Hraní s batolaty: Proč je dobré si hrát společně s dětmi

zobrazeno 3259×

Vložil(a): Adrianita, 27. 8. 2021 9.51

Každý rodič to zná. Padne na vás únava, chcete si někam zalézt do klidu a v tom se dítko začne dožadovat vaší pozornosti a chce si hrát. Nejraději byste řekli ne, ale nakonec se zřejmě překonáte a jdete. Přece jen trocha únavy za dětskou radost stojí. Ale to není jediné, co společná hra přináší. Přečtěte si, jaká skrytá pozitiva společné hraní má a budete mít o několik důvodů víc, proč říct na společné hraní ano.

Hra je součástí dětského vývoje

Pro dětský rozvoj je hraní velmi důležité. Při hře si batolata zdokonalují nejen své pohybové dovednosti, ale také mentální a společenské. Dále se učí novým věcem, přehrávají si různé situace z každodenního života (hra na vaření, maminku apod.) a rozvíjí svou fantazii. Dětský svět nezná hranice a je dobré nechat děti, aby se do něj čas od času bez vnějšího zásahu uzavřely. Přesto studie ukazují, že společné hraní dětí a rodičů má svá specifická pozitiva nejen pro dětský rozvoj, ale i pro samotné rodiče.

Výhody společného hraní pro děti

Když si hrajete se svým děťátkem dáváte mu pocit výjimečnosti, což upevňuje jeho vztah k vám. Ovšem jsou zde i další výhody. Při různých typech her si dítě cvičí své motorické dovednosti, kreativitu, paměť, ale také kognitivní flexibilitu (schopnost přizpůsobit jednání a myšlení okolí).

Kromě toho společným hraním pomáháte svému drobečkovi zlepšit jeho společenské dovednosti (komunikaci, motivaci apod.), ale také jeho sebeovládání. Studie ukazují, že děti mají tendenci vydržet déle u nějaké činnosti, pokud je do ní zapojen i samotný rodič. Společné hraní tedy přispívá i ke zlepšení dětské soustředěnosti.

Ale copak to samé nelze říct i o hře s vrstevníkem či sourozencem? Odpověď zní ne. Díky hraní s rodiči jsou děti schopné dát svým sociálním interakcím určitý řád. Zkušenosti rodičů pak nabízí „vyspělejší“ způsob hry a také širší škálu toho, jak si hrát. Studie také ukazují, že děti vyžadují při hraní s rodiči větší interakci oproti hraní s jinými dětmi.

Výhody společného hraní pro rodiče

Společné hraní nemá pozitivní dopad pouze na děti samotné, ale také na jejich rodiče. Během společné hry vaše tělo produkuje oxytocin, tzv. hormon lásky, který přispívá k upevnění vašeho vztahu s dítětem. Tato pozitivní energie přebije i pocity únavy, které jsou nedílnou součástí rodičovského života. Hra s dítětem může být někdy přesně právě to, co potřebujete pro zlepšení nálady.

Jak si s malými dětmi hrát

Možností, jak si s batolaty hrát je spousta. Od stavění kostek, házení míčem, čtení či hraní s plyšáky. Nejdůležitějším, co jako rodiče do hry přinášíte, je váš zájem a zápal pro hru. Pokud byste chtěli trávit společný čas nějakou zajímavou aktivitou, zkuste boxík Kamarád s knížkou (vhodný pro děti již od 6 měsíců). Najdete zde několik aktivit pro společnou hru, které budou vaše dítě nejen bavit, ale i rozvíjet. Navíc lze všechny aktivity přizpůsobit dovednostem vašeho dítěte, takže si s boxíkem můžete vyhrát na opravdu hodně dlouhou dobu.

 

Hrajete si se svými batolaty? Co vaše děti baví nejvíce?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • f

    f

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 11.22

někdy je to opravdu velmi náročné se přesvědčit , abych vyvíjela ještě nějakou aktivitu

milujici.teticka36, 13. 9. 2022, 8.37

Já bych si sama jen kvůli sobě nedovedla představit, že bychom si doma nehráli. Nedávno jsem našla tenhle článek o tom, jak vybrat zvonkohru a xylofon a tak jsme hned jeli do hudebnin a tam něco pořídili. Děcka si s tím vyhrají. Tady je ten článek, kdybyste měl někdo zájem: https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-xylofon-a-zvonkohru/ My jsme samozřejmě kupovali jen takovou tu dětskou.

Eliška Kozlova, 27. 9. 2021, 21.55

Nejkrásnější období ... To ještě děti bavila hra na luxování, mytí nádobí a třídění ponožek ... Dělám si legraci, ale je pravda, že v tomto období bylo všechno hrou, stačí jen aby rodiče zapojili fantazii

jufy54, 22. 9. 2021, 20.15

Já to beru jako automatickou věc, i když jsem unavená. Hraní s dětmi je to nejkrásnější období a nemám problém s vymýšlením her. Mě to třeba baví. Ráda nakupuji různé hračky, ať už jde o auta, hlavolamy, omalovánky... prostě různé druhy hraček či aktivit na https://www.vyprodeje-slevy.cz/kategorie/hracky-014221/. Společně se potom tím bavíme a také vím, že děti se něco přiučí a rozvíjí svou osobnost.

Gustawka, 5. 9. 2021, 18.23

Hrát si s dětmi je přece samozřejmostí ne?

patricia077

patricia077, 4. 9. 2021, 18.27

Batolata už nemám ale bavilo je vyloženě všude a pořád "kramařit" a hrát si s věcmi, které rozhodně hračkami nejsou ale tj asi typické pro většinu dětí .-)

Katka

Katka, 3. 9. 2021, 22.19

Opravdu potřebujeme jako rodiče číst článek o tom, že si máme hrát s vlastními dětmi? Není to tak trošku samozřejmé? 🤔

patricia077

patricia077, 4. 9. 2021, 18.25

No mnoho rodičů dnes spíš pustí nějakou aplikaci nebo se děti už baví samy prostřednictvím různých takových pomůcek že .-), ale jasný, že se nejedná o batolata...mně teď dost pobavilo to, že u nás měli ve škole v pátek něco jako sportovní den nazvaný teda jinak, tak jsem byla potěšena, protože vloni za doby covidu neměli pomalu ani zpěv a tělocvik a pak jsem zjistila, že to vlastně dostali nějak jako befelem že děti jsou obézní, protože většina v době covidu fakt jen seděla doma u pc...no nevím , osobně mám děti jako kost a kůže, jsou furt v pohybu, teď jsou přes noc na skautské akci a ani neznám jiné děti vyloženě tlusté ale asi někdo má pocit, že jsou

Katka

Katka, 4. 9. 2021, 18.41

Bohužel kolem nás obézní děti ještě přibraly a normální už mají nadváhu, neříkám, že všichni, ale ten trend tam je. Co jsem slyšela, tak lázně pro obézní děti jsou plné a nejsou tam výjimkou 12leté děti s váhou 140 - 160 kg, což už je morbidní obezita. Rapidně také přibylo dětí s vysokým tlakem a cukrovkou 😔Takže za mě každá taková akce smysl má, ale chtělo by to přidat i osvětu pro rodiče, kteří stále nechápou, že bílý rohlík a mléčný řez není jídlo. Co teď hlídám holčičku, tak pije jen kolu nebo malinovku 🤷‍♀️

patricia077

patricia077, 4. 9. 2021, 21.37

Přitom voda je nejlepší teda když dám dceři jednou zacas vodu s příchutí tak ji nechá že chce obyč vodu 🤣

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů