Víte, jak správně pečovat o ručníky a osušky, aby byly pořád krásné?

zobrazeno 1123×

Vložil(a): Adrianita, 7. 9. 2022 14.50

Ručníky a osušky má doma každý z nás, život bez nich si nedovedeme představit. Není nic krásnějšího a příjemnějšího, než když se večer po koupeli zamotáme do hebké, jemné a nadýchané osušky, která nás nejen osuší, ale i pohladí po těle. Aby to dokázala, je třeba se o ni správně starat. Víte, jak na to?

Péče o osušky a ručníky začíná už při koupi

Zní vám to divně? Jak o osušky můžete pečovat, když si je teprve jdete koupit? Máte pravdu, ale jde o to, že si je musíte umět správně vybrat. Mnozí z nás vběhnou do obchodu nebo si otevřou stránky nějakého e-shopu, mrknou do oddělení osušek a podle toho, jaká osuška se jim líbí, se rozhodnou.

Vzhled ale není tím nejdůležitějším parametrem, mnohem podstatnější je výběr materiálu. A o tom se rozhoduje už při koupi. Z čeho můžete vybírat?

  • Klasikou nejen na trhu s povlečením, ale i s osuškami, je bavlna, v tomto případě ale s froté úpravou. Froté ručníky a osušky jsou měkké, jemné a nadýchané, takže se není čemu divit. Pokud ale máte v koupelně hodně vlhko, může se stát, že navlhnou a budou nevábně vonět.
  • Hitem poslední doby jsou osušky z bambusu, které absorbují až 4x víc vody než ty z bavlny, jsou velmi hebké, jemné a mají i antibakteriální vlastnosti. Jsou vyrobeny z bambusového vlákna a 30% bavlny.

Jak osušky prát?

Stejně jako pečujete o sedací soupravy nebo svoje děti, i praní koupelnového textilu má svoje zásady, kterých byste se měli držet. O co jde?

  • Před prvním použitím osušky i ručníky dvakrát vyperte. Zbavíte se nečistot z výroby, smyčky a vlákna se utáhnou. Nepřidávejte k nim ale žádné jiné prádlo, perte je samostatně, roztřiďte je podle barev. Pračku neplňte až po okraj, ať mají poté, co se nasáknou vodou, prostor na praní a máchání.
  • Osušky perte jednou týdně, jinak je udržujte v suchu a čistotě. Mokré ručníky a uzavřený prostor jsou živnou půdou pro množení bakterií, kdo by se jimi chtěl utírat?
  • Pracího prostředku dávejte minimum, platí, že méně je někdy více. Když použijete pracího prostředku moc, dočkáte se drsných a tuhých osušek, tedy přesný opak toho, po čem toužíte.

Víte, že na osušky ani ručníky nepatří aviváž? Narušila by jejich schopnost absorbovat vodu. Pokud chcete jemné ručníky, které budou zároveň dostatečně savé, použijte místo aviváže bílý ocet, který je navíc zbaví bakterií.

Víte, že moderní osušky se už nevyvařují, jak byly zvyklé naše babičky? Perte je podle doporučení výrobce, teplotu praní snožte maximálně na 60 °C.

A co sušení osušek?

Vyprané jsou, co dál? Osušky nesmí zůstat dlouho mokré, proto je nenechávejte dlouho v pračce ani zmuchlané v koši. Co nejdřív je pověste, ideálně na čerstvý vzduch, stejně jako třeba povlečení. Pozor na přímé sluníčko, přednost dejte stínu. Pokud je chcete sušit v sušičce, navolte program s nízkou teplotou, aby nedošlo k poškození vláken.

Jakmile opravdu uschnou, sundejte je z věšáku a pěkně je poskládejte. Osušky se nežehlí, žehlení by totiž snížilo jejich savost a polámala by se i vlákna.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aliisha

Aliisha, 28. 3. 2023, 16.05

Netušila jsem, že aviváž na ručníky nepatří. Myslela jsem, že po nich budou ručníky měkčí🙁

ROMA-Z, 21. 2. 2023, 11.09

k Vánocům jsme pořídili novou sadu ručníků, aviváži se vyhýbám, ale že i sluníčku? to jsem neměla tušení. Ale sušák mám na slunci a výběr místa omezený, doufám, že slunce má vliv jen na barvu a ne na funkci

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 13.08

aviváž jsem myslela, že naopak na ručníky patří, s věkem se člověk učí .-))

Teryk92, 3. 11. 2022, 13.03

Tak s tou aviváží je to pro mě novinka. Mám ráda, když krásně voní.

Katka

Katka, 18. 9. 2022, 22.00

V bytě se mi osvědčilo prát na 70-90 st, jinak ty ručníky za 3 dny smrdí 🤷‍♀️

patricia077

patricia077, 13. 9. 2022, 19.34

Zajímavé 🤔znám spoustu lidí co je žehlí a je je teda dávám i na slunko 😀

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů