Pokojíček by měl být bezpečný, zdravotně nezávadný a zábavný

zobrazeno 1236×

Vložil(a): Lindi82, 3. 7. 2019 16.35

Snad každý rodič si přeje utvořit svému dítěti prostor, ve kterém se bude cítit bezpečně a pohodlně. Zeptala jsem se Kateřiny Kupcové-Pihávkové, zakladatelky značky Chic by pig, jaká pravidla by měl každý dětský pokoj splňovat.

Linda: Kateřino, co Vás přivedlo k nápadu vyrábět dětský nábytek? Přišlo to před narozením Vašeho syna nebo až později?

Kateřina: Samotné rozhodnutí o vytvoření skutečné značky spadá do roku 2016 a její zrod má dva prameny. Prvním z nich je činnost, kterou děláme v našem architektonickém studiu – Studio A, kde na denní bázi navrhujeme nejen stavby, ale právě i interiéry domů, továren nebo kanceláří. Druhým, pro nás nejdůležitějším faktorem a hnacím motorem všeho byl a je náš syn Jonáš, pro kterého jsme, jako rodiče, chtěli uspořádat ten „nejlepší“ dětský pokoj, společně s naším cílem přinést společnosti širší pohled na existující možnosti, jak vybavit dětské pokoje. Tedy nejen nábytek, ale i doplňky - tím bylo pak naše “puzzle” dokončeno a zrod značky Chic By Pig odsouhlasen.

Linda: Váš nábytek se vyznačuje minimalistickým stylem. Tato nabídka Vám na trhu chyběla?

Kateřina: Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása a že detaily rozhodují. Ano, jsme minimalisti, detailisti a rádi se vymykáme standardu. A když nechcete to, co mají všichni, musíte se buď hodně pídit, abyste našli to, co bude splňovat Vaše představy, anebo, pokud jste šikovní, svou představu zhmotnit pomocí svých zlatých českých ručiček. My měli, zaplaťpánbůh, výhodu v tom, že máme již výrobu, kterou využíváme pro interiérové projekty našeho studia, a tak jsme zapojili spíše než ruce, naše hlavy, tužky a počítače a po nějaké době s výrobou doslova „porodili“ první produkty, které splňovaly naše očekávání. Nutno však říci, že pořád pracujeme a zdokonalujeme již vyrobené a vymýšlíme i nějaké nové kousky. Snad se vše do konce roku 2019 stihne uvést na trh. A některé věci budou fakt bomba – tedy alespoň podle nás a Jonáše. 

Linda: Připravujete také návrhy dětských pokojů z pohledu fukčnosti?

Kateřina: Naším cílem není primárně “učit” rodiče, jak uspořádat dětské pokoje, i když samozřejmě i toto zvládneme, přijde-li klient, že potřebuje poradit s celým návrhem dětského pokojíčku. Spíše ale v rámci značky navrhujeme a doporučujeme takový nábytek a doplňky, které jsou i přes náš minimalistický styl, vhodné pro všechny strany – tedy pro rodiče i děti společně. Tuto myšlenku jsme pak zjednodušili do naší filosofie “Simple but fun.” Chceme také nechat rodiče, aby se vrátili do své minulosti, když byli dětmi plnými očekávání, co všechno lze nalézt na zapomenutých podkrovích jejich domů – stále funkční designový nábytek, kde oni nebo jejich rodiče vyrostli – židle, šatní skříně, postele atd. Chceme vrátit tyto tajemné a kouzelné okamžiky, kdy všechny ony kousky byly nejen kvalitní, ručně vyrobené, ale také trvaly celé generace. To je to, co chceme učit.

Linda: Máte pro naše maminky tipy jak zařídit hezký a funkční dětský pokoj?

Kateřina: Samozřejmě, ono tipů je spousta, ale vždy je potřeba si uvědomit, a to nejen u rodičů, ale hlavně i u dětí, pokud jsou již větší (přeci jen hlavně jejich pokojíček to bude), že každý je originál a může mít o pokojíčku absolutně jinou představu. Proto je dobré si na začátku odpovědět na otázky typu – co má dítě rádo, jaký je životní styl nejen dítěte, ale i celé rodiny apod. To je mimo jiné součástí odrazového můstku k novému vysněnému pokojíčku. Každopádně by ale mělo být určitě dodržováno několik pravidel, které my osobně ctíme: 

  • Pokojíček, ve kterém děti vyrůstají by měl být především bezpečný a zdravotně nezávadný, dítě by se v něm mělo cítit absolutně pohodlně. Jinými slovy, zařízen kvalitním nábytkem bez rizika toxických nátěrů, vyčnívajících šroubků či částí, které by mohly odpadnout a stát se strůjcem neštěstí. My proto při procesu vývoje a výroby našeho nábytku používáme pouze přírodní laky a barvy s atestem pro děti, pečlivě vybíráme spojovací materiál a dohlížíme na ostrost každé hrany. Na co bychom určitě apelovali, je, aby rodiče vždy komody či skříně upevňovali ke zdi. U nás standardně tyto komponenty dostanete v setu s nábytkem. Je to možná pár děr na vyvrtání a později při výměně nábytku na zadělání navíc, ale věřte nám, zaručí Vám to rozhodně klidnější spaní. Jsme přesvědčeni, že prostředí, ve kterém děti odmalička žijí a tráví nejvíce času, utváří jejich vnímání světa a estetické cítění do budoucna.
  • My jsme obecně zastánci jednoduchosti, ale zase ne pokojů bez výrazu, bez barvy. Děti barvy potřebují a chtějí, od toho jsou to děti. Ovšem je barva a barva, je materiál a materiál. U nás nenajdete svítivé, strakaté barvy. Ani bychom to nikomu nedoporučovali. Jsme toho názoru, že už pouhý nádech dokáže pokojíček zateplit. Naopak příliš mnoho barev či výraznosti může na děti působit zmatečně. Vezměte si, že děti mají ještě spoustu barevných hraček. Takže, alespoň podle nás, je ideální pořídit jim nábytek v neutrálních, přírodních tónech, přičemž dolaďovat pokojíček můžete právě správně zvolenými barevnějšími doplňky. Mimo to, děti rostou a mění se jejich zájmy a představy o pokojíčku. Takže pokud si rodiče chtějí ušetřit nejen čas se zařizováním zcela nového pokoje, ale hlavně i finance, je ideální investovat na začátku do kvalitního vybavení, které většinou v pokoji zůstává a měnit pak již „pouze“ doplňky. 
  • Další, co by rodiče měli podle nás mít na mysli při zařizování dětského pokoje, a co bychom doporučili, je zajištění jak kvalitního spánku na straně jedné, tak i dostatečného prostoru pro hraní, potažmo učení, na straně druhé. Rozdělení pokojíčku do takovýchto zón vede děti i k organizaci svého času a pořádku. I když, pokud se dá v případě dětí o pořádku hovořit. :)
  • Mimo to apelujeme na to, aby rodiče nedávali a nevěšeli nic nad hlavy dětí, především těch malých. Je to nebezpečné, hrozí zranění, udušení a dokonce i podle zásad Feng Shui nepřispívá ke kvalitnímu spánku. Takže pokud můžeme, chceme apelovat - zapomeňte na domečkové či jiné patrové postele omotané svítivými kuličkami, ačkoli to může vypadat jakkoli krásně. Jde Vám především o zdraví a pohodu Vašeho dítěte/dětí.
  • Každopádně, vybavení pokoje by mělo respektovat i věk dítěte, jeho zájmy, oblíbené barvy apod. My se vždy při realizaci interiérů dětských pokojů na tyto věci ptáme a snažíme se vždy alespoň něco z toho zakomponovat, avšak nutno říci, že pouze v jednoduchém, minimalistickém stylu, který je nám nejblíže. Je nám ale jasné, že děti tento styl málokdy ocení. Proto se při navrhování a výrobě našeho nábytku držíme hesla „Keep it simple but fun.“ Tedy, aby veškerý nábytek co nejvíce zapadl do interiéru rodičů a zároveň rozzářil oči jejich dětí. A když se doma cítí pohodlně všichni, co více si přát. 

Linda: Z jakých materiálů vznikají Vaše produkty?

Kateřina: Vedle “Simple but fun” klademe důraz na přátelskost k přírodě, jdoucí ruku v ruce s nejvyšší úrovní bezpečnosti a materiálu. U nábytku pracujeme hlavně s bukovým dřevem v kombinaci s březovou překližkou, přičemž právě překližka nabízí vždy zákazníkům jedinečný a neopakovatelný design, takže si mohou být jisti, že i jejich kousek bude mít jedinečný vzor. U doplňků pak používáme především certifikované materiály, jako je 100% bavlna, prémiový bavlněný satén, zlato, stříbro či jiné luxusní materiály. A samozřejmě si můžete být jisti i naším vlastním grafickým designem. Naše látky si tiskneme na míru podle našich návrhů, nikde jinde například takovou látku nelze koupit! A samozřejmě vybíráme ve spolupráci s partnery, u kterých máme jistotu, že pracují kvalitně a s atestovanými barvami. Vše vyrábíme lokálně, v Čechách. Naše produkty Chic by pig můžete zakoupit také na mamarketu, online tržišti českých tvůrců, kteří tvoří kvalitní produkty pro děti.

Linda: Váš sortiment je poměrně rozsáhlý – doplňky do dětského pokoje, ale třeba i šperky. Proč zrovna šperky?

Kateřina: Chtěli jsme především tak nějak pomoci tápajícím tatínkům, co maminkám darovat za „porod“ a za 9 měsíců „utrpení.“ Prostě odměnit maminky a ne jen vše kupovat a darovat dětem. A tak jsme se rozhodli, že vyrobíme první zlaté a stříbrné korunky právě pro ně. A pak samozřejmě klasika, tedy co darovat narozené holčičce nebo ke křtu. A abychom nezůstali jen u zlata či stříbra, udělali jsme nedávno novou kolekci s názvem „Crystal Cube,“ která je určena pro větší parádnice. Je to absolutně čistá, avšak pro děti zábavná kolekce, která vznikla ve spolupráci s uznávanou českou šperkařkou Kateřinou Reich. Jsme si jisti, že kombinace korunky a na světle stále se měnícího hravého a hlavně bezpečného, nerozbitného materiálu "perspex," který imituje sklo a umí nechat vzniknout dokonce dvoubarevnému efektu, uchvátí nejednoho nápadníka ve škole či školce. A holky budou koukat! K dostání je nyní ve 4 barevných provedeních: crystal blue, crystal yellow, crystal violet, crystal pink.

Linda: Jak vznikl název Vaší firmy?

Kateřina: Napadl nás po dlouhých diskuzích ve čtyři ráno. Chtěli jsme ukázat veřejnosti, že naše designové produkty jsou jedinečné, odlišné, elegantní nebo jinými slovy “chic”. A proč jsme si vybrali “prasátko?” Protože milujeme srandu, rýmy, rádi se lišíme a věříme, že prasátko už po staletí přináší lidem štěstí. A co je v životě víc než šťastné děti a jejich rodiče. Takže ať jsou všechny rodiny šťastně chic!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (31 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 29. 5. 2023, 2.47

Super článek, díky mockrát. Osobně si myslím, že základ každého dětského pokoje by měl být bezpečný a hlavně kvalitní dětský nábytek. My bychom právě našim dětem do pokojíčku rádi koupili nějaký nový. Nemáte ohledně toho nějaké tipy? Nedávno jsem byla navštívit tento showroom nábytek Olomouc - https://www.lumax-nabytek.cz/showroom-olomouc a dívala jsem se tam na nějaké sestavy. Klidně mi ale doporučte i nějaké jiné obchody, kde se dívat. Budu jen ráda.

Jana Novotná, 3. 8. 2022, 21.43

Super

Jana Novotná, 22. 1. 2022, 21.58

Dobrý den, moc děkuji za inspiraci. Momentálně se chystáme na příchod našeho druhého syna, a tak se jak pro něj, tak i jeho mladšího brášku, snažíme zařídit dětské pokojíčky. Většinu nábytku jsme nakoupili na: https://www.bevedo.cz/kategorie/doplnky-a-dekorace-do-detskeho-pokoje-01158/. Tam nám poradili i s jeho výběrem. Také se zaměřujeme na to, aby byly pokojíky a jejich vybavení nastaveny tak, že s nimi postupně porostou.

ivetkaprochazkova, 28. 12. 2021, 20.52

Do pokojíku jsem dceři pořídila postýlku, která obsahuje i http://www.luceda.cz/detske-zabrany-pupyhou/ dřevěné zábrany. Ani nevíte jak se mi oddechlo, když jsem seděla ve vrchním patře baráčku a náhle se podívala na kameru, jak se ta moje pokouší dostat ven. Věděla jsem, že nemá proti dřevu šanci a tak jsem si ještě nalila jednu sklenku vína a po hodince ji šla zkontrolovat.

Ivulín, 14. 12. 2021, 23.50

Tak s tím souhlasím... Hlavně by měl být ale hodně dobře vybavený... Třeba my jsme se konkrétně tedy rozhodli jít cestou touto - https://www.tera.cz/ , respektive, že pořídíme těm našim šprťouchlatům do pokoje nějaké pořádné počítače, protože to, co měly doposud bylo hrozné a tak jsme si řekli, že je přeci nenecháme ve štychu... Koupili jsme jim o něco výkonnější a to hlavně proto, aby jim to vydrželo i do vyšších školních ročníků

jufy54, 31. 10. 2021, 20.42

Článek se mi velice líbí a pěkně se četl. Určitě na těchto kritériích velmi záleží a na bezpečnosti hlavně. My zařizovali pokojíček dlouho a díky eshopu https://www.atan.cz/detsky-nabytek kde byl veškerý výběr dětského nábytku, jsme objednali toho mnoho. Objednali jsme postel, stůl, nějaké komody a poté i doplňky. Musím říct, že kvalita a spokojenost.

naseivanka, 17. 2. 2021, 19.58

Jakmile zařídíte pro vaše děťátko bezpečný pokojíček, je na řadě design a komfort. My jsme se prvně s přítelem přikláněli ke koberci, ale po zvážení různých plusů a mínů jsme vyhodnotili, že vinylové podlahy budou rozhodně to pravé ořechové. Podívali jsme se tedy na internet a zjistili, že právě na https://www.vesna.cz/vinylove-podlahy to vychází dost výhodně. Za 6 000 Kč bylo hotovo.

ivanka386, 6. 2. 2021, 22.03

S tím souhlasím a při takovém vymýšlení nového bytu nebo designu v daném bytě by se na takovouto věc rozhodně měl brát ohled! My jsme také paní z https://hlaskova-design.cz/ říkali, že nás čeká novorozeňátko a jeho příchod do nového a tak přemýšlela, jak navrhnout byt i tak, aby byl bezpečný i pro něj Veliká spokojenost nicméně!

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.21

super materiál

koliaska105, 14. 6. 2020, 6.28

Parádní tipy. To když jsme my zařizovali pokojíček pro našeho malého, tak jsme se nakonec rozhodli tak, že jsme koupili celou dětskou sestavu. Jestli se nepletu, tak to byla tato: https://netobchodak.cz/detske-pokoje/130715-detsky-pokoj-bruno-b-jurek.html nebo velmi podobná. Myslím si, že chybu jsme neudělali.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů