Podpořte psychomotorický vývoj vašeho dětátka

zobrazeno 8147×

Vložil(a): Petra P, 4. 5. 2015 8.57

Je dobré mít stále na paměti, že se každé dítě vyvíjí individuálně. Existují ale určité mezníky, podle kterých se psychomotorický vývoj hodnotí. Ty slouží ke včasnému odhalení závažných odchylek a jejich příčin. Psychomotorický vývoj zhodnotí praktický dětský lékař při každé preventivní prohlídce.

Drobné odchylky v psychomotorickém vývoji nebo svalovém napětí lze dobře odstranit jednoduchým rehabilitačním cvičením. Pokud se u dítěte rehabilitací včas odstraní špatný pohybový vzorec, jeho motorickému vývoji to velmi prospěje. Často je, po pár týdnech cvičení, v porovnání se svými vrstevníky, obratnější.

Jak podporovat dítě ve správném vývoji

Zapamatujte si jednoduchou zásadu: pokud dítě nějaký pohyb nebo polohu nesvede samo, pak mu do této polohy nijak nepomáhejte! Tzn. pokud dítě nesedí, neposazujte ho. Pokud dítě nestojí, nepostavujte ho. Pokud dítě nechodí, nevoďte ho za ruce. Vždy je třeba dát dítěti dostatečný prostor, aby danou polohu natrénovalo. Až například samo zjistí, že je dostatečně stabilní ve stoji a chůzi, začne dělat první samostatné kroky.

Poloha na bříšku

Z každého pravidla ale existuje výjimka: od novorozeneckého věku dávejte miminko několikrát denně do polohy na bříšku, přestože to ještě samo nesvede. Novorozenci stačí několik málo minut. Jakmile je dítě starší a na bříšku stabilnější, nechte ho v této poloze, dokud je spokojené. Jakmile se kojenec naučí přetočit na bříško sám, umí se zapřít o předloktí či natažené paže, vyhledává tuto polohu sám a je v ní nejspokojenější, protože má dostatečný rozhled okolo sebe. Vždy je třeba dát dítěti dostatečný prostor pro vlastní jistotu v dané poloze.

Cvičení

Většina těhotných si pořizuje velký gumový míč na cvičení nebo sezení. Tento míč vám nemusí po porodu jen zabírat cenné místo v bytě, ale můžete ho použít i pro zábavné cvičení s vaším miminkem.

Cvičení na míči s novorozencem

Na míč položíme látkovou plenu a na ni miminko na bříško tak, že trupem kopíruje míč a končetiny mu visí volně podél míče. Miminko držíme za trup a míčem volně pohupujeme dopředu, dozadu a do stran. Miminko je v této poloze většinou velmi uvolněné a spokojené.

Cvičení na míči s kojencem

Okolo čtvrtého měsíce můžeme dávat miminko na míč do polohy jako když „pase koníčky“, tzn. že je na míči na bříšku, opřené o předloktí a vy ho fixujete tak, že ho držíte za trup a míčem houpete stejným způsobem volně do všech stran. Kojence okolo půl roku lze již držet za pánev, tak se nejlépe vzpřimuje i na míči na natažených pažích. 
Další možností je navštěvovat kurzy cvičení nebo plavání kojenců. Většinou jsou vedeny odborníky a prováděné cviky nejsou pro děti škodlivé. Jediné upozornění, je ohledně rizika přenosu infekcí mezi dětmi. Kumulace takto malých dětí vede ke zvýšenému riziku především infektů horních cest dýchacích. Proto pokud má vaše dítě rýmu nebo kašel, vynechejte danou hodinu minimálně z ohleduplnosti k ostatním. Plavání kojenců není vhodné pro děti s těžkou atopickou dermatitidou (ekzémem) nebo opakovanými záněty středního ucha.

Hračky

Existuje nepřeberné množství výchovných hraček. Malým miminkům už můžete zavěsit hračku nad postýlku – bude postupně vnímat, že se hračka pohybuje, následně se bude samo snažit ji rozpohybovat. Poté bude zkoumat její povrch a vlastnosti. Pamatujte, že méně je někdy více. Dítě je schopné vnímat jen určité množství podnětů. Pokud má okolo sebe spousty věcí, neumí se soustředit na jednu konkrétní věc. Nechte dítě objevovat nějaký předmět, ať už hračku nebo nějakou bezpečnou věc, z vaší domácnosti.

Větší děti nechte napodobovat vaše činnosti, mluvte s nimi o nich. Komentujte, co právě děláte, stimulujete tak dítě k mluvení a vnímání řeči, respektive slov.

Nošení miminka

Každé miminko potřebuje pro svůj spokojený pocit mazlení a chování. Dopřávejte mu ho, kdykoliv máte chuť. Novorozence můžete chovat v zavinovačce, poskytne mu pohodlnou polohu i oporu, můžete ho tak dobře uspávat v náručí. Větší kojenci vyžadují chování velmi často, většinou si o něj říkají pláčem, který ustane, jakmile dítě vezmete do náručí.

Zde si dovolím odvážné upozornění – pokud miminku vždy vyhovíte, nejspíš si vás takto vycvičí ke své spokojenosti i v dalších svých potřebách. Pokud na to máte dost sil, je dobré naučit miminko od útlého věku, aby se aspoň na malou chvíli umělo samo zabavit sledováním kolotoče, dudlíčkem, hračkou vydávající zvuky nebo třeba jen sledováním okolí či vás při běžných činnostech. Je pak velmi zábavné poslouchat hlasité spokojené broukání a smích a pozorovat, co zrovna dítě vynalezlo za zábavu. Prostor pro vlastní zábavu je zároveň i prostorem pro rozvíjení kreativity. Pokud kojence chováme, je dobré dávat ho v náruči do určité polohy.

Velmi vhodnou je poloha tzv. v klubíčku, kdy dítě opřeme zády o svůj trup, jednu paži mu vložíme pod kolínka, a tím vytvoříme klubíčko – dítě tedy na ruce nesedí, ale je schoulené obdobným způsobem jako bylo v matčině břiše. Tato poloha je velmi vhodná pro uvolnění svalového napětí. Obdobně funguje i poloha, kdy dítě leží bříškem na našem předloktí a všechny čtyři končetiny mu visí dolů, hlavička je opřená směrem k našemu lokti. Můžeme ji nazvat „tygřík na větvi“. V této poloze si dítě i dobře uvolní vzduch z břicha.

Některé děti jsou velmi neklidné, plačtivé a působí nespokojeně. Není to nic mimořádného, takových dětí je spousta. Určitě je to časem přejde. Do té doby jim ale může velmi ulevit nošení v šátku či nosítku na břiše (manduce). Kontakt s tělem blízké osoby a pravidelné houpání je velmi dobře uklidní a uvolní. Není ale dobré nahrazovat šátkem nebo mandukou zcela kočárek. Na delší vycházky je pro pohybový aparát dítěte mnohem lepší pohodlná poloha vleže v kočárku. Šátek nebo nosítko se hodí na rychlý nákup ve městě nebo rychlou přepravu v prostředcích MHD, případně pro turistiku. 

Je dobré si zde ovšem připomenout zásadu, že dítě bychom neměli posazovat, dokud samo nesedí, proto vždy volte adekvátní čas, po který dítě upevníte do nosítka, i způsob upevnění. Vždy si před použitím důkladně přečtěte návod k použití, aby dítě z nosítka nevypadlo nebo se neporanilo špatným upevněním.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

moc pěkný článek.

Minnie, 26. 8. 2020, 19.40

Zajímavý článek

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 14.04

Moc hezký napsané

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.06

pěkný článek a poučný

Kamibur, 18. 3. 2017, 4.06

Pekny clanek, strucne, jasne, vystizne🙂

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.05

myslela jsem si, že v šátku nebo nosítku může být i dlouhodobě

Petra Önder (petrao)

petrao, 11. 1. 2017, 15.20

Hezký shrnuto

Jamu, 25. 11. 2016, 22.29

Satek a pustena digestor = nejlepsi a nejrychlejsi uspavac:D

Mirča a Vojta, 24. 9. 2016, 15.48

pěkně napsané, jsem zas o něco chytřejší

Eliška Kozlova, 31. 8. 2016, 14.31

Je to krásně shrnute; me pomáhala a znovu pomáhá kniha Rozvijej se děťátko od Evy K.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů