Adventní kalendář? Zkuste to letos jinak!

zobrazeno 5228×

Vložil(a): Adrianita, 27. 11. 2019 22.45

Adventní období je před námi a úzce souvisí s přípravou a těšením se na Vánoce. Aby to zejména dětem rychleji uběhlo, odpočítávání je jim zpříjemněno adventním kalendářem, často s čokoládovou odměnou. My pro vás ale máme tipy na netradiční adventní kalendáře! Poradíme, čím je naplnit.

Čokoládové adventní kalendáře jsou jistě stále v kurzu. Dnes už je jich na trhu celá řada, a často to není levná záležitost. Pokud zvolíte klasiku, mrkněte na testy na internetu nebo raději pečlivě prostudujte složení. Ani drahé výrobky nejsou zárukou kvality. Spousta kalendářů je totiž naplněna čokoládkami ze ztuženého tuku a ochucenými cukrem.

Pokud chcete originálnější variantu, buď si adventní kalendář kupte (krabičkový, pytlíčkový, apod.) nebo si jej rovnou vyrobte a hlavně naplňte čím chcete vy sami.

Vyrábíme adventní kalendář

Z obálek nebo papírových či látkových pytlíčků

Sežeňte si 24 stejných nebo naopak různě velkých obálek nebo pytlíčků různých barev a umístěte do krabičky, na zeď nebo třeba na šňůru a popište číslicemi. Látkové pytlíčky vám vydrží roky, a když děti budou šetrné, znovu použít se dají i obálky nebo papírové pytlíčky. 

Vánoční stromečky

Vezměte si papíry s různými odstíny zelených barev a na každý nakreslete kruh (na každý papír můžete nakreslit kruh jinak velký), vystřihněte, zatočte do tvaru kuželu a slepte lepidlem. Na každý stromek napište číslici a klidně si s nimi více vyhrajte a ozdobte - nalepte hvězdy, vločky, cokoliv vás napadne, a na poslední s číslem 24 třeba kometu nebo kapra. Poté stromečky položte na komodu či stolek nebo umístěte na tác.

Ponožkový adventní kalendář

Pokud se vám nechtějí kupovat nebo šít látkové pytlíčky, určitě máte doma několik ponožek, kterým chybí druhý pár. :) Nebo všem kupte několikery originální ponožky a před prvním nošením z nich udělejte adventní kalendář! Kolíčkem je připevněte na šňůru. Ponožky označte číslem, které můžete nalepit. Dozdobit můžete větvičkou jehličí nebo čímkoliv jiným.

Kalendář z květináčů

Použijte závěsné květináče nebo do klasických květináčů ostrým předmětem udělejte dírky nebo připevněte háčky a poté zavěste na několik tyček nejlépe na stěnu pod sebe a očíslujte.

Ruličkový kalendář

Ruličky od toaletního papíru nejsou dále recyklovatelné, a proto je super si je schovávat na tvoření. Vyrobit z nich lze třeba adventní kalendář. Způsobů je několik. Ruličky slepte tavící pistolí do tvaru stromku nebo domečku a zepředu nalepte kolečka s čísly (vzadu naplňte). Můžete nechat jen tak nebo předem vybarvit a poté ozdobit, dají se i slepit do tvaru dárku a ozdobit mašlí. Nebo ruličku naplňte a z obou stran slepte a poté zavěšte nebo nalepte na nějaký podklad a umístěte na stěnu. Můžete také ruličky zabalit jako bonbon do barevného papíru, očíslovat a opět umístit nebo zavěsit, jak je libo.

Další tipy na výrobu adventního kalendáře najdete v naší Kreativní dílně. Přidejte tam i ten svůj! 

Co vložit do adventního kalendáře?

Do adventního kalendáře můžete vložit téměř cokoliv s ohledem na velikost “okének”. Můžete vytvořit kalendář na určité téma nebo jej zkombinovat. Kalendář oživte dobrotamii, které tentokrát budou zdravé. Vložte sušené ovoce, ořechy, vlastnoručně upečené sušenky nebo jiné pochutiny. 

Další tipy:

  • Razítka - na trhu seženete i vánoční razítka nebo razítka se zvířecími stopami.
  • Čaje - vložte na každý den sáček čaje nebo pytlíček se sypaným čajem
  • Lego - vložte i několik kousků Lega na každý den, stejné napětí způsobí i kousky puzzle
  • Betlém - vytvořte spolu s dětmi do Vánoc Betlém, inspiraci najdete na internetu. Betlém si vytiskněte nebo kupte dřevěný či jiný a postupně ho dotvářejte.

Vložit můžete také samolepky, figurky, autíčka, doplňky do kuchyňky, sponky, omalovánky, korálky, voskovky a další výtvarné potřeby, pexeso, vánoční ozdoby apod.

Výborným nápadem jsou také nejrůznější úkoly a aktivity pro daný den. Můžete tak do adventního kalendáře vložit hádanky, vymalovánky, dokreslování, hledání rozdílů, jít natrhat větvičky na sv. Barboru, naučit se básničku a písničku pro Mikuláše, jít nakrmit kachny nebo zvířátka v lese. Zkuste to letos jinak!

 

Vyrábíte adventní kalendář? Jaký? Co do něj vkládáte?


 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Janulinka, 1. 12. 2022, 16.40

Mám látkové , ale vymýšlení co do nich dá práci 😉

Jjirinka, 1. 12. 2022, 15.09

Mám ušité pytlíčky ještě z doby co byly děti malé a vždy byly kouzelné

Teryk92, 1. 12. 2022, 13.31

Krásný nápad. Také děláme z pytlíčků. Letos ale máme čokoládový.

editak, 2. 12. 2021, 9.53

máme látkový, s úkolem a sladkostí nebo odkazem, kde něco najít

Eliška Kozlova, 1. 12. 2021, 21.22

Máme takovýto s úkoly na každý den, postupně odkrývame obrázek. Úkoly jsou různé od úklidu, tvoření, zpívání, pečení ... po koukání na pohádku

Pavla T., 1. 12. 2021, 21.10

Letos máme kalendář z papírových pytlíků.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.31

letos jsem klukům adventní kalendář bohužel nestihla koupit,ale nevadí,příští rok ho budou mít zase

Evka2, 1. 12. 2020, 18.43

Ponožkový adventní kalendář je teda top

Úča, 1. 12. 2020, 12.50

Dávám tam různé maličkosti jako ořezávátko , gumu, cokol.penízek , gumičky do vlasů ...

P.r., 29. 11. 2020, 14.43

super nápad

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů