Každá změna k ekologičtějšímu způsobu života se počítá!

zobrazeno 2787×

Vložil(a): Lindi82, 4. 3. 2019 10.02

Zuzana Hloušková je zakladatelkou a jednatelkou Bambooliku - české firmy, vyrábějící ekologické látkové plenky. Ptala jsem se jí nejen na to, jak se zrodila myšlenka vyrábět vlastní látkové pleny, ale také na zero waste, tedy trend bezodpadové domácnosti, nebo třeba MED - Moderní Ekologickou Domácnost. Že nevíte, o co se jedná?

Linda: Myslím si, že našim maminkám není potřeba Vaši firmu moc představovat, ale určitě by je zajímalo, jak to všechno začalo, jak se zrodil nápad na výrobu látkových plen. Jak dlouho už jste vlastně na trhu?

Zuzka: Děkujeme za uznání, moc nás to těší! My jsme na trhu od roku 2012, začínala jsem rozjíždět firmu, když bylo Šimonovi, mému druhému synovi, zhruba půl roku. Takže Bamboolik bude letos slavit sedmé narozeniny, už je to věkem školák, stejně jako ten můj Šimon. 😊

Ta myšlenka vyrábět vlastní plenky mi zrála v hlavě nějakou dobu, objevila se tam, už když jsem „látkovala“ prvního syna. Já a můj manžel přirozeně tíhneme k ekologickému stylu života, vždycky jsme třídili odpad, byli jsme založením „zero waste“ ještě předtím, než to bylo cool a trendy. Takže látkové plenky byly jasná volba, nad tím jsem nijak zvlášť nepřemýšlela. Když se nám narodil první syn (to bylo v roce 2009), byly u nás moderní látkové plenky doslova ještě v plenkách, ten výběr zdaleka nebyl takový jako dnes. Zkoušela jsem všechno možné a nic mi pro syna 100 % nevyhovovalo. Začala jsem tedy různě plenky upravovat, a brzy jsem zjistila, že mě to fakt baví! Tak jsem vymyslela takový vlastní plenkový systém. Druhý syn se nám narodil necelé dva roky po tom prvním, takže před jeho narozením nebyl čas na rozjíždění podnikání, ale měla jsem to už v hlavě a krátce po Šimonově narození jsem se spojila s jednou známou, která měla zkušenosti s vedením firmy. Bamboolika jsme založily společně, ale dnes už ho vedu sama, naše cesty se před pár lety rozešly.

Linda: Bylo v počátcích společnosti náročné přesvědčit maminky, že používání látkových plen není tak komplikované, jak se zprvu může zdát? Přeci jen v té době u nás byly rozšířené hlavně jednorázové plenky.

Zuzka: Já bych neřekla, že to bylo úplně náročné, ale je fakt, že to bylo jiné, než dnes. Teď když přijedeme na veletrh, chodí za námi zákazníci již poučení, všechno už vlastně vědí, jen chtějí plenky vidět naživo. V roce 2012 jsme se zákazníky mluvili jinak, museli jsme jim vysvětlovat, že nejsme sto let za opicema, že to není pracné, že dnes už pere pračka a suší sušička a že to není kýbl se smradlavými plenkami konstantně v koupelně nebo vyvařující se plenky na plotně a tak. Takže ano, zpočátku jsme dělali hlavně osvětu na téma látkové pleny obecně. Ale nebylo to náročné, bylo to průkopnické a krásné! Já umím sama sebe celkem efektivně dojmout a tak se občas zastavím a říkám si, že to, že je ČR ve srovnání se zbytkem Evropy taková plenková velmoc, je z velké části i naše práce a to je hrozně fajn pocit, víte?

Linda: Vidíte, to jsem si vůbec neuvědomila, že jsme v tomhle v Čechách dál. Proč si myslíte, že to tak je? Věřím, že je to úžasný pocit a moc Vám za to gratulujeme a vlastně děkujeme. A teď zpátky k těm maminkám - jak jste takové maminky oslovovaly? Kde jste je hledaly?

Zuzka: Od vzniku firmy jsme aktivně objížděli veletrhy, zaměřené na dětské zboží, to byl ten přímý kontakt se zákazníky, ten je jednou za čas hrozně osvěžující a podnětný. Založili jsme web, nejenom čistě e-shop, ale web pod naší značkou, zaměřený na osvětu na téma látkové plenky, začali jsme oslovovat naše nadšené zákaznice, aby nám pomáhaly šířit naši myšlenku a osvětu na téma látkové plenky, z těch se pak staly naše látkové poradkyně.

Linda: Koncept látkových poradkyň jste si samy vymyslely? Jak funguje?

Zuzka: Látkové poradkyně jsou pro nás ohromně důležité, jsou pro nás způsobem, jak se dostat do přímého kontaktu se zákazníky po celé ČR, aniž bychom měli síť kamenných obchodů. A ano, vymyslely jsme si ho samy. Jsou to naše obchodní partnerky, které mají provizi z prodeje plen, ale nejen to. My pro ně pořádáme pravidelná školení, vzděláváme je v oblasti plenkové (potřebujeme, aby znaly druhy materiálů, typy plenek, dokázaly poradit se správnou údržbou) a také v oblasti podnikatelské. Řada z nich má látkové poradenství nejen jako koníčka (i když i takové jsou), ale postavily si na tom malé podnikání (třeba v kombinaci se šátkovým poradenstvím, laktačním poradenstvím, cvičením pro děti a podobnými aktivitami), ve kterém dál pokračují, i když jim skončí rodičovská. A to je taky super pocit, pozorovat, jak holky nasměrujeme k vlastnímu podnikání nebo jim aspoň dáme možnost příjemného přivýdělku. Je to skvělá banda ženských s podobným viděním života, vesmíru a vůbec; z mnoha z nich se za ty roky staly naše dobré kamarádky.

Linda: Hlavní výroba plenek probíhá v Brně a okolí. Zapojujete do výroby (u cca 40 % vyprodukovaných plen) i chráněné dílny. Jaký byl hlavní důvod této spolupráce?

Zuzka: To se prostě logicky nabízelo. Vůbec jsem neuvažovala o tom, že bychom měli vyrábět jinde, než v ČR, to by mi úplně přestalo dávat smysl, mým cílem bylo vždy odpovědné podnikání na lokální bázi. Tedy cílem ve smyslu, že já bych se přes to prostě nepřenesla, kdybych měla přeprodávat plenky z Číny. To bych se rovnou mohla vrátit zpátky do nadnárodního korporátu.

Chráněné dílny pak byly taková nadstavba, řekly jsme si, jasně, to je ono, proč nevyužít tyto zdroje. A rovnou říkám, že práce s chráněnými dílnami není žádné finanční terno, jak si občas někdo mylně myslí. Jednak dílny nejsou naše, my na ně žádné státní příspěvky nebereme, to už jsem se taky někde o nás dočetla. Zaměstnanci chráněných dílen, kteří vyrábějí naše výrobky, odvádějí plnohodnotnou práci, já moc ráda zdůrazňuji, že pokud vedle sebe položíme výrobek z profesionální dílny a z dílny chráněné, není poznat absolutně žádný rozdíl. A to je výborná zpráva, vědět, že díky nám mají lidé s handicapem možnost vydělat si na živobytí stejně jako kdyby byli zdraví.

Linda: Mimo látkové pleny se ve vašem sortimentu objevují i výrobky MED. Jedná se o zkratku Moderní ekologické domácnosti. Jak byste tento pojem popsala?

Zuzka: My tento pojem chápeme tak, že jde o domácnost, ve které například zbytečně neplýtváte. Jíte plus mínus sezónně. Nakupujete lokálně. A hlavně omezujete množství jednorázových produktů, kterých je v moderní době úplně nesmyslná spousta. S tou linií pro Moderní Ekologickou Domácnost se to má tak, že jak nám postupně odrůstaly děti z plenek (a teď mluvím o Bamboolik týmu jako o celku, nejen o své vlastní rodině), začali jsme se přirozeně poohlížet po dalších cestách, jak pomoct životnímu prostředí. Rozumíte, s každým dítětem na látkových plenách jsme přírodě ušetřili cca tunu těžko rozložitelného odpadu, to jsme si odškrtli, tak co budeme dělat dál. Myslím, že spoustě maminek se stalo, že ve chvíli, kdy „látkovaly“ své dítě a pak přišla řada na vlastní hygienické potřeby, začalo jim připadat divné, že by měly používat jednorázové menstruační pomůcky, například. Nebo je logické, že přestanou používat papírové ubrousky a přejdou na látkové. Přesně to se stalo nám, postupně jsme se dostali k moderní ekologické domácnosti, která omezuje jednorázové produkty, co to jde, ale klidně postupně. Nikomu nic nenutíme, ať si každý jde svou cestou a svým tempem. Já jsem toho názoru, že každá změna směrem k ekologičtějšímu způsobu života se počítá, a když tu malou změnu udělá hodně lidí, bude to znát, projeví se to. Vezměte si igelitky v supermarketu, dnes už (zase) přijde lidem normální jít na nákup s vlastní taškou, za chvíli bude běžné si tam brát i vlastní pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu, ten trend k tomu směřuje.

Linda: Máte naprostou pravdu, postupnými krůčky se tam dostaneme…Takže propagujete „zero waste“ životní styl, tedy bezodpadový.

Zuzka: Ano, určitě se to tak dá říct. Ale nejsme prosím vás žádní ekoteroristi. Bohužel spousta zero waste hnutí a například Facebookových skupin razí přístup „buď všechno nebo nic“ ve smyslu, že nejste-li vegan žijící na samotě u lesa, nemáte o zero waste co plácat; jasně, že ve své podstatě mají pravdu, ale je to hrozně radikální přístup a podle mě může spoustu lidí odradit. My to bereme úplně opačně, ve stylu „každá změna se počítá“, tak jak říkáme, že „každá plenka se počítá“, když mluvíme o látkových plenkách. Někdo třeba udělá ten první krok a pořídí si vlastní, opakovaně použitelnou tašku na nákup, někdo už je dál a řeší komplet bezobalový nákup a nosí si vždy a všude vlastní kelímek na kávu. Všechno je v pohodě, my jen ukazujeme možnosti a dáváme praktické tipy. Není třeba zahodit vše jednorázové najednou, určitě to lze dělat postupně a v podstatě bychom to i doporučovali. Na našich workshopech o zero waste, které budou probíhat také na veletrhu For Kids v dubnu 2019, se dozvíte, co všechno lze jednoduše nahradit, jaké jsou alternativy a co dává smysl nám. Jsem si jistá, že dobré tipy si z těch workshopů odnese každý, a nebude odcházet s pocitem, že vlastně nemá cenu se o něco snažit, protože když jíte maso a jezdíte autem, tak už jste navždy zatraceni. 😊

Linda: Již nějakou dobu funguje vaše MiniMimi půjčovna. Co se pod tím skrývá, jaké má půjčovna výhody a kdo ji může využít?

Zuzka: MiniMimi půjčovna už funguje zhruba dva a půl roku a je moc oblíbená! Je na ní mimochodem krásně vidět sezonní porodnost, my máme sady vždycky rozpůjčované na jaře a na podzim a třeba v lednu nám tam polovina sad leží. Jde o půjčovnu plenek novorozenecké velikosti. Ne každý asi bude vědět, o co jde, tak to trochu osvětlím: naprostá většina plenek se vyrábí jako plenky tzv. jednovelikostní, univerzální po celé plenkové období. Tyto plenky dobře padnou miminkům až tak od 4 kg, na ty menší, cca tříkilové novorozené děti těžko najdete plenkové balení, které by jim nebylo moc velké. Proto máme v nabídce novorozenecké MiniMimi plenky. Jenže ne každý chce tyto plenky zvlášť kupovat, ono totiž hrozí, že vám z nich miminko za měsíc vyroste, tak je to dost nejistá investice. Na druhé straně jsou děti, které nosí MiniMimi velikost ještě v půl roce. A těžko před porodem odhadnete, jak velké dítě se vám narodí a jak rychle poroste. Takže máme půjčovnu těchto malých plenek, která je nastavená jako kompletní plenková výbava a dá se půjčit i jenom na měsíc. Až miminko z plenek vyroste, tak nám půjčenou sadu vrátíte, my ji vypereme (v profesionální prádelně za dodržení všech hygienických standardů samozřejmě) a pošleme dál do oběhu. Za půjčení plenek nevydáte měsíčně o moc víc, než kolik by byl váš náklad na jednorázové plenky, takže je to bez rizika, že si pořídíte výbavu, kterou pak pořádně nevyužijete.

Hodně našich zákazníků si koupí před porodem velkou sadu jednovelikostních plenek s tím, že MiniMimi plenky si pak půjčí, až když se jim miminko narodí, podle toho, jak je velké a jak mu plenky sedí. Běžně nám tedy chodí objednávky na půjčovnu z porodnic, to je celkem vtipné, ale jak už máme teď všichni ty chytré telefony, je to vlastně úplně jednoduché, vyměníme si pár mailů a je to. 

Linda: Jste součástí komunity Slušná firma. Co to pro vás znamená? Máte ještě nějaká další ocenění, na která jste pyšná?

Zuzka: Členství ve Slušné firmě pro mě znamená mimo jiné doklad toho, že ta těžší podnikatelská cesta, kterou jsem si vybrala, má smysl, že to lidi ocení. To víte, že kdybych si objednala hotové plenky z Číny, bylo by to pro mě z obchodního hlediska mnohem jednodušší! Akorát tam pak u těch plenek hrozí, že by ta výroba byla trochu „děti dětem“, to je takový můj oblíbený bonmot.

Takže jsem ráda, že vznikají platformy jako Slušná firma, které komunikují to, že podnikání může mít hlubší smysl, že lze podnikat férově, odpovědně, lokálně. Že to není jenom tvrdý byznys. Je super, že si někdo dal za úkol tuto myšlenku šířit mezi spotřebitelský mainstream.

Další ocenění, které máme? Určitě mi udělala velikou radost naše několikerá ocenění v rámci ankety Plena roku, dokud existovala, také jsme před lety obdrželi Grand Prix na pražském veletrhu For Babies

Na podzim 2018 jsme byli ocenění Zlatým certifikátem jako TOP Odpovědná firma, mimochodem na této soutěži je krásně vidět náš růst. Nejprve jsme v roce 2015 dostali Bronzový certifikát, pak v roce 2016 Stříbrný, pak jsme si dali rok pauzu a nakonec jsme dostali ten zlatý, teď už zbývá jenom absolutní vítězství v naší kategorii malých firem, takže to máme jako cíl na tento rok. Jak vidíte, my si neklademe malé cíle. 😊

Linda: Jak velký je vlastně tým Bamboolik?

Zuzka: Zrovna nedávno jsem to počítala a dospěla jsem k číslu 16, tolik je členů „centrály“ Bambooliku, s látkovými poradkyněmi by nás bylo přes padesát. Ale těch 16 členů je čistě počet osob, které pro nás vykonávají práci, podstatnou část z nich tvoří částečné úvazky. My se totiž nebojíme toho zaměstnávat maminky na rodičovské, za loňský rok máme v týmu čtyři nově narozená miminka, takže home office a děti v kanceláři jsou u nás na denním pořádku. Ale tak vzhledem k naší hlavní větvi podnikání to dává naprostý smysl, někdo ty naše plenky musí pořádně otestovat, ideálně v reálném čase. Máme to vlastně vyjádřeno ve firemním sloganu: Pro vaše dítě. Pro vás. Pro planetu.

Linda: Zuzko, děkuji za rozhovor, moc Vám fandíme a jsme rády, že alespoň trochu můžeme být součástí toho, co děláte.

 

Zaujal vás rozhovor a téma zero waste? Přijďte za námi na veletrh For Kids 4.-7.4.2019 na workshop Zero waste - zivot bez odpadu, který povede zástupkyně společnosti Bamboolik. Dozvíte se, co si představit pod pojmem zero waste, co s ním všechno souvisí a kam až sahá. Předáme vám užitečné tipy a triky, jak minimalizovat odpad v domácnosti postupně se přiblížit zero waste životnímu stylu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.59

super rozhovor.

Fuga

Fuga, 21. 5. 2019, 21.45

Ta půjčovna je dobrý nápad

Severka, 26. 3. 2019, 20.34

Pravda, že jsem látkové pleny nizkoušela, ale taky jsem k tomu nikdy ani neměla moc důvod. Od narození používáme jednorázovky - Dady a jsem s nimi naprosto spokojená. Malá se mi nikdy nezapařila, neosypala, pojmou toho hodně a jsou levné. Možná, že látkové jsou v něčem dobré, ale jelikož jsme nikdy neměli problém tak preferuji jednorázové před praním už tak je kolem dětí dost práce

Anezzka, 26. 3. 2019, 16.10

Moje oblibene plenky

jitka46

jitka46, 7. 3. 2019, 22.31

I kamarádka používá tyto látkové pleny. Super věc

Teryk92, 6. 3. 2019, 19.47

Plenky této značky máme doma

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 12.30

Je pravda, že i trocha pomůže

Zdeňka S., 5. 3. 2019, 17.25

Látkové plenky jsem nejvíce používala s první dcerou. Teď ještě taky používám ,ale už né tak moc , je toho prádla i tak hodně

Ketris

Ketris, 5. 3. 2019, 8.44

Super rozhovor!

ROMA-Z, 5. 3. 2019, 7.02

Super rozhovor

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů