Srůstání poševního vchodu u dívek

sledováno 1× zobrazeno 32399×

Vložil(a): dáša, 24. 8. 2016 0.53

Narodila se vám dcera a tak jste si možná už nejednou oddychla, že nemusíte řešit přetahování předkožky. Nenechte se ale mýlit. To, že se o problému s genitáliemi dívek tolik nepíše, neznamená, že neexistuje. Jmenuje se synechie a jde o srůstání poševního vchodu u dívek. Podle odborníků nejsou případy srůstů vůbec ojedinělé. Naopak jich přibývá. Pokud se rodidla dívek nedostatečně ošetřují, srůst vzniká velmi rychle, už během jednoho až dvou týdnů. Jak a proč vzníká a jak se s takovým problémem vypořádat?

V nejedné diskuzi řeší maminky chlapečků, jak správně pečovat o penis, zda přetahovat nebo nepřetahovat. Maminky holčiček mají však kusé nebo žádné informace o tom, jak se starat o dívčí genitál. Protože stejně jako může chlapcům nedostatečná péče o penis způsobit problémy (ostatně, o tom si můžete přečíst v článku Přetahování předkožky a péče o penis), můžou se s problémy potýkat i holčičky.

Již v porodnici by měly být maminky poučeny o tom, jak správně dětský genitál ošetřovat. Mnohdy tomu tak ale není. Nebo se stane, že dítě nějaký čas koupe někdo jiný, ať už tatínek nebo babička, kteří nemusí dohlédnout na správné provedení hygieny. A problém je na světě. 

Srůstání poševního vchodu, neboli synechie, není vrozenou vadou. Synechie vzniká v tzv. klidovém období u malých děvčátek. Nejčastěji mezi jedním až šesti lety, kdy je riziko srůstů nejvyšší. Sliznice rodidel jsou velmi jemné a tenké, a navíc v tomto období není organismus dívek pod vlivem pohlavních hormonů – estrogenů. A tak se snadno může stát, že se protilehlé části poševního vchodu k sobě přilepí a utvoří pevný, někdy až kožovitý srůst. Synechie se nikdy nevyskytuje u novorozence, u něhož je hormon přítomen z matčina těla, a ani u dívek, které jsou v období pohlavního dospívání. Pokud se rodidla dívek nedostatečně ošetřují, srůst vzniká velmi rychle, už během jednoho až dvou týdnů.

Typy synechie

Srůst zadní - je nejčastější. Protilehlé sliznice postupně srůstají a uzavírají tak poševní vchod odzadu dopředu. Varovným znamením většího srůstu je, že dívka čůrá směrem dopředu, „přečůrává“ nočník.

Srůst střední - není příliš obvyklý. Vytváří se při něm můstek mezi levou a pravou stranou poševního vchodu.

Srůst přední - tento typ je poměrně vzácný. Jedná se o skutečný srůst malých stydkých pysků směrem od klitorisu.

U synechie rozlišujeme dvě fáze. První je stav, který začíná pouhým slepením, čili konglutinací. K tomuto stavu stačí pouze přirozené smegma na rodidlech a nedostatečná hygiena. Pokud není tento srůst včas rozrušen, může dojít až ke skutečnému kožovitému srůstu.

Jak poznat srůst?

Stačí k tomu pohled pouhým okem. U zadní části poševního vchodu vzniká nejprve průsvitná blanka, která zakrývá poševní vchod a následně i močovou trubici. Postupně dochází ke změně proudu moči a dítě začne „přečůrávat“ nočník. Při velkém srůstu musí děvčátko vynaložit velké úsilí při čůrání. Současně pak moč může zatékat i do pochvy a tam způsobovat svědění a pálení.

Návštěva dětského gynekologa

Máte-li pochybnosti, gynekolog odhalí, zda se jedná o srůst a v jakém stádiu se nachází. Pokud se jedná pouze o drobnější srůst, odstraní se pomocí tenké sondy. To malé děvčátko pocítí jako mírné štípnutí. Pro dítě to není příliš bolestivé a po tomto výkonu nekrvácí.

V případě silného kožovitého srůstu by ale bylo odtržení bolestivé. Proto se provádí rozrušení v krátké celkové anestézii pomocí rozžhaveného drátku.

Aby nedošlo k opětovnému srůstání, je maminka poučena o péči o genitál, kterou provádí do školního věku minimálně 1x týdně.

Podle odborníků nejsou případy srůstů vůbec ojedinělé. Naopak jich přibývá. Na dětské gynekologii se setkávají průměrně s pěti případy týdně.

Jak srůstu předcházet?

Důležitá je správná hygiena zevních rodidel. Při koupání od sebe oddálíme stydké pysky a místo poševního vchodu zbavíme nahromaděného smegmatu. Rodidla zbavíme zbytků stolice, moči a výměšků pod teplou tekoucí vodou. Rodidla omýváme vždy směrem zepředu – dozadu. Tedy směrem ke konečníku. Promažeme něčím mastným, co se standardně u dětí používá, například slunečnicový olej.

K mytí použijeme nejlépe vlastní ruku, nedoporučuje se používat žínky, které poskytují vhodné prostředí pro bakterie.

Nepoužíváme žádná mýdla, nebo jen dětské neparfémované a nedráždivé mýdlo. Na dětská rodidla nejsou vhodné ani prostředky na intimní hygienu pro ženy. Všechny mají kyselou reakci, což je vhodné pro rodidla dospělé ženy, nikoliv pro neestrogenizované genitálie malých děvčátek.

A co vy, maminky, už jste o srůstání poševního vchodu slyšely? Byly jste na tento problém upozorněny v porodnici, nebo v ordinaci dětského lékaře? Máte nějakou osobní zkušenost? Pokud ano, podělte se s námi i ostatními maminkami. Vaše zkušenosti mohou jiným pomoci.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • smegma

    bílá hmota, která obsahuje produkt mazových žláz a oloupané buňky

  • synechie

    srůstání poševního vchodu u dívek

Diskuze k této stránce (50 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 19.56

V porodnici o tom nic neříkali. Ale o problému vím. Naštěstí se nám to vyhýbá, snad už mohu říci, že to ani nehrozí (dcery 9 let a 5.5 roku)

jéva tak to u holčiček,je větší riziko než u kluků.mno asi je dobře,že nemám dcerku,nezvládla bych to

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 17.16

Nás na to upozorňovala dětská lékařka

Marusk

Marusk, 17. 12. 2017, 13.17

ano, dávám pozor na toto riziko.

KataKutman, 20. 10. 2017, 22.11

Tema ktere je skoro tabu. Ale nastesti nas poucily v porodnici i nase lekarka

mckvak, 9. 7. 2017, 13.44

Tohle jsem vubec netusila ze existuje

Zajo, 1. 7. 2017, 16.53

Napada me, jestli je možné srůstání malého stydkeho pysku k velkému?

Janako

Janako, 19. 4. 2017, 19.53

Někde jsem o tom už četla, ale u lékaře mi nikdo nic neříkal, tak snad je to v pořádku.

Kikinka30, 2. 4. 2017, 6.48

Poučili mě hned v porodnici....

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 10.20

poprvé jsem o tom slyšela od kamarádky, a tak jsem hledala více informací

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů