Péče o dětské nehty

zobrazeno 11302×

Vložil(a): pavlakosec, 19. 4. 2018 14.18

Někdy se miminka s dlouhými nehtíky už narodí. A pokud ne, rychle dorostou. Kdy je vhodný čas na první stříhání a čím nejlépe dětské nehty stříhat? A jak je to s častým zlozvykem kousání nehtů?

I když se miminko narodí s delšími nehty, stříhání nehtů ihned po návratu z porodnice se raději vyvarujte. Před prvním ostříháním byste měla počkat nejméně dva týdny, nehty jsou totiž zpočátku ještě srostlé s pokožkou a jejich ostříhání by mohlo způsobit poranění a následně infekci. Do té doby můžete zabránit poškrábání tím, že schováte miminku ručičky do rukavic, nebo zavážete dítě do zavinovačky. 

Zhruba po 14 dnech můžete nehty miminku ostříhat. Odteď stříhejte nehty pravidelně a udržujte je v čistotě. Miminko vkládá ruce často do úst a právě za nehty se hromadí bakterie. 

Čím upravovat dětské nehtíky?

Pro bezpečné stříhání drobných dětských nehtíků je nutné vybrat  bezpečné nůžky. Existují takové, které mají zakulacené hroty, speciálně pro stříhání nehtů malých dětí do 12 měsíců. Pořídit můžete také kleštičky na nehty u nohou, které jsou též uzpůsobeny miniaturním dětským rozměrům. 

Nemusíte mít však obavy použít i klasiké nůžky z vaší manikúry, ale zacházejte s nimi velmi opatrně.

Pokud máte pocit, že stříhání nůžkami není  to pravé, zkuste jemný pilník. Na malé dětské nehtíky postačí jen lehké opilování, které je šetrnější a nehtík je pak méně ostrý než při stříhání nůžkami. Některé děti navíc pilník přijímají lépe než nůžky.

Záleží jen na vás, jaký způsob úpravy nehtíků zvolíte. Nejdůležitější je především to, aby stříhání nehtů co nejméně zatěžovalo jak miminko, tak vás.

Jak na stříhání

Nehty malého miminka jsou miniaturní stejně jako prstíky a manipulace s nimi je tedy poněkud složitá. Hranice mezi nehtem a kůží někdy není zcela dobře zřetelná, a tak je nutné dobře se dívat na nehet ze strany od bříška prstu. Mezi nehtem a bříškem prstíku miminka je tenounká část kůže, připomínající jemnou blanku. Dospělí mají bříško prstu zakulacené dovnitř, u dětí je tato hranice díky této kůžičce mnohem výš. Při stříhání tedy dávejte pozor, budete-li postupovat zbrkle nebo stříhat moc nadoraz, můžete snadno střihnout do kůže a lehce je pak  zaděláno na hnisavý zánět nehtového lůžka a přilehlých tkání. Původcem hnisání je většinou velmi nakažlivý zlatý stafylokok. Střihnutí je pro miminko velmi bolestivé, ranka se však dokáže zhojit sama. Rozhodně ji ale pečlivě vydezinfikujte jodovou tinkturou nebo jiným vhodným přípravkem. Pokud by se rána nehojila, byla v okolí červená či snad hnisala, vyhledejte lékaře.

Aby k takovému nechtěnému střihnutí nedošlo, udělejte ze stříhání nehtů rituál. Stříhejte pokud možno pravidelně ve stejnou dobu, třeba jako součást hygieny, aby si dítě zvyklo, že se jedná o neměnnou součást jeho života. Děti rituály milují!

Nehty na rukou stříhejte dokulata podle tvaru prstíku a nikdy ne „nadoraz“, jen tak, aby nehet zakrýval koneček prstu, vyhnete se tak riziku poranění. Nehty na nohou pak rovně, aby nehty nezačaly zarůstat. Nehty na nohou mají tu výhodu, že dorůstají pomaleji. 

Nehtíky malých dětí jsou velmi křehké a své nožky i ručičky neustálou činností namáhají. Občas se tak stává, že se nehet nalomí nebo zatrhne. Takový nehtík opatrně a lehce odstřihněte, zbytek dorovnejte pilníčkem na nehty.

Co když nechce?

Přesto, že stříhání nehtů nebolí, protože v nehtech není cit, malé děti mohou být na stříhání nehtů citlivé, jako byste stříhala kus jich samých. Možností, jak zkusit dítě trochu „oblafnout“ je několik:

  • Při stříhání můžete dítě zabavit, zpívat mu, povídat, dělat opičky. U staršího dítěte můžtee odvést pozornost sledováním pohádky. Vy však buďte celou dobu v pozoru, dítě si snadno může uvědomit vaši lest a začít se nečekaně, leč vehementně bránit.
  • Nehty malého miminka se dobře stříhají ve spánku. Spánek vašeho dítěte znáte nejlépe vy sama, doporučuje se počkat na dobu, kdy je spánek nejhlubší. 
  • Přesvědčit dítě o tom, že stříhání nehtů nebolí, se můžete pokusit nejlépe na sobě, tatínkovi, nebo třeba sourozenci. Až dítě uvidí, co s nůžkami děláte a že u toho není potřeba plakat, uklidní jej to.
  • Že děláte, co můžete a přesto je stříhání nehtů boj? V diskuzi Stříhání nehtů jste sdílely vaše zkušenosti, jak na stříhání malých dětských nehtíků. Třeba zde najdete ten pravý tip pro vás!

Nech ty nehty!

Kousání nehtů (nejen) u dětí tvoří kapitolu samo o sobě. Když si děti začnou okusovat nehty, nezůstane to dlouho bez reakce ze strany nás, rodičů. Přitom okusování nehtů může být určitým signálem, že něco v dětském okolí není tak úplně v pořádku. Děti začínají výrazněji okusovat nehty někdy kolem pátého roku života, ale není neobvyklý výskyt tohoto problémů i u dvouletých robátek a často pak přerůstá ve zlozvyk.

Kousání nehtů může vznikat podle odborníků ze dvou důvodů:

  • Nedostatek vápníku - existuje teorie, podle které kousání nehtů u malých dětí může vycházet z nedostatku vápníku. Než tedy začnete zalepovat prstíky náplastmi a lakovat hořkým lékárenským  lakem, zkuste obohatit stravu vašeho dítěte o mléčné výrobky – jogurty, sýry, mléko. Jestli se do měsíce nic nezmění, pak to pravděpodobně vápníkem nebylo.
  • Stres - jiná teorie hovoří o tom, že kousání nehtů vzniká jako projev stresu, se kterým si dítě neví rady, a je špatně odpovídat na něj přehnanými výhružkami, tresty či zákazy. Ty totiž v dítěti vyvolávají další stres, který v důsledku vede pouze ke zvýšené potřebě kousání. A vy se tak ocitáte v bludném kruhu.

Existují samozřejmě způsoby, jak dítě tohoto zlozvyku odnaučit. Můžete vyzkoušet náplasti na prstíky, speciální lak na nehty (k dostání v lékárnách), který má opravdu hořkou chuť. Může se ale stát, že časem dítě pachuť z laku olíže a bude nehty okusovat dále. Pokud k okusování dochází hlavně před spaním, můžete zkusit oblékat na večer a na noc rukavičky. V první řadě byste se ale měli pokusit dítěti vysvětlit, proč je důležité mít hezké a upravené ruce. Ukažte mu svoje, pomozte mu pečovat o jeho, veďte s ním dialog.

Někdy si dítě nehty okusuje zcela mimoděk, aniž by o tom vědělo. Pak většinou stačí jen jemně upozornit jednoduchým heslem – třeba ‚ruce‘ nebo ‚nehty‘, aby si to uvědomilo a nechalo toho. Neuchylujte se k výhružkám o následcích tohoto počínání – o ukousnutých prstech, o infekci, o nemocech, které si dítě přivodí. Mějte na paměti, že kompulsivní kousání nehtů opravdu vychází z vnitřního napětí a strachu, se kterým si dítě neví rady.  Snažte se mu pomoci tím, že budete vždy stát po jeho boku, že mu budete trpělivě vysvětlovat i věci, které možná vám připadají normální, ovšem pro dítě jsou neznámé a mohou ho děsit.

Pokud si bude jisté vaší podporou a láskou, vypořádá se s tímto zlozvykem nakonec samo.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 17. 6. 2021, 20.17

Na zdobení nehtů jsou odborníci v http://www.rajnehtu.cz/zdobeni-nehtu/. Nebála bych se jim svěřit ani malé dětské ručičky. Vždyť tam všichni pečují o zákaznice s nejvyšší péčí a malé děti, které se nebudou třepat co každou minutu dokáží uklidnit. Pracují tam ženy, často na mateřské, takže vztah k dětem mají. Tohle bych ti určitě doporučila.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.35

stříháme po koupáni 1x týdně moc se jim to nelíbí ale musí se.

stříháme 1x týdně po koupání.

Teryk92, 16. 3. 2019, 17.18

Stříháme po koupání.

Ivana.78, 17. 1. 2019, 14.42

Ze začátku jsem stříhala nehty ve spánku a i tak jsem občas bojovala,dnes už je to celkem v pohodě

Míša Ellenka Nováková, 24. 7. 2018, 12.55

U nás byl a je bohužel problím malá má 15 měsíců a nenechá si je ostříhat Výdy musí babička

Žofinka

Žofinka, 28. 5. 2018, 14.02

Nehtiky byly problém hlavně u novorozence teď už klídek

Mildret, 27. 5. 2018, 17.04

Nehty jsou "radost" zatím musíme stříhat ve spánku. Pilník neprošel tak snad se to časem zlepší.

Mygara

Mygara, 21. 5. 2018, 12.46

až tak jsme se s tím neprali, naštěstí

Tenderka, 17. 5. 2018, 10.56

uz nebojujeme, musia na vsetko vidiet, co im striham a je dobre

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů