Tipy na zimní výbavičku

zobrazeno 4214×

Vložil(a): NikolaJ, 5. 2. 2020 15.07  (aktualizováno 17. 2. 2020 9.57)

​Narození miminka většinou rodině obrátí celý život na ruby. Pokud narození miminka vychází na toto období, budete si muset kromě klasické výbavičky pořídit i pár kousků na víc, aby vaše miminko bylo v teple. Přestože si studené dny dávají načas, určitě se vám budou hodit tipy na zimní výbavu.

Nejen novorozenci, ale i kojenci do 1 roku, ještě nemají dostatečně rozvinutou termoregulaci. Snadněji se tak mohou nejen podchladit, ale i přehřát. Proto se vyplatí pořídit si pár kousků na zimu.

V šátku i v kočárku ikdyž je zima

Pokud se vám narodilo miminko do zimních měsíců, neznamená to, že byste museli první týdny života strávit s miminkem doma. Pěkně zachumlané v teplém fusaku nebo kombinézce bude v kočárku zvědavě vykukovat ven, rychle se učit reagovat na nové vjemy a poznávat okolní svět. Rozhodně se ale nemusíte bát uvázat si miminko na tělo! Jak správně obléci sebe a miminko do šátku v zimním období? Co by ve výbavičce nemělo chybět a jaké zimní oblečení pro miminka se vám nabízejí? 

Důležité je vrstvit!

Chystáte-li se s novorozencem nebo i větším miminkem ven, raději jej oblékněte do několika vrstev. Vždy je totiž lepší vrstvit. Ale pozor na syntetické materiály, které není vhodné používat pro spodní vrstvy. Na tělo je vhodná pro zahřátí bavlna nebo vlna. Vrsty na sebe nesmí doléhat příliš těsně, pak ztratí termoregulační vlastnosti a dítě se nemá šanci zahřát.

Body je základem i zimní výbavičky

Pro úplně nejmenší děti je důležitá neustálá přítomnost rodičů. Poznávají váš hlas, cítí tlukot vašeho srdce a uklidňuje je i váš dech. Chcete-li mít děti nablízku i během vycházek a bez obav, že prochladnou, nezapomeňte na oblečení na nošení. Ať jsou to speciální vaky a nosítka nebo bundy na nošení, které miminko chrání kapucí před zimou, deštěm a větrem. Jsou pohodlné i pro maminku, která bundu může nosit už během těhotenství. Základem každé výbavičky je ale dětské body.

„Bodýčka“ mají spoustu výhod. Především jsou praktická. Proto vám ulehčí spoustu práce, kterou byste s přebalováním jinak měli. Miminka v nich vypadají neuvěřitelně roztomile, protože se v jemném a hřejivém body z merino vlny sama cítí (a to je hlavní) – jako v bavlnce. Nemusíte mít strach, že by jim v body byla zima – pro chladnější dny máte na výběr body s dlouhým rukávem. K nejochlazovanějším částem lidského těla, ale patří nohy.

V teple od hlavy až po paty

Začneme-li od hlavy, určitě budete potřebovat nějakou veselou dětskou zimní čepici. A že je z čeho vybírat! Celou hlavičku a krk dokonale ochrání kukla. Je skvěle prodyšná, takže se v ní miminko nezapotí. Z hlavičky se kukla sama nikdy nesesmekne a díky merinovlně nebude ani nijak nepříjemně kousat. Na hlavičce dobře drží i pletené čepičky se zavazováním. I zde máte jistotu, že se nijak neposunou a děťátku je stále teplo.

Při nošení na tělee v zimě (ale platí to i pokud miminko vezete v kočárku), nezapomínejte na nožičky! Aby byly dětské nožky vždy v teploučku, doporučujeme svrchní kalhotky. Oblékejte je na látkové pleny. Nebo jen tak – jako samostatný kus oděvu. Mají ploché švy, takže miminko nikde nebudou tlačit. Naopak některé pletené kalhotky mají navíc náplety na kolenou. Pokud se váš mrňousek rád doma batolí po čtyřech, neotlačí si tak kolínka, ani ho nebude zábst od studené podlahy. Pokud si chcete být jisti, že bude při delší vycházce miminku opravdu stále teplo, přidejte k oblečení navíc ještě návleky na nohy nebo ruce, také z merinovlny.

No a ať už nosíte, nebo vozíte miminko v kočárku, nezapomínejte na teplé ponožky, nebo měkké kojenecké bačkůrky. Na ručičky se budou hodit rukavičky, které v případě opravdu velkého mrazu můžete také vrstvit - tenké bavlněné rukavičky a na ně teplejší, nebo pak můžete ručičky schovat do kapsiček integrovaných na rukávcích kombinéz.

V teple i v kočárku

Pro miminko budete do kočárku na zimní obdbobí rozhodně potřebovat fusak. Jeho vnitřek by měl být z fleesu nebo plyše. Pokud trávíte více času na horách, investujte do fusaku z beránka, vyplatí se to! Fusak můžete přikrýt dětskou dekou. 

Zvažte, zda budete kočárek tlačit v rukavicích nebo zda se vám nevyplatí investovat do rukávníku, který se připne na rukojeť kočárku. Na rukou vás krásně zahřeje a při jakékoliv manipulaci s dítětem nebo jiných činnostech, nebudete muset pokaždé sundávat rukavice.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Andrea Poliaková, 29. 9. 2022, 12.54

Koupila jsem do nosítka overal a nosící softshellku od Rischino a pohoda.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.22

Víc oblékám,než sebe,jenom přece je malinkatý.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.14

dávám malému o jednu vrstvu víc než sobě.

mikjana, 8. 12. 2020, 17.16

Také jí oblékám docela dost, ale raději aby bylo Nelče teplo, než zima.

Nikol29, 22. 3. 2020, 7.47

Já malou oblékám do několika vrstev a používám merino oblečení, na nožičky zateplené botičky a pro jistotu ještě natřu obličej ochranným balzámem https://www.monato.cz/weleda/weleda-mesickovy-ochranny-balzam-30ml/ a hurá ven. 😊 Ale letošní zima byla hodně mírná, takže těch vrstev nebylo potřeba moc, hlavně do nosítka, ale balzám používám celou zimu a využiji ho ještě v létě, je fakt skvělý.

Teryk92, 3. 3. 2020, 16.23

Vrstvíme jak můžeme

Gustawka, 22. 2. 2020, 21.51

cenné rady

dasza, 19. 2. 2020, 17.00

Kluk je zimní..a nosila sem a ven jsme chodily od druhého dne co se narodil...netřeba se toho bát..

jkubeso, 19. 2. 2020, 8.47

Obě děti na zimu, měli jsme teple kabatky a v kočárku fusak z beránka (podedeny po mě). Úplná mrnata jsem teda nenosila

patricia077

patricia077, 18. 2. 2020, 16.44

Tak tohle už naštěstí řešit nemusím

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů