Jak rozeznat opravdovou soukromou školku od hlídacího koutku?

zobrazeno 1668×

Vložil(a): Petra P, 23. 2. 2015 15.06

V dnešní době, kdy rodiče využívají možnosti dvouleté mateřské dovolené a vrací se dříve do pracovního procesu, se roztrhl pytel s různými podnikavci, kteří za úplatu pohlídají skupinku dětí. Pokud nemáte kamarádku, která vám doporučí skvělou školičku, určitě se podíváte nejdříve na internet a budete hledat školičku poblíž bydliště. Podíváte se i na recenze, pročtete si webovou prezentaci, shlídnete fotky. Ovšem, co všechno musí školka splňovat, aby v ní mohly děti pobývat celý den?

V prvé řadě si určitě předem domluvíme schůzku, kde si školičku budeme moci prohlédnout z blízka - samozřejmě v době provozu školky. Počítejte s tím, že vaše přítomnost děti narušuje, nebudou se chovat zcela uvolněně, ale sami v této chvíli poznáte, jaký mají vztah k pedagogům, zda u nich nachází oporu. Pozorujte ale kolektiv - ne jednotlivce, může se stát, že zrovna u neklidného, plačtivého dítěte probíhá adaptace a to vy samozřejmě nevíte.

Připravte si otázky, klidně napsané na taháku, typu: počet učitelů na dítě, jak je to se stravou, možnosti nadstandartního hlídání, kde děti spinkají, zda mají pevný režim dne, zda se tam přizpůsobují individualitě dítěte.

Podmínky, které musí soukromá školka splňovat

Je celá řada podmínek, které školky s celodenním hlídáním musí splňovat. Hygienické požadavky na školky upravuje vyhláška 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Především se řeší uspořádání stavby, vybavení nábytkem, zásobování vodou, úklid, regulace denního světla atp. Pro bližší poznání této problematiky je zapotřebí se detailně seznámit s příslušným zákonem.

Šatna oddělená od ostatních prostor školky

Přece nechceme, aby se zakutálel míč z herny rovnou k zabláceným holinám, nebo aby chlad pronikal do prostor, kde se pohybují lehce oblečené děti. Určitě by se mělo mít dítě kam posadit a kde si uložit náhradní oblečení.

Vhodné podmínky pro spaní

Každé dítě musí mít své lůžkoviny a lehátko nebo matraci, která je mimochodem zdravější pro záda. A ve školce musí být i vhodný prostor pro jejich oddělené uložení.

Správně vybavené sociální zázemí

Při celodenní péči jsou dětské toalety a umyvadla ve správné výšce hlavní podmínkou! To, že na jednu toaletu připadne maximálně pět dětí, vám také správná školka zaručí. V koupelně musí být i přebalovací pult a sprchový kout. A kvůli bezpečnosti, musí mít voda jednotnou teplotu 37 stupňů.

Vhodné podmínky pro stolování

Stolování je důležité pro sociální vývoj dítěte. Je ve školce místo, kde mohou děti v klidu (v rámci možnosti, v klidu) společně svačit, obědvat? Nebo se musí Pepíček s Mařenkou vystřídat?

Když to shrneme

Hlídací centrum, které nesplňuje podmínky pro celodenní hlídání, smí hlídat děti pouze čtyři hodiny denně. Platí to i pro neziskové organizace. Nenechte si namluvit opak!

Celkově by na nás měl prostor působit čistě, harmonicky, hravě a pozitivně. Tak, jak působí na nás, bude působit i na dítě. Stejně příjemně musí působit pedagogové, tety. Z chování dětí k nim poznáte, zda jsou dost empatické, laskavé a důsledné.

Vaše dítě, je přeci to nejcennější co máte, a ve školičce bude trávit většinu dne. Sami se proto rozhodněte, zda se spokojíte s kočárkárnou za pár korun na hodinu, nebo budete vyžadovat podnětné prostředí pro jeho přirozený rozvoj.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

neřešila jsem žádnou školku zda je soukromá či státní.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.30

Naštěstí jsem toto nikdy neřešila, děti byly (syn je) se mnou doma do cca 4 let a pak šly do státní.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 13.30

To jsou rády k nezaplacení

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 9.22

díky za dobrý článek, takto by to mělo vypadat ve školce

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 10.49

zájímalo by mě, jaké musí mít vzdělání. U nás je soukromá školka, ale ani jedna "pracovnice" nemá pedagogické vzdělání

lazna, 15. 6. 2016, 15.27

Zajímavě napsáno.

Petra Schoberová, 7. 12. 2015, 12.27

Dobrý článek, člověk nemusí nikde nic nahánět a dozví se to, co potřebuje

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 18.37

Před nastoupením do školky nám paní učitelky všechno ukázaly a je to tak, jak se píše

mckvak, 21. 6. 2015, 8.10

Super clanek!

inglulie2, 4. 6. 2015, 15.02

Malej chodi uz dva roky a je maximalne spokojenej

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů