Kojení jako antikoncepce?

zobrazeno 6262×

Vložil(a): Martina Richterová, 10. 12. 2015 23.16

Kojení představuje pro většinu žen nádherné životní období. Některé maminky se mylně domnívají, že právě díky kojení nemohou znovu otěhotnět. Často se menstruace objevuje až několik měsíců po porodu a díky kojení bývá nepravidelná. Ale můžeme se skutečně na kojení spolehnout, nebo je potřeba zvolit účinnější ochranu proti početí?

Jak je tomu prvních šest týdnů po porodu?

V šestinedělí doporučujeme zvolit účinnou antikoncepci v podobě sexuální abstinence. V průběhu šestinedělí se tělo vrací do původního stavu po porodu, navíc odcházejí očistky. Pohlavní styk v této době není příliš vhodný a většina žen na sex nemá ani chuť. Pokud mezi ně nepatříte a nemůžete se dočkat, pak vyčkejte alespoň na poslední fázi šestinedělí a použijte kondom. Jenže jak to vyřešit po šestinedělí?

Kojení není antikoncepce!

V pravěku ženy nosily své dítě stále u sebe na břiše, aby se mohlo kdykoliv přisát, když bude mít hlad. Velmi časté kojení, které trvá prakticky nepřetržitě, lze považovat za poměrně spolehlivou antikoncepci. Jenže v současné době to tak nefunguje. Málokterá žena krmí své dítě prakticky pořád, doba se změnila a s ní také životní styl. Pokud žena kojí velmi často (desetkrát i vícekrát denně), pak do jisté míry lze říci, že otěhotnění je velmi málo pravděpodobné, přesto není vyloučené. Jakmile se začnou intervaly mezi kojením prodlužovat, zvyšuje se šance na otěhotnění. Nelze se proto na tento způsob „antikoncepce“ spolehnout.

Jak to celé funguje?

Antikoncepční účinek kojení se snižuje podle toho, jak často kojíte své dítě. Důležitým faktorem je také doba, která uběhla od porodu. Hormon prolaktin v organismu netvoří stabilní hladinu, ale kolísá právě v odstupu od porodu. V prvním týdnu dochází k pomalému poklesu prolaktinu v krvi na 50 %, do tří měsíců je prolaktin na bazální hladině, která je potřebná k produkci mléka. Aby však nedošlo k ukončení laktace, je organismus ženy vybaven pochody, které laktaci udržují.

Přiložením dítěte k prsu dochází ke stimulaci bradavek, díky kojení dochází k prudkému vzestupu prolaktinu. Nejvyšší hladinu prolaktinu zaznamenáváme 30 minut po kojení. V této době jste proti početí chráněna nejvíce. Ovšem po dalších dvou až třech hodinách dosahují základních hodnot. Frekvence kojení se mění s věkem dítěte. Zatímco novorozence můžeme kojit i desetkrát denně, čtyřměsíční dítě začíná přijímat zeleninové příkrmy a frekvence mezi kojením se prodlužují. Navíc dokáže spát i celou noc bez probuzení. Antikoncepční účinky se tak neustále snižují.

Co říkají statistiky?

Kontracepční efekt kojení závisí na délce intervalu mezi porody, na nutričním stavu matky, intenzitě a frekvenci kojení. Plně kojící ženy, které nemají menstruaci, tak mají jen nízkou šanci, že otěhotní. Rozhodně však ne nulovou. Riziko otěhotnění stoupá, jakmile se u ženy objeví menstruace.

Jaké jsou možnosti ochrany?

Nejspolehlivější ochranou je kondom. Ten je vhodné používat zejména při styku v šestinedělí a těsně po něm. Od třetího měsíce po porodu vám lékař může předepsat antikoncepční pilulky. Ale pozor, doporučujeme nejprve přečíst tento článek. Existuje antikoncepce, která je přímo určena kojícím ženám. Nelze užívat běžnou kombinovanou hormonální antikoncepci, která kromě gestagenů obsahuje také estrogeny.

Pokud do sebe nechcete dostávat žádné další hormony, pak jednoduše zvolte kondom. I když to každému nemusí vyhovovat, je to opravdu nejspolehlivější metoda a navíc, kdykoliv pak budete chtít znovu otěhotnět, může to tak být mnohem snazší. Některé ženy si přejí mít děti hodně blízko po sobě, není výjimkou otěhotnět také tři měsíce a méně po porodu. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • gestagen

    hormony, které mohou pomoci udržet těhotenství

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

nespoléhám se na toto,tatínek si dává pozor

editak, 2. 8. 2018, 8.31

ano, nefunguje to

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 8.22

Opravdu se na to nedá spoléhat

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.45

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit nefunguje to

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.18

radsej davat pozor

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 17.08

spoléhat na kojení je zrádné, protože cyklus může klidně začít probíhat, poto jsme na to nespoléhali

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 18.39

kojení není 100%, jsem zářný příklad, ale miminko jsme chtěli

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 14.21

My si rači dáváme pozor ..

Minnie, 22. 2. 2016, 10.44

Po obou porodech jsem i při kojení dostala menstruaci hned po šestinedělí. Co se týče kojení jako antikoncepce, to posoudit nemohu jelikož sestřenka otěhotněla i když kojila, ale bylo to když dítku byl skoro rok, takže už jedlo i normální jídlo. My jsme se po porodu nijak nechránili a když byly dceři 2 roky a/stále nic, ptala jsem se gynekoložky a ta mi řekla, že i když kojím jen 2x za 24 hodin, může to otěhotnění bránit. Pak jsem otěhotněla o rok dýl, stále jsem kojila, ale už jen večer na usnutí.

mckvak, 23. 1. 2016, 14.19

Taky u nas prisla docela brzo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů