Devět měsíců někým jiným aneb psychika v těhotenství

zobrazeno 6512×

Vložil(a): Adrianita, 18. 9. 2018 13.09

Tak jste se konečně dočkala. Na těhotenském testu se objevily dvě čárky. Čekají vás teď ale nejen fyzické změny. Zabrat dostane také vaše psychika. Koktejl hormonů a emocí vás může překvapit. Co se děje s psychikou ženy v těhotenství? Zůstane to tak už napořád?

V těhotenství přijde hodně změn a hormony s vámi budou cloumat. Zpravidla to trvá několik měsíců, než si začneme uvědomovat skutečný význam toho, co se děje a je přirozené, že v nás těhotenství vyvolá nervozitu či strach.

Jsem těhotná

Je možné, že jako první z příznaků těhotenství se projeví to, že se cítíte "jiná". Možná podrážděná, možná smutná, nadmíru spokojená nebo nespokojená, zkrátka jiná než obvykle. Psychická změna či dokonce nevyrovnanost se často objeví dříve, než ostatní těhotenské příznaky, tedy dříve než například nevolnost, citlivost prsou či únava. Zejména při prvním těhotenství vás mohou zaplavit zvláštní pocity. Přestože je každé těhotenství jiné, při druhém a dalším těhotenství se můžete cítit obdobně a podle toho poznáte, že jste těhotná.

Zpravidla největší výkyvy ve stavu psychiky pocítíte v prvním trimestru, únava a nevolnost tyto stavy mohou ještě zhoršit. Poté nastává období psychické vyrovnanosti. Další psychické napjetí se vrátí opět s třetím trimestrem, kdy vás může ke všemu postihnout největší únava, pálení žáhy, bolesti zad a další fyzické potíže. Nejspíš také začínáte mít strach z porodu a ze své nové role matky.

V některých článcích na internetu se dozvíte jaké potíže vás v těhotenství a po něm čekají. Ve skutečnosti to ale není tak horké. Hodně záleží na vaší povaze, podpoře partnera a rodiny a také na tom, jak se budete hýčkat. Nejen v těhotenství na sebe nezapomínejte. Pravidelně a kvalitně jezte, hodně spěte i odpočívejte (klidně i přes den), pravidelně cvičte a choďte na procházky a dělejte vše, co vás baví a přinese vám pohodu (čtěte, plavte, koukejte na filmy, pečte, choďte na výlety, tvořte,...). Ne každá žena má v těhotenství potíže, a když, tak ne všechny najednou. Velké psychické obtíže a výkyvy nálad se také vyskytnou jen u žen, u kterých by se mohly vyskytnout v kterémkoliv jiném období života. Pokud vás postihne nepřestávající špatná nálada či deprese, vyhledejte odborníka, takové stavy již se samotným těhotenstvím nesouvisí a zpravidla se samy nevyřeší.

Třetí trimestr je pro většinu žen přípravou na příchod miminka. Budují hnízdo, nakupují výbavičku pro dítě i pro sebe. I tato příprava je krásným zaplněním času budoucí maminky.

Budete na měkko, budete jako býk

Premenstruační syndrom zná většina žen. Některé z nás ho prožívají intenzivněji, některé ho cítí jen slabě. V těhotenství vás potká stav velmi podobný. Rozbrečet vás může v podstatě všechno od romantického filmu, po ty titěrné malé dupačky, které máte ve výbavičce. Když zrovna nebudete plakat a budete se cítit dobře, plná energie, řeknete si, že k pravé domácí pohodě a harmonii patří čerstvě upečená bábovka a domácí knedlík k obědu. Strávíte v kuchyni celé dopoledne a výsledek bude nulový a to vás může pěkně rozčílit. Bábovku jste připálila a těsto na knedlíky nevykynulo. Normálně byste nad tím mávla rukou a zasmála se, ovšem příchod dítěte ve vás bude vyvolávat pocity, že musí být vše perfektní. A i když vám teď připadá směšné, jak souvisí knedlík, nebo bábovka, s rostoucím bříškem, vězte, že hodně. Tyhle bezdůvodné emocionální stavy budou jako na horské dráze a během těch náročných devíti měsíců se prostě několikrát objeví. Partnera poproste, ať vás obejme a utěší a i vy k němu buďte ohleduplná. Vaše výkyvy nálad pro něj mohou být také nepochopitelné. Pokud nečekáte své první miminko, ale máte už doma děti, možná to pro vás bude o něco složitější. Pořád ale myslete na to, že jsou to jenom děti a potřebují vás a vaši lásku, i když jste těhotná. Prostě se častěji zastavte a nesnažte se splnit přání všech a nejlépe najednou.

Strach a nejistota

Nezáleží na tom, jestli jste těhotenství plánovala nebo přišlo nečekaně. Dříve nebo později se sama sebe začnete ptát, jestli je momentálně na dítě ta nejvhodnější doba a jestli to zvládnete. Můžete pochybovat o tom, zda zvládnete fungovat po finanční stránce, jak to bude s prací po mateřské, jestli vše zvládnete. Tuhle otázku si můžete pokládat i v případě, kdy máte ideální věk, milujícího partnera, peníze, i zázemí. Není divu, vychovat a starat se o dítě je velmi zavazující a kde kdo může pocítit strach. Ten ale signalizuje jediné – že svou novou úlohu berete vážně. Nebojte se, vše se srovná. Zažíváte něco nového a do toho vás ovlivňují hormony, nebude to ale trvat věčně.

Za vše mohou hormony

Celé těhotenství vámi hormony jen cloumají. Níže uvádím ty hormony, které mají na vaše tělo největší vliv.

Choriogonadotropin - hormon, díky kterému na velmi citlivých těhotenských testech již brzy zjistíte, že jste těhotná. Mimo jiné má za následek vynechání menstruace. Po 10. týdnu kdy vrcholí, jeho množství v těle klesá.

Progesteron - ten napomáhá na počátku gravidity tomu, aby se vznikající plod udržel v těle matky. Progesteron také způsobuje, že se vám zvětšují prsy, jste unavená, jste citlivá na některé pachy a chce se vám zvracet. Progesteron je sice v těle ženy běžně přítomen, ale v těhotenství se jeho množství několikrát navýší.

Estrogen - hormon, který produkují vaječníky. Jeho produkce je nezbytně nutná při přípravě těla na porod, při rozvolňování vazů a kloubů v oblasti pánve a podobně.

Relaxin - hormon, který změkčuje pojivové tkáně. Nejprve se soustředí na svalstvo děložní, později na pletence pánevního dna, aby porod nebyl tak bolestivý. Stará se také o to, aby děložní vazy byly pružné a snadno se přizpůsobovaly rychle rostoucímu objemu bříška.

Oxytocin - je odpovědný za rozvoj vašich nálad, díky němu může být příchod potomka na svět méně bolestivý a vy budete do svého miminka zamilovaná ihned po porodu. Také napomáhá k tvorbě mateřského mléka.

Chorionsomatomamotropin - podporuje tvorbu červených krvinek a žlutého tělíska na počátku těhotenství. Je potřeba při vzniku a tvorbě mateřského mléka.

 

Jak jste své těhotenství prožívaly vy? Pokud jich máte za sebou více, byla obě stejná? Jak jste novou roli snášely? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • Choriogonadotropin

    vzniká po oplození vajíčka, jedná se o ideální látku pro těhotenské testy a jako takový se i běžně využívá

  • Chorionsomatomamotropin

    podporuje tvorbu červených krvinek a žlutého tělíska na počátku těhotenství

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

  • progesteron

    steroidní ženský pohlavní hormon

  • Relaxin

    ženský peptidový pohlavní hormon, který uvolňuje vazy v oblasti pánve (zejm. sponu stydkou) a děložní hrdlo v době těhotenství a porodu

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ano ano,u mě pokaždé byla náladovost ráda jsem se hádala

Romanka40, 2. 11. 2019, 16.35

U me to byla spise unava... s 2,5letou se hold odpocivat moc neda...

Witchie, 1. 9. 2019, 9.14

U mě spíš dávaly zabrat nevolnosti

zuzkagodarova, 30. 4. 2019, 20.28

ja som mala tazke tehotenstvo fyzicky ale hlavne psychicky

Eliška Kozlova, 29. 4. 2019, 22.51

Všechny tři jinak, ale vlastně stejně nejhorší byly první 3-4 měsíce, kdy mi bylo fyzicky hodně zle, ale nechtěla jsem hned každému na potkání říkat, ze nejsem nemocná, jen těhotná. Přijde mi to hodně nefér, nejcitlivejsi období, kdy by každý měl ženu nosit na rukou a opecovavat ji, musí těhotenství tutlat, protože aby něco nezakrikla a pak když nedej bože potrati, se tvářit jakoby nic zato když už ma bříško, najednou nesmí skoro nic

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů