6 tipů, jak zařídit pokoj pro děti ve školním věku

zobrazeno 1873×

Vložil(a): Adrianita, 24. 6. 2021 17.18  (aktualizováno 1. 7. 2021 9.05)

Děti potřebují své útočiště. Místo, kde si mohou hrát, odpočívat, povídat s kamarády nebo se učit. Zařiďte jim pokoj, který bude jejich soukromým královstvím.

1. Vymalujte pokoj ve veselých barvách

Dětský pokoj by měl být veselý a pozitivní. Bílá barva je klasika, ale pokud chcete v dětech podpořit energii nebo naopak klid, sáhněte po těchto odstínech:

  • Fialová a zelená podporuje kreativitu a fantazii.
  • Modrá barva uklidňuje a pomáhá při soustředění.
  • Tyrkysová evokuje energii, intuici, fantazii a vynalézavost.
  • Žlutá a červená povzbuzují a dodávají energii.
  • Oranžová je ztělesněním tepla, aktivity a odvahy.

Vyhněte se tmavým barvám jako jsou hnědá, černá nebo šedá. Ty působí lehce negativním dojmem. Především, pokud v interiéru převažují pouze tyto odstíny. Barvy vybírejte s důrazem na harmonii a vyváženost.

2. Zařiďte pokoj tak, aby rostl společně s dítětem

Každý věk potřebuje jiný typ pokoje. Především děti ve školním věku mají jiné potřeby v osmi letech a jiné v patnácti. Jak ideálně zařídíte interiér, abyste jeho vybavení nemuseli každý rok měnit? Sáhněte po modulovém nábytku v neutrálních barvách. Ten roste společně s dítětem. Neutrální barvy děti ocení v každém věku. Pokoj ozdobte polštářky, kobercem nebo závěsy a pokaždé vykouzlete jinou atmosféru. Navíc vás taková změna vyjde jen na pár korun.

3. Vyberte postel, která bude středem celého pokoje

Dospělí tráví v posteli až třetinu svého života. Vaše ratolest bude na posteli trávit většinu volného času. Může si zde číst, odpočívat, povídat s kamarády nebo koukat na pohádky a filmy. Investujte do kvalitní postele s nočním stolkem. U menších dětí buďte originální a pořiďte jim postel například ve tvaru domečku nebo palandu se skluzavkou.

4. Zařiďte dětem originální pracovní koutek

Malé děti nepotřebují velký pracovní stůl ani ergonomickou židli. Bude jim stačit pracovní koutek, kde si mohou rozložit učebnice a malování. Radost jim udělá také kreslící tabule. Větším dětem můžete pořídit již polohovatelný stůl, u kterého se dá sedět i stát. Navíc roste společně s dítětem.

5. Vytvořte praktický úložný prostor

Úložný prostor by měl být dostatečně velký a praktický. Do skříní uložíte oblečení a hračky schováte do pojízdných boxů. Ty jsou lehké, přenosné a děti si do nich zvládnou uklidit osobní věci sami.

Dětský nábytek do pokoje zvolte sektorový nebo v podobě sestavy. Sektorový nábytek koupíte po jednotlivých kusech. Vyberete si tak pouze ty kousky, které potřebujete. Sestava do dětského pokoje je předem daný počet skříní, které tvoří určitý útvar. Jednotlivé kusy se doplňují a můžete se vhodně kombinovat.

Vybírat můžete z motivu dřeva, pastelových nebo veselých barev. Vždy se snažte nábytek kombinovat tak, abyste ho mohli používat několik let jen s lehkými obměnami.

6. Nezapomeňte na doplňky

Doplňky tvoří duši pokoje. Pro dívky se hodí polštáře, barevné deky a zajímavé osvětlení. Kluci ocení jednoduchý design a sportovní prvky.

Pro menší děti by v pokoji nemělo chybět místo, kde si mohou hrát. Do této části pořiďte kvalitní koberec, úložné boxy a police na hračky. Krásně vypadá také závěsná houpačka nebo teepee.

I když jsou děti ještě malé, nechte je rozhodnout o tom, jak chtějí mít pokoj zařízený. Vybrat si mohou barvy, vzory nebo třeba doplňky. Dětský pokoj je jich útočištěm a musí se tu cítit příjemně.

 

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 19. 1. 2024, 8.51

Doma jsme se to snažili udělat tak nějak nadčasově, ale zároveň i hravě. Protože přeci jenom se mi pak nebude chtít každý rok přemalovávat, protože už nebude v kurzu Prasátko Pepa, ale něco jiného. Tak jsem se tak koukala po internetu a našla jsem, že tady https://www.homezin.cz/media/malovani-pokoju-pruhy-inspirace-fotogalerie doporučují dělat malování pokojů pruhy a rovnou tam měli inspiraci. Tak jsem samozřejmě nelenila, zaúkolovala manžela a máme hotovo.

Ivulín, 30. 9. 2023, 21.54

Taky jsme s tím teď koncem práznin bojovali. Myslím si ale, že se nám to nakonec i docela povedlo. Nejhorší ale teda bylo malování. Původně jsem se do toho pustila sama, ale rychle jsem zjistila, že to je nad moje síly, tak jsem si na pomoc vzala tuto firmu - https://www.bratrimaliri.cz/ Ti to měli hotové během chvíle. Já bych to dělala snad dva dny.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 13.42

za mě to chce hlavně úložného prostoru, protože toho potřebují opravdu hodně

milujici.teticka36, 20. 9. 2022, 8.24

My jsme si nechávali od https://www.casamoderna.cz/ dělat návrh obývacího pokoje na míru a když už jsme byli v tom, tak jsme nechali navrhnout i pokojíčky. U dětí nám šlo hlavně o ergonomii a o to, že tam tráví hodně času, tak ať se tam cítí fakt příjemně a pohodlně. Pak taky dostatek světla a samozřejmě i prostoru, i když samozřejmě ten prostor byl nějakým způsobem omezený.

Jana Novotná, 5. 8. 2022, 17.00

Mám dvě děti a obě mají svůj pokoj, aby měly svoje soukromí na učení, jelikož dceři je devět let a synovi šest. Oba pokoje byly potřeba vymalovat, a tak jsem sháněla malířství, které by to zvládlo co nejrychleji, a tak mi kamarádka poradila stránky https://www.malmex.cz/, kde jsem se domluvila na schůzce a po ní mi firma poslala cenovou nabídku na můj e-mail.

Jana Novotná, 29. 7. 2022, 18.22

Nedávno si naše třináctiletá dcera přála předělat si svůj dětský pokoj, aby nebyl již tolik dětský. Našla si na internetu stránku https://www.elfetex.cz/products/svitidla/led-pasky, kde jsme objednali led pásky, kterými si dokreslila atmosféru svého nového pokoje. Podsvítila si televizor, umístila si pásky do stropu i pod postel a hlavní pro ni bylo osvětlení skříně i zrcadla.

domik, 20. 6. 2022, 10.09

Děkuji za rady a tipy, to se určitě hodí . Já přidávám jeden tip https://www.proximastore.cz/detsky-pokoj/, kde pořídíte krásný nábytek do dětského pokojíku. Navíc za rozumnou cenu a z kvalitních materiálů. Pokoj pro staršího syna jsem prakticky celý zařídili odtud. Teď ještě budeme muset zařizovat pro toho mladšího .

Jana Novotná, 30. 12. 2021, 14.20

Čím dál tím častěji se setkávám s tím, že rodiče k hraní využívají i obývací pokoje. Za mě se jedná o skvělý způsob, jak dítěti dát dostatek prostoru, a přitom ho mít neustále pod dohledem. Právě proto jsme se rozhodli vytvořit hrací koutek i v našem obývacím pokoji a podle nadšení našich ratolestí to byl správný krok. Většinu nábytku jsme nakoupily na: https://www.atan.cz/obyvaci-pokoje a jsme maximálně spokojeni.

Okurka1, 28. 11. 2021, 16.13

V celém domě máme nábytek od této české firmy, na trhu jsou již dlouho a mají hlavně kvalitní nábytek https://www.nabytek-mikulik.cz/, tak se zkus podívat, třeba něco vybereš

Diplomatka22, 1. 12. 2021, 20.37

Děkuji za dobrý typ, vybrali jsme tam a hned i objednali

Diplomatka22, 23. 11. 2021, 21.55

Také zařizujeme dcerce nový pokojik. Dcerka si vybrala veselou tapetu, k tomu jsem ji vybrala jednobarevný koberec mintové barvy, skříně máme vestavěné a teď potřebujeme ještě postel, stůl a židli. Kde jste prsím pořizovali vy?

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů