebo vyrobené z PVC. PUL kalhotky jsou moderní typ svrchňáčků, jejichž vrchní vrstva je z bavlny nebo polyesteru, uvnitř je polyuretanový zátěr (proto PUL), který dovoluje výměnu vlhkého vzduchu na podobném principu jako u prodyšných nepromokavých bund. Jsou trvanlivé, mohou se prát v pračce na 60°. Jsou dražší (od 180 Kč), ale déle vydrží, lépe těsní kolem nožiček apod. Použít ale můžete i klasické svrchní kalhotky z PVC, které znáte z dob vašeho dětství.

Používání v praxi

  • Pokud máte výše uvedené množství plen, budete je muset prát přibližně každé dva dny (delší dobu ani nedoporučuji, přeci jen špinavé pleny časem víc zapáchají apod.).
  • U hodně savých materiálů se uvádí doba přebalování 3-4 hodiny, mě však žádná plena, kterou používám, nevydržela víc jak dvě hodiny, pokud bylo dítě aktivní (nespalo).
  • Na sbírání použitých plen se doporučuje kyblík s víkem, poslouží vám ale jakákoliv plastová uzavíratelná krabice (např. krabice na hračky). Moje máma mě naučila „fígl“, který považuji za velice praktický (když jsem byla malá, nic jako jednorázové pleny ještě neexistovalo). Do "skladovacího" kyblíku natočím trochu vody a přidám malé množství pracího prostředku. Pleny pak méně zapáchají, nečistoty na nich nezasychají a snáze se vyperou. Přendávání do pračky je ale o něco náročnější.
  • Existuje i něco jako pytel na pleny, který slouží k transportu plen z kyblíku do pračky. Jednoduše ho zavážete a i s plenkami přendáte do pračky a vyperete. Nemám vyzkoušeno.
  • Většina moderních látkových plen se nemusí žehlit, některé se dokonce ani nesmí žehlit (snižuje se tím savost a pleny i hrubnou).
  • Většina moderních látkových plen jde sušit v sušičce. Tím se dostáváme k další nevýhodě látkových plen a to je délka schnutí. Ty hodně savé schnou až 22 hodin. Pokud ale vlastníte sušičku, máte vyhráno.
  • Po vyprání se většina typů plen musí kompletovat.

Zní to komplikovaně a určitě teď máte pocit, že je toho potřeba hrozně moc a že to tedy bude určitě dražší a složitější, než se tvrdí. Ale je to jen zdání. Praxe je velice jednoduchá a velmi se blíží používání jednorázových plen.

Jednorázové pleny

I jednorázových plenek existuje více druhů:

  1. Klasické jednorázové pleny.
  2. Ekopleny - způsob výroby i jejich recyklace (jsou biologicky odbouratelné) je šetrnější k životnímu prostředí než u klasických jednorázových plen.

Oba druhy bývají v zásadě tvořeny vnitřní vrstvou, savým jádrem, nepropustnou vnější vrstvou, lepícími páskami a gumičkami. Podle toho zda si vybere běžnou, nebo eko variantu se pak liší konkrétní složení plen.

Stejně jako u látkových plen je potřeba se zorientovat v nabídce, která je na trhu, a vybrat si ty, které budou vyhovovat jak mamince (cena), tak dítěti (pohodlí, savost).

Používání v praxi

  • Jednorázové plenky se spotřebovávají a musíme je kupovat stále dokola. Je tedy potřeba si udržovat přehled o jejich aktuálním "skladovém" množství a o vývoji cen.
  • Použité jednorázové plenky musíme vyhazovat, tedy častěji chodit s odpadem. Navíc, klasické jedorázovky se v přírodě rozkládají až 400 let. Ty ekologické asi 2-4 roky.
  • Výrobci čas od času "inovují" a plenky, které jste si oblíbili, vám z ničeho nic můžou přestat vyhovovat.
  • U jednorázových plen je většinou potřeba častěji měnit jejich velikost.

Více ke srovnání jednorázových běžných a ekologických plen dozvíte v článku Běžné jednorázové vs. ekologické pleny.

Shrnutí

Pokud vám jde o ekonomickou stránku, může vás na první pohled odradit vyšší pořizovací cena látkových plen. Je pravda, že pokud to s látováním myslíte vážně, investujete na začátku částku kolem 7 000 - 10 000 Kč v případě nákupu nových plen. Cena se samozřejmě opět může lišit podle výrobce a použitých materiálů. Rozhodně doporučujeme si před koupí pleny osahat, prohlédnout, vyzkoušet - buď v kamenných obchodech, nebo třeba na veletrhu. Tím to ale končí, a pokud plánujete dětí více nebo vám nevadí si pleny koupit přes bazar, je úspora dvojnásobná.

Za první rok života dítě spotřebuje přibližně 3 500 plen, což dělá při průměrné ceně 3,50 Kč za jednorázovou plenku 12 250 Kč (ty úplně nejlevnější pleny do výpočtu nezahrnuji, protože mi připadají nepoužitelné). Počáteční investici tedy máte za necelý rok, někdy i půlrok, zpátky.

Maminky, pro které je motivací životní prostředí mají rozhodování jednodušší. Látkové pleny se sice musí prát a spotřebovává se při tom energie, voda a prací prostředek, přesto je jejich dopad na životní prostředí nižší. Výroba jednorázových plen je materiálově a energeticky o něco náročnější než výroba látkových plen. Mají výrazně vyšší zatížení dopravou, obalovými materiály apod. Každé dítě za svůj život vyprodukuje přibližně jednu tunu jednorázových plen, které tu s námi pobudou ještě dalších 250 let v případě, že skončí na skládce.

Ekologické jednorázové pleny mají větší dopad na životní prostředí než látkové pleny, ale jsou lepší než klasické jednorázové pleny. A jsou velice drahé, cena jedné biologicky rozložitelné jednorázové plenky se pohybuje okolo 11 Kč za kus.

Výhody a nevýhody

Látkové pleny

Výhody

Nevýhody

Jsou ekonomičtější.

Je s nimi víc práce.

Napomáhají správnému vývoji kyčlí.

Dítě se musí častěji přebalovat.

Jsou zdravotně nezávadné.

Nehodí se na dlouhé cestování či pobyty na místech, kde nemůžete prát (porodnice, hotely apod.).

Až je přestanete potřebovat, můžete je poslat dál (darovat, prodat).

Dělají větší zadeček. Mě osobně to tedy esteticky neuráží, ale je potřeba na to brát ohled při výběru oblečení.

 

Jednorázové pleny

Výhody

Nevýhody

Velmi jednoduché používání.

Jsou dražší.

Nemusíte tak často přebalovat.

Mají velký dopad na životní prostředí.

Pokud jste venku a přebalujete, můžete špinavou plenu vyhodit a nemusíte jí nosit s sebou.

V průběhu času můžou mít proměnlivou kvalitu.

 

Není zcela vyloučené zdravotní riziko a to:

-z reziduí stopových množ­ství škodlivých látek

-máme tendence přebalovat méně často než je potřeba (větší aktivita bakterií na povrchu kůže)

- prokazatelná vyšší teplota šourku u chlapečků v jednorázových plenkách, která může mít z dlouhodobého hlediska vliv na plodnost

Moje osobní volba

Nejvíc mi vyhovuje kombinování obojího. Doma se snažím používat látkové pleny, ven a i na noc používám jednorázové. Většina mých známých látkujících maminek tvrdí, že jim na noc stačí jedna látková plena s jednou až dvěmi vkládacími plenečkami. Já nevím, zda mám špatné pleny nebo jiné děti, ale mě vždycky v noci láková plena protekla. A to všechny, které jsem dosud vyzkoušela. Vždy bokem.

Přiznám se, že u mě občas lenost vítězí a k jednorázovým plenkám se někdy uchyluji častěji, než je mi milé. Mrzí mě to, je to neekologické a leze to do peněz, ale jsem prostě jenom člověk a to ještě ke všemu dost líný. Nevadí mi ani tak praní a věci s tím spojené (náročnost těchto procesů se dá velmi snadno ovlivnit výběrem plen a z tohoto hlediska jsem si vybrala opravdu dobře), ale to, že musím přebalovat častěji. Pokud budete mít méně čůrající děti nebo šťastnější ruku při výběru plen, mohu vám látkové pleny jedině doporučit. Jsou většinou krásné, hebké, po vyprání voňavé a mají mnohem více výhod, než se na první pohled zdá.

 

Použité zdroje - osobní zkušenost, www.bamboolik.cz, www.latkovepleny.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
9

Pojmy použité v článku:

  • PUL kalhotky

    typ svrchních kalhotek s polyuretanovým zátěrem

Diskuze k této stránce (38 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 27. 12. 2022, 9.53

Používám látkové plenky už od narození našeho miminka a musím říct, že jsou naprosto úžasné. Nejenže jsou příjemné na dotek a pohodlné pro miminko, ale také jsou šetrné k pokožce a ekologické. Navíc se mi líbí, že je můžu lehce vyprat a opět použít, brzo se to začalo pozitivně projevovat i na rozpočtu. Já je už od prvního miminka kupuji zde: https://www.bamboolik.cz/kalhotkove-pleny/.

u všech kluků jsem používala jednorázovky,pleny jen na blinkání

ivanka386, 4. 12. 2019, 17.21

Rozhodně zajímavé srovnání. Já osobně jsem toho názoru, že látkové pleny jsou mnohem lepší. Hlavně i finančně vychází mnohem lépe, než ty jednorázové, takže si myslím, že není co řešit. Jen tak mimochodem, kdyby náhodou někdo sháněl, tak doporučuji tento obchod: https://www.obchod-latkovepleny.cz/ Tam mají obrovský výběr.

vendy.z, 21. 12. 2018, 20.19

žádné nevýhody jsem nepociťovala, látkovky jsou bezva

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 8.00

Je to super srovnání

martinazab, 29. 4. 2018, 21.02

Ja to striedam.

HelCca, 14. 4. 2018, 21.38

Ráda bych doplnila článek o více informací k SIO systému látkových plenek. https://www.majka-shop.cz/blog/sio-system-latkove-pleny-snap-in-one/

Zuzule, 11. 12. 2017, 0.15

u nas kombinujeme latkove a jednorazove. Pro miminko i prirodu tedy lepsi latkove, ale jednorazovky maji zase sve velke vyhody...tak se snazim vybirat alespon eko:-)

Zuzule, 11. 12. 2017, 0.15

u nas kombinujeme latkove a jednorazove. Pro miminko i prirodu tedy lepsi latkove, ale jednorazovky maji zase sve velke vyhody...tak se snazim vybirat alespon eko:-)

vendy.z, 10. 12. 2017, 19.45

Látkové mi velmi vyhovovaly

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů