Očista prostoru

zobrazeno 432×

Vložil(a): Adrianita, 31. 10. 2023 11.06

V minulém článku jsme psali o starodávném čínském učení feng shui, kde jsme nakousli základní principy. Dnes se zaměříme na očistu prostoru, která je velmi jednoduchá.

Učení feng shui pracuje s energií prostoru. Nejen s tím, jaký nábytek a doplňky máme doma, ale i jakou energii tam vnáší členové domácnosti. Pokud uklízíme s odporem, pak se to může projevit v prostoru. Je fajn si zútulnit domácnost a užívat se vědomého úklidu. Po završení můžeme prostor očistit. Feng shui provádí očistu dle 4 živlů: ohně, vzduchu, vody a země

Očista prostoru dle živlu ohně a vzduchu

Oheň má velkou očistnou vlastnost, stačí si zapálit svíčku, do které vložíme záměr třeba záměr harmonické domácnosti nebo pohodového večera, a po dobu úklidu/rituálu ji necháme hořet. Cokoliv vložíme do ohně, tak se přemění, oheň má ohromnou transformační moc. Můžete si zvolit svíčku nebo čajovou svíčku dle libosti, často se používá bílá barva.

Oheň za pomocí vzduchu můžete využít při vykuřování prostoru. Vykuřovat můžete vykuřovadly, třeba z bílé šalvěje, vonnými tyčinkami, kadidly, uhlíky nebo dřívky. Ověřujte si kvalitu produktů. Vykuřovadlo si můžete vyrobit nebo koupit. Hoření můžete podpořit větším pírkem nebo vějířkem, kterým máváte kolem vykuřovadla. Dbejte na bezpečnost. Je dobré si připravit nehořlavou misku, do které nasypete písek nebo sůl, kde uhasíte vykuřovadlo. Vonnou tyčinku můžete nechat hořet také v misce nebo ve stojánku na vonné tyčinky. Vše může být součástí oltáře nebo jako krásná dekorace na poličce.

Čistě k očistě vzduchem se používá koště, proutěné nebo klasické. Můžete jim vymést pavučiny, podlahu, nebo jen “vymést” nečistoty symbolicky. 

Po úklidu i vykuřování nebo klidně i během činnosti nezapomeňte pořádně vyvětrat.

K očistě vzduchem se používá i zvuk. Ať už bubínek, zvonek, rolničky, zvonkohra nebo zpěv.

Očista prostoru dle živlu vody a země

Pomocí vody čistíme náš domov pravidelně. Myjeme poličky, podlahu, nádobí, pereme prádlo, čistíme i svá těla. Do kbelíku na úklid můžeme kápnout pro větší svěžest pár kapek éterického oleje. Já miluju citrusy, v zimě třeba jehličnany nebo i eukalypt. Na konci úklidu můžete rozpustit sůl spolu s éterickým olejem do misky a “rozprsknout” do všech rohů domu, podobně jako vykuřujete jednotlivé místnosti a procházíte i rohy. 

Očista pomoci živlu země probíhá pomocí kamenů a drahokamů, které můžete obměňovat dle potřeby. Čistit kameny můžete pomocí vody, nabíjet je můžete na slunci i při svitu měsíce. Na očistu se používá také sůl, kterou můžete přidat do vody nebo nechat kilo soli na místnost na týden. Vždy použijte speciální misku určenou k očistě, ne misku z kuchyně. Potom můžete sůl vysypat na zahradu nebo spláchnout po vodě.

 

Zkoušely jste někdy očistu prostoru, jakým způsobem. Budeme rády i za vaše tipy. :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 14. 2. 2024, 8.38

Já už nějakou dobu praktikuju minimalismus, takže těch věcí fakt moc nemám. A hlavně jsem si vybudovala návyk, že věci hned uklízím, takže je vlastně pak toho úklidu potřeba méně. Jestli mi rozumíte. I když teda nejčtenější knihy podle https://www.cbdb.cz/zebricek-nejctenejsi-knihy a moje sbírka v knihovně, tak té se nevzdám. Na druhou stranu je mám ale v pracovně, takže mi nezaplevelují obytný prostor.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů