Jsou elektronická chůvička a monitor dechu jen zbytečným luxusem?

zobrazeno 7575×

Vložil(a): Míša H., 20. 10. 2014 22.56

Milé maminky, čekáte miminko a pokládáte si otázku, zda jsou elektronická chůvička a monitor dechu nezbytností nebo jen zbytečným luxusem? Věřím, že vám tento článek napoví, zda jedno nebo druhé pořídit či nikoliv.

Jedním z velkých pomocníků celé řady maminek dnešní moderní doby je bezesporu elektronická chůvička s monitorem dechu. Každá maminka jistě uvítá, když se bude moci od děťátka bez obav vzdálit a zároveň ho mít stále pod kontrolou. Tento užitečný pomocník je důležitý především pro děti nedonošené, děti s nízkou porodní vahou a děti do šesti měsíců věku (většinou se používá do jednoho roku). Maminkám, které s koupí váhají, doporučuji rozhodnout se po narození miminka. Samy pak uvidí, jestli bude lepší pro jejich větší klid anebo ze zdravotních důvodů chůvičku a monitor dechu zakoupit.

Dětské chůvičky

Dětské chůvičky jsou zařízení, která vám usnadní hlídání miminka. Skládají se z dětské jednotky, která je umístěna u dítěte v pokoji, a přenosné rodičovské jednotky. Trvalé spojení mezi těmito dvěma jednotkami potvrzují viditelné a slyšitelné kontrolky. Dle potřeby se u chůviček dá nastavit síla zvuku, citlivost mikrofonu, také bývají opatřeny kontrolkou kapacity baterií.

Finančně náročnější chůvičky umožňují i kontrolu teploty dětského pokoje, hrají ukolébavky, mají monitorovací systém s nočním viděním, noční světýlko nebo dokonce umožňují oboustrannou komunikaci mezi dítětem a rodičem.

Klíčovou vlastností by měla být spolehlivost výrobku. Kvalitní chůvička by si měla pohlídat spojení a upozornit, když se budete pohybovat na hraně dosahu signálu. Dětská a rodičovská jednotka by měly být snadno rozlišitelné. Některé výrobky mají oba díly stejné, což je nepraktické. Důležitá je také citlivost mikrofonu. Výrobky s méně citlivým mikrofonem nejsou příliš vhodné pro tiše plačící děti. Naopak výrobky s vysoce citlivým mikrofonem mohou být rušeny hlasitějšími zvuky, např. zvenku.

Praktické je, pokud je výrobek uzpůsoben na síťový i bateriový provoz. Dětská jednotka je trvale v síti, rodičovská jednotka by měla být vybavena dobíjecími bateriemi pro možnost přenášení.

Monitory dechu

Monitory dechu jsou jednoduchá zařízení, která jsou založena na monitorování pohybů vašeho dítěte. Chrání miminko před riziky náhlého selhání dechu, dávení a dušení. Skládají se ze dvou částí – snímací desky a sledovací jednotky. Při instalaci monitorovacích desek (pod matraci) je nutné zajistit, aby nemohly snímat jiný pohyb, než pohyb dítěte (např. otřesy, pohyblivé hračky apod.). Jsou tedy určeny do dětských postýlek či lůžek v porodnici a v v autě nebo v kočárku nefungují. Musí být správně umístěny, to je zásadní pro jejich bezchybnou funkci.

Snímač rozlišuje rytmické dýchání a obvyklý pohyb. Jakmile nezachytí žádný pohyb, obvykle po dvaceti vteřinách zapne světelnou a zvukovou signalizaci. Tyto snímače dnes používají snad všechny porodnice, zvláště u dříve narozených miminek a dětí, které by mohly mít zdravotní problémy.

Některé maminky si stěžují na falešné poplachy, které jim někdy monitory způsobují. Pokud monitor dechu spustí poplach, znamená to, že něco není v pořádku. Nejčastěji se jedná o špatnou instalaci. Určitě kvůli tomu monitor nevyřazujte z provozu.

Dejte si také pozor při nákupu matrace, resp. na její tloušťku. Raději se s prodejcem poraďte, zda pod matrací, kterou se chystáte koupit, bude monitor bezchybně fungovat.

Druhy a typy chůviček a monitorů

  • Analogové chůvičky: jsou vhodné do méně obydlených míst, jako vesnice, okraje měst. Tyto chůvičky pracují na nižších frekvencích a nebrání jim v provozu např. stromy.
  • Digitální chůvičky: jsou lépe chráněny proti rušení ostatními přístroji, některé mají i vibrační upozornění, vhodné pro neslyšící rodiče.
  • Videochůvičky: dosah těchto chůviček je menší než u klasických zvukových. Jsou vhodné do menších bytů a jsou náchylné na rušení (např. mikrovlnky, wifi).
  • Internetové videochůvičky: díky přenosu signálu přes internet mají takřka neomezený dosah. Tyto chůvičky jsou revolučním řešením. Přenos zvuku i obrazu funguje i pro mobilní telefony.
  • Monitory dechu klasické: deskové, upevňují se pod matraci dítěte.
  • Monitory dechu přenosné: připevňují se přímo na miminko, většinou na plínku.
  • PMR (Personal Mobile Radio) vysílačky: klasická vysílačka s větším dosahem, ale také s velkým vyzářeným výkonem. Lze ji odposlouchávat a nemá kontrolu ztráty signálu.

Je samozřejmě možné zakoupit i kombinaci výrobků, jako chůvičku nebo videochůvičku s monitorem dechu v jednom.

Chůvičky se dají využít nejen k hlídání dětí, ale také např. k hlídání starých nemocných osob.

Osobní zkušenost

Milé maminky, pokud si stále nejste jisté, můj názor je: neváhejte a chůvičku si kupte. Ráda zde přidám osobní zkušenost. Když se mi narodil chlapeček, monitor dechu jsme v porodnici nedostali. Měl totiž skoro 4 kg a tak to bylo zdůvodněno tím, že je v pořádku a monitor nepotřebuje, že ho potřebují jiná, menší miminka. Přesto jsem v noci v podstatě nespala a pořád jsem ho kontrolovala. Možná je to i věkem, bylo mi 35 let. Těšila jsem se, až přijedu z porodnice domů a chůvičku zprovozníme.

Mně osobně chůvička s monitorem dechu zajistila klidný spánek. Zajistila mi také svým způsobem soukromí s manželem – na dovolené jsme mohli jít do restaurace na kávu, zatímco náš synek spal o patro výš v hotelu v pokoji. Mohli jsme jít navštívit sousedy, kteří bydlí ve vedlejším domě a nechat synka spinkat v jeho postýlce. Chůvička nám zajistila neustálé zvukové spojení s naším dítětem. Myslím, že je to výborná věc a investice do ní se určitě vyplatí.

Přestože monitor dechu zajisté včas upozorní na možné problémy s dýcháním u dítěte, je určitě nutné, aby každá maminka znala zásady první pomoci a věděla, jak dítěti v případě potřeby pomoc poskytnout. Přeji všem maminkám, aby jejich děti byly zdravé a spokojené a aby jim chůvičky a monitory sloužily opravdu jen pro jejich klid a psychickou pohodu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 25. 7. 2022, 9.59

Máme oboje a musím říct, že na to nedám ani dopustit. Chůvička z https://www.bevedo.cz/kategorie/chuvicky-01536/ je fakt super a rozhodně doporučuji všem pro vlastní klid. Jinak zkrátka a dobře budete nervozní a budete pořád chodit dívat. Další možnost jsem viděla u švagra. Ti vezmou dva telefony, jeden ztlumí, druhý naopak zesílí a zavolají si. Jelikož mají minuty zdarma, tak je to fajn chůvička.

Ivet95, 29. 8. 2021, 22.15

Já měla oboje. A oboje mi pomohlo k vnitřnímu klidu. Monitor dechu jsem si tedy jen vypůjčila v nemocnici na půl roku to stálo 600,-. Když je miminko malé, může kdykoliv přestat dýchat a tohle mu zachrání život. A chůvička ? Tak to je můj největší pomocník. Koupila jsem si tu s online videem. Jen díky ní si můžu dát v klidu kávu nebo si jít zacvičit. Tahám jí všude po výletech i na návštěvy. Tu svojí mám z https://www.jablotron.cloud. Mohu jen doporučit.

neměli jsme ani jedno.

lucie25987, 18. 4. 2020, 7.31

My jsme měli jak monitor dechu, tak i dětskou chůvičku. Pro mě to bylo super, protože jsem mohla dát spát syna ven do kočárku a já jsem si šla buďto také lehnout, nebo jsem uklízela a jakmile se vzbudil, tak jsem to hned věděla. Používala jsem tuto chůvičku https://detivbavlnce.cz/elektro/7323-nuvita-1096-babymonitor-chuvicka-s-prenosem-videa-2-4-monitor.html , takže jsem navíc i viděla, jestli se syn jenom chruje, nebo už je vzhůru.

redappl12, 13. 4. 2019, 19.21

Ze své zkušenosti bych určitě všem maminkám monitor dechu doporučila. Uleví vám to od stresu a můžete aspoň jednu věc přenechat na přístroji. Je dobrý se podívat po různých možnostech před samotnou koupí. Dobrý návod na výběr je například tady: https://www.testino.cz/monitory-dechu

Mubarake, 12. 2. 2019, 21.31

Nevím, jestli jsem paranoidní, ale ráda bych to taky zkusila. Ale teď ještě jaký ? Co tak koukám, tak se to pohybuje v hodně různých cenách od 1500 do 5000 viz. třeba https://www.arecenze.cz/monitory-dechu/

Žofinka

Žofinka, 5. 7. 2018, 8.31

Máme a jsme spokojení, protože využití to má

Mygara

Mygara, 27. 3. 2017, 16.16

chůvičku jsme neměli a nelituji, ale ten monitor dechu opravdu dodá klid

Fuga

Fuga, 4. 2. 2017, 19.28

měla jsem monitor dechu, ale chůvu ne . Nemám potřebu jít někam daleko aniž bych dítě neslyšela

Aliisha

Aliisha, 9. 12. 2016, 20.41

Já si to bez monitoru dechu nedovedu vůbec představit. Je to pro mě jistota, že je malý v pořádku. Vůbec nechápu, jak bez toho mohly fungovat naše maminky či babičky. Chůvičku využívám denně a určitě bych si jí pořídila znovu. Člověk nemusí pořád běhat a kontrolovat spící dítě. Moc se mi líbí chůvičky, která mají v sobě zabudovanou i kameru.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů