Proč děti pláčou?

zobrazeno 14510×

Vložil(a): Adrianita, 25. 10. 2014 19.54  (aktualizováno 4. 9. 2018 20.07)

Pláč miminek není nic neobvyklého. Některá miminka pláčou více, jiné spíše méně či výjimečně. To nemění nic na tom, že pořádný a intenzivní pláč dokáže zaskočit a zneklidnit každou mámu. Říkáte si: „Co mé děťátko trápí? Jak mu mám pomoci?“ Porozumět dětskému pláči není nic jednoduchého a chce to nejen čas, ale také pořádnou dávku trpělivosti. Buďte maximálně vnímavá a naučíte se důvody pláče rozpoznávat.

Je zajímavé, že lidská miminka pláčou jako jediní ze všech savců, přestože mají maminku stále blízko sebe. Ani šimpanzi nemusí svou matku volat pláčem, přesto je velmi starostlivá. Zvířecí miminka nepláčou, protože by přivolala jiného predátora, v tom je lidský pláč jedinečný a dosud neprozkoumaný. I když to zní paradoxně, právě proto, že je miminko v bezpečí, může si dovolit přivolávat svoji maminku.

V naší, tedy západní, kultuře miminka pláčou nejvíce, asi okolo 2 hodin denně. Nikdy miminko nepláče bezdůvodně, vždy tedy pátrejte po příčině. Už od narození je to jediným dorozumívacím prostředkem malého stvoření.

Četnost pláče u dětí je dána věkem dítěte. Malá miminka samozřejmě pláčou častěji než batolata a starší děti. Většina dětí pláče v průběhu dne. Zejména některá miminka však mají biorytmus obrácený a pláčou hlavně v noci, případně je v noci více trápí některé obtíže, jako bolesti bříška, prořezávání zoubků, starší děti mohou trápit noční běsy apod.

Denní versus noční pláč

Příčinou denního pláče miminek bývá obvykle jen některá nesplněná základní potřeba jako hlad, pocit mokra, zima, teplo, únava, touha přitulit se k mamince, pocit samoty, nuda, příliš podnětů atd. Miminko nemusí vždy intenzivně plakat, někdy je jen rozmrzelé. Většinou pomůže splnění potřeby - nakojení, přebalení, pochování, změna činnosti, procházka, uspání...

Pokud dítě pláče v noci, opět může jít o nesplnění základních potřeb, případně má děťátko nějaké obtíže či bolesti. Novorozenci a mladší kojenci mívají i několikrát za noc hlad, starší děti sice také vyžadují noční kojení, ale spíše jen potřebují mít maminku u sebe, nebo mohou mít žízeň. Někdy má dítě jen problém usnout, když se v noci náhle probudí a potřebuje uspat, nakojením, kolíbáním, zpěvem či třeba hlazením. Zkontrolujte, zda není dítě studené a nepotřebuje přiobléknout, nebo naopak není zpocené a není mu teplo. Dbejte také na to, aby v místnosti, ve které dítě spí, byla tma bez rušivých zvukových i světelných jevů a moderních technologií, nepřetápějte a dostatečně větrejte. Dětem, a to i miminkům, svědčí pravidelný režim před spaním. Před usnutím bysste se s dětmi měly věnovat spíše klidovým aktivitám či procházce. Spíše než pohádky v televizi je vhodnější čtení knížky či zpěv ukolébavek, malá miminka se zklidní také díky tzv. bílému šumu.

Proč mé dítě pláče?

Z hladu

Hlad bývá u malých dětí nejčastější příčinnou nářku. Tento problém je velice snadno a rychle odstranitelný. Stačí děťátko nakojit či mu podat potřebnou dávku mléka a hlad je zažehnán. Hladový pláč neukojíme žádnými čajíky či dudlíky. Pokud to přesto dítě dokáže uklidnit, tak jen na chvíli, a pláč později spíše zesílí. Pokud miminko pláče z hladu, je jeho hlas nízko položený, takže byste jej měla časem už umět s jistotou rozpoznat.

Bolestí

Bolest bývá často spojena s hlasitým, podrážděným a vytrvalým nářkem, který se většinou ještě stupňuje. Příčinou může být začínající nemoc, případně provázena vysokou teplotou, rostoucí zoubky, u miminek velice často kolika.

Kolikový pláč může trvat i celý den, s malými přestávkami. Přestože nejde o nemoc jako takovou, kolikou trpí kolem 50% novorozenců, standardně do 4. měsíce věku, u některých dětí i déle. Koliku způsobuje nadměrná tvorba plynů ve střevech, a tedy bolest bříška. Kojící maminky by měly omezit z jídelníčku nadýmavé potraviny, včetně čerstvého pečiva.

Jak poznáte koliku? Dítě je po krmení, zejména tom večerním, neklidné. Po půlhodince spánku se vzbudí s ustavičným naříkáním a přitahuje nožičky k bříšku, dítě se kroutí a je rudé. Známkou koliky je také opakování situace, každý den zhruba ve stejnou dobu.

Prořezávání zoubků umí děti a rodiče také pěkně potrápit. Někteří prckové jejich růst zvládají bez jediné slzičky, jiní propláčou celé noci. Pokud bolest zubů provází vysoké teploty, zvracení nebo průjem, vždy raději vyhledejte svého dětského lékaře. Může jít totiž o jiné začínající onemocnění.

Z nepohodlí

Nepohodlí a nespokojenost může způsobit mnoho aspektů. Miminko kňourá střídavě s tichým poplakáváním. K protestnímu nářku stačí mokrá či příliš utažená plínka, opruzený zadeček, oblečení, které škrtí a škrábe, nevyhovující teplota v místnosti, dlouhý pobyt v kočárku či postýlce či stereotyp.

Z únavy

Pláč způsobený únavou má většinou podobu vytrvalého pokňourávání. Může to být spojeno také se smutkem z nedostatku kontaktu, hlavně ve chvíli, kdy je máma vytížena domácností a dalšími ratolestmi. Miminku se nedostává dostatek pozornosti a dává tak o sobě vědět. Vezměte jej do náručí a pevně obejměte. Za pár chvil se zklidní.

Z pocitu odloučení

Už v porodnici bývá miminko odloučeno od maminky na vážení, přes noc, na vizity a i doma maminky své děti často odkládají. Miminka dávají svou nespokojenost najevo třeba kopáním nožiček, což vzdálená matka nezpozoruje, a proto se miminko dříve či později rozpláče. Péči o domácnost i o miminko nám ulehčují šátky či nosítka a také spaní ve společné místnosti či posteli.

Z hektického způsobu života či psychických potíží matky

Když miminko pláče večer a v noci, přestože jsme přes den velmi aktivní, může za to právě hektický styl života. Někdy je na miminko zkrátka moc rušno. Některá miminka znepokojují návštěvy a přílišné aktivity již v šestinedělí. Proto se nesnažte vše zvládnout a stihnout a někdy zvolněte a buďte jen s miminkem a vnímejte jeho potřeby. Někdy pomůže i omezení technických vymožeností, jako mobilů, počítačů, tabletů, ale i příliš televize a hlučné hudby.

Pokud má matka v šestinedělí či později psychické obtíže nebo zkrátka není zcela v pohodě, i to miminko může znepokojovat, protože to cítí. Myslete tedy i na svoji pohodu a dopřejte si dostatek spánku, odpočinku, kvalitního jídla a pobytu na čerstvém vzduchu. Spokojená miminka=spokojené dítě.

Z nudy

Pláč z nudy je vesměs tlumený naříkavý pláč. Vašeho drobečka přestane bavit hračka a dožaduje se pozornosti. Miminko si uvažte do šátku či jej jen pochovejte.

Ze vzteku

Prudký křik bývá často spojený se vztekem. Miminko se tak může pouze dožadovat přehnané pozornosti a uspokojení určité své potřeby.

Jak si s pláčem poradit?

Pokud dítě pláče, zachovejte hlavně klidnou hlavu a snažte se v danou chvíli rozpoznat potřeby vašeho dítěte. Jděte na to zejména intuitivně. S přibývajícími zkušenostmi už to bude zase o něco snazší. Do začátku vám může být pomocníkem tento malý návod jak utišit dětské slzičky.

  • Nakrmte miminko a zažeňte tak jeho hlad. Odmění-li vás spokojeným úsměvem, šlo o „hladový“ pláč.
  • Pokud nemáte plně kojené dítko, nabídněte mu tekutiny, tj. čaj nebo převařenou vodu. Třeba má jen žízeň.
  • Zkontrolujte stav plínky. Plná plena nebo opruzený zadeček není nic příjemného. Nechávejte miminko často zcela bez pleny, je to pro něj příjemné.
  • Pohlaďte vašeho drobečka, zkuste jej dát odříhnout. Laskejte ho a tulte se spolu. Miminko se bude cítit bezpečně a hlavně u „své milované mámy“. Vaše doteky by měly miminko zklidnit. Můžete vyzkoušet také nošení v šátku nebo kolébání v náručí kolíbce, kdy kolébavý a pravidelný rytmus by mohl také zabrat jako uklidňující prostředek.
  • Povídejte si a zpívejte. Vše tlumeným, vlídným a klidným hlasem. Děťátko jej zná už z bříška a věřte, že vaše přítomnost dělá divy!
  • Upoutejte jeho pozornost, třeba nějakou zajímavou a neokoukanou hračkou, knížkou nebo si spolu prohlížejte obrázky na zdech, fotografie apod.
  • Jestliže dítě pláče ze spaní, nebuďte jej, pouze jej pohlaďte a dejte mu najevo, že jste tady s ním.
  • Pláč neustává a vy už ztrácíte nervy? Je to psychicky vyčerpávající, ale v žádném případě s děťátkem netřeste nebo na něj nijak fyzicky ani slovně neútočte! Mějte na paměti, že je na vás odkázané a vy jste tu pro něj.

Pláčou kojené děti více?

Názor na kojení a umělou výživu se různí, o to zajímavější je se na tuto otázku dívat v souvislosti s pláčem dětí. V jednom článku jsem se totiž nedávno setkala právě s rozporuplným pohledem na pláč z hlediska výživy kojenců. Dochází tu ke střetu dvou pohledů na věc, a to z hlediska lékařského a vědeckého.

Zástupci z řad lékařů zde zastávají stanovisko, že kojené děti jsou plačtivější, protože nejsou mateřským mlékem dostatečně zasyceni, a tedy pláčou z hladu. Vědci naopak menší plačtivost miminek krmených z láhve přisuzují překrmování, protože umělá výživa je o něco vydatnější než mateřské mléko a děti díky ní přibývají rychle na váze. Dle jejich názoru nadmíra jídla, a tedy delší zasycení, slouží pro dítě jako uklidňující prostředek. Výsledky studie zkoumající chování kojených, částečně a zcela nekojených dětí potvrdila, že plně kojené děti jsou plačtivější a temperamentnější.

Přestože kojím již své druhé dítě, nebo možná právě proto, nezastávám názor, že kojené děti jsou plačtivější. Pokud miminku splníte všechny jeho potřeby a budete laskavá, vyrovnaná a milující maminka, budou i děti spokojenější. Dcerku do třetího měsíce trápily koliky, jinak byla docela spokojené miminko. Synka netrápily žádné obtíže a doteď skoro nepláče. Rozdíl vidím i v tom, že s druhým dítětem jsem mnohem vyrovnanější a jistější.

Pevné nervy a spoustu lásky

Je jasné, že pláč našich milovaných dětí uvádí do rozpaků snad každého z nás. Zvláště pak ustavičný pronikavý pláč, u kterého je těžké odhalit jeho příčinu, může být značně iritující. I když jsou to chvíle nepříjemné a vysilující, je důležitý trpělivý postoj, láska a veškerá pozornost. Maminky často plačících miminek snad uklidní fakt, že takové děti bývají vesměs aktivnější, čilejší a rychlejší v komunikačním i fyzickém vývoji.

 

Použité zdroje:

Behinová M., Kaiserová K. Velká kniha o mateřství. 2. Vydání, Str. 212. Mladá fronta, 2007.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Diskuze k této stránce (38 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.31

Dúvodu je více,nikdy nevím proč pláče.

jsem čtyřnásobná mamina a je fakt,že u posledního syna neumím rozeznat skrz čeho pláče.

WeruskaSK

WeruskaSK, 28. 11. 2019, 15.32

mne pomohla rada ako rozoznat plac ked dieta xce odgrgnut, nemuseli sme ho po jedeni dlho nosit ale same sa ozvalo ked xcel odgrgnut

jitka46

jitka46, 5. 2. 2019, 21.35

Důvodu může být hodně, těžké je se naučit to rozpoznat.

Žofinka

Žofinka, 1. 10. 2018, 6.03

vždy mě pobaví takové ty rádoby analyzátory pláče, to by musel být věštec

Gustawka, 27. 9. 2018, 22.03

někdy to není snadné

Kikinka30, 27. 9. 2018, 4.45

Je to hezky napsané,mala place uz miva sny a najednoz vykrikne a pak se probudi a place,pomůže pritomnost a cajik

Aliisha

Aliisha, 7. 9. 2018, 21.02

Syn plakal pořád. Když byl vzhůru, tak plakal. V noci moc nespal, plakal. V kočárku neplakal jen když spal. Pak začaly zuby a pořád plakal. Bylo to náročné

Ketris

Ketris, 4. 9. 2018, 21.38

Krasny clanek! Mala nastesti noci zvladala v pohode..

jkubeso, 4. 9. 2018, 21.19

Syn kojeny nebyl, dceru teď kojim. Syn je plactivejsi, tak asi výjimka ze studie

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů