Tipy na víkend s dětmi

zobrazeno 1412×

Vložil(a): Adrianita, 13. 6. 2019 21.36  (aktualizováno 18. 7. 2023 21.14)

Máte doma jednoho nebo více zvídavých, aktivních ratolestí a už nevíte, co s nimi podniknout? Nebo hledáte akci, kterou si skvěle užijete všichni? V následujícím článku vám dáme tipy na výlety, které můžete podniknout s dětmi nejen o víkendu.

Ať už žijete s rodinou na vesnici nebo ve městě, je fajn občas vypnout a vycestovat zažít něco, co běžně nepodnikáte. Byť by to mělo být “jen” na víkend, nebo třeba na půl dne. Jednou nevařte a dejte si jídlo v restauraci nebo klidně u stánku. Nelámejte si hlavu s tím, jak děti zabavit a nechte to tentokrát na jiných. Nebo vyberte jen místo, děti jsou dost kreativní na to, aby se zabavily.

Není nezbytně nutné utratit majlant nebo vycestovat na druhý konec světa. I s pár stovkama v kapse se dá zažít spousta legrace. Sledujte stránky a sociální sítě vašeho města či okolních měst a vesnic a vyražte společně na rodinnou akci, jako je třeba karneval, akce ke Dni rodin, dětí, a jiné. Stejně tak můžete sledovat program místního zámku, hradu, galerie, muzea, dětské herny nebo třeba mateřského centra.

Akce pro veřejnost však můžou organizovat také místní školy a školky nebo soukromé subjekty. Fajn je také podniknout výlet po okolí a prozkoumat přírodní krásy jako les, národní park, skály, vodstva, oboru, ale i zoologickou zahradu.

Akce s dětmi

Není třeba pro děti vymýšlet něco extra, děti nejvíce ocení společně strávený čas, kdy se jim maminka i tatínek zcela věnují a nemají na práci něco jiného. Argumenty, že nemáte dost financí na rodinnou akci nechte tentokrát stranou. Vyrazit můžete třeba do místního parku a uskutečnit v něm piknik. Vezměte hlavně velkou deku, sezónní čerstvé ovoce, domácí bublaninu a vlastní limonádu nebo vodu. Zabalit nezapomeňte například deskovou hru, dětskou knížku, míč nebo dřevěné kostky. Vše podle zájmu a věku vašich dětí. Děti se v parku proběhnou, můžou i skákat přes švihadlo či se projet na kole.

Spousta činností se dá dělat pouze s dary přírody a není třeba nějaké speciální výbavy, i když někdy se i určité doplňky hodí. Na jaře jděte na louku nasbírat pampelišky, později bez a společně pak vyrobte sirup, med nebo třeba šampón. Vše uskladněte ve sklenici od okurek, kterou si s dětmi ozdobíte a užijete si tak třeba volnou neděli.

V létě to jistí koupaliště, hřiště a kempy, kde se dá stanovat. Fajn jsou i procházky a máchání v rybníku i v řece.

Na podzim si vyrobte papírového draka a po společném pouštění si zapalte svíčku ve vámi vyrobené lucerničce u domácího rakytníkového čaje. A pokud v zimě mrzne, pořiďte si brusle, pokud napadne trochu sněhu, oprašte sáně. Vyzdobte si domácnost zimními výtvory, nebo jděte naplnit krmelec zvířátkům. 

A co když prší a děti už nebaví skákat v kalužích? Využijte uzavřené dětské herny a zábavní centra pro děti. Stále větší oblibu však získávají zábavní vědecké parky, které donedávna nebyly příliš známé. Myslíte, že pokusy a různé objevitelské úkoly jsou jen pro starší školáky? Opak je pravdou, do vědeckého centra můžete zavítat i s batoletem, ale na své si zde přijde i puberťák nebo třeba děda s babičkou. :) Například v Brněnské centrum Vida! science centrum, které nabízí bohatě nabitý program. 

Trochu nebo hodně pohybu

Spousta rodičů si myslí, že po narození miminka se již nemohou věnovat koníčkům, které je doposud bavily, zejména pokud se jedná o sport. Pokud vás nějaký sport i jiná aktivita baví a naplňuje, nevzdávejte se jí, ale hledejte způsob, jak se jí věnovat i nadále. S dětmi se dá třeba jezdit na kole - miminko vložíte do vozíku za kolo, batole do sedačky a starší děti už můžou drandit na odrážedle nebo na kole. Pokud zbožňujete pěší turistiku, pořiďte si pro miminko šátek nebo ergonomické nosítko. Zaryté horolezkyně vezmou děti na skály, které dají i ony, nebo aspoň na horolezeckou stěnu. Pokud jste si doma naopak dosud válela “šunky”, ale s dětmi to chcete změnit, zvolte si pohyb, který vás láká nejvíce. Pro začátek se můžete procházet po městě a lese, časem můžete víkendy strávit po turistických stezkách. Pokud vás láká cvičení, začněte cvičením jogínků. Nebo tančete, jezděte na koni, cokoliv.

Příjemné, ale i praktické je společné plavání. Super jsou i různé pobytové plavecké pobyty.

Pokud chcete vyrazit na výlet kdykoliv bez předem stanoveného termínu a milujete lezení, určitě vás zaujmou Prachovské skály.

Kostlivci a (nebo) bílá paní

Vzpomínáte si, jak jste s rodiči jako malí bloumali po muzeu plných divných obrazů nebo jste s celou třídou vyrazili na zámek, kde byla zima a hlavně nuda? Po těchto scénářích se možná kulturním akcím s dětmi vyhýbáte, ale dle mých zkušeností bych jim dala novou šanci. Je tolik kulturních akcí, kde se zabaví i děti. V různých zámcích a hradech jsou bývalé dětské komnaty nebo dobové hračky. V různých zámeckých areálech a parcích se také konají různé akce, jako například poutě. I galerie a muzea dnes již také myslí na nejmenší návštěvníky, ať již svým obsahem (výstava hraček, leporela, loutek, večerníčků, Lega apod.). Nezapomínejte však ani na divadelní představení, které si užijí všechny děti. Vybírejte pohádky hrané nebo loutkové, v divadle nebo místní sokolovně. Velký zážitek pro děti však je i návštěva kina, a výjimečně jim povolte i sladký popcorn.:)

Velice zajímavě se jeví výstava Filmové zbrojnice.

(Nejen) pro malé mlsouny

Máte doma malého jedlíka nebo kuchtíka, nebo tuto vášeň sdílíte společně s dětmi a partnerem? I pro vás máme tip . Na různých místech se konají různé akce, kde je jídlo na prvním místě, ať už meruňkobraní, slavnosti chřestu nebo různé food festivaly.

 

Kam s dětmi o víkendu jezdíte vy? Máte tip na konkrétní místo nebo akci, šup s ním do příslušné sekce a odměna ve formě pampelišek vás nemine. :)

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů