Označení trvanlivosti potravin. Vyznáte se v nich?

zobrazeno 2813×

Vložil(a): Adrianita, 11. 3. 2019 10.00

V rámci Evropské unie je vyhozeno až 88 milionů tun potravin za rok, což je neuvěřitelně vysoké množství. Jak zamezit plýtvání a je možné mu zabránit i správným označením trvanlivosti potravin a osvětou?

Hlavní příčinou plýtvání potravin jsou tyto faktory - vysoké požadavky obchodů na vzhled některých potravin, hlavně ovoce a zeleniny, nadměrné nakupování spotřebitely, nadprodukce a malá informovanost.

Výrobce balených potravin je povinen na obal uvést datum trvanlivosti, přičemž jsou u nás uváděny 2 typy označení. Potraviny rychle se kazící a které mohou po uvedeném datu být nebezpečné pro zdraví jsou označeny jako “spotřebujte do”. Mezi tyto potraviny patří maso, mléko a mléčné výrobky, výrobky studené kuchyně - bagety, saláty. Ani po uplynutí není nutné hned všechny tyto produkty hodit do koše, ale ověřit si, zda jsou ještě jedlé - poznáme podle vůně, vzhledu a chuti. Toto jídlo nekupujte do zásoby, ale jen v množství, které spotřebujete. Výrobky jako čaje, konzervy, sušenky, těstoviny a další potraviny delší životnosti, mají na obalu “minimální trvanlivost do”. Po uvedeném datu není nutné tyto potraviny vyhazovat, dokonce se mohou dále i prodávat na odpovědnost prodejce, ale viditelně označené jako “prošlé” a oddělené od ostatního zboží. Po uvedené lhůtě však výrobce negarantuje výživovou hodnotu či výbornou chuť.

Existují však i druhy potraviny, které nemusí být označené datem trvanlivosti. Patří sem ovoce a zelenina, pečivo a pekárenské výrobky, víno, ocet, sůl a cukr, alkohol s množstvím lihu 10% a více, žvýkačky apod. V rámci EU se však diskutuje o dalších potravinách, které by možná nemusely nést na obalu datum spotřeby, a to rýže, těstoviny, káva či maso v konzervě. Také je řeč o tom, že by některé výrobky měly na obalu jen datum výroby.

Označování potravin

Nejvíce plýtvají potravinami domácnosti, hned po nich zpracovatelský průmysl a restaurace, nejméně pak velko a maloobchod. Vyhodí se zejména velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, pečiva a masa, nejméně však alkoholu a trvanlivých potravin. Přičemž velkým viníkem (uvádí se až ⅓ případů) je datum spotřeby na obalech. V rámci průzkumů lidé neznají hlavní rozdíl mezi “spotřebujte do” a “minimální trvanlivost do”. Ve spoustě případech je potravina vyhozena jen podle data na obalu, aniž by spotřebitel svými smysly potravinu zkontroloval či ochutnal. Mohla by pomoci větší osvěta a také změna v označení trvanlivějších potravin.

Legislativa EU sice nařizuje uvádět datum spotřeby na obalech potravin, nenařizuje však, jakým způsobem danou potravinu označit, ani nestanovuje maximální lhůtu, do kdy má být spotřebována. Je to tedy pouze na výrobci a často stejný druh jídla bývá označen jiným způsobem.

Lze prodloužit trvnalivost potravin?

Trvanlivost potravin prodloužíte správným skladováním, rozhodující je zejména teplota. Zjistěte si však, jaké podmínky určitým potravinám svědčí - světlo, temno, sucho apod. Zjistěte si, jaké jsou ve vaší lednici chladnější a teplejší zóny a kam dávat jaké potraviny. Doporučení, jak potraviny skladovat a jak rychle spotřebovat po otevření na obalu naleznete také. Je však fakt, že výrobci se jistí a záměrně uvádějí nižší teplotu skladování a nižší dobu trvanlivosti. Počítají s tím, že spoustu lidí a prodejců etikety nečte a skladuje nevhodným způsobem. Pokud etikety čtete, tak jste se jistě setkali s tím, že je doporučeno po otevření potraviny spotřebovat co nejrychleji. Spoustu výrobků však vydrží i několik dní. Proto se při nakládání s potravinami řiďte selským rozumem a svými smysly a zbytečně jídlo nevyhazujte.

Velký vliv na nakládání s potravinami mají také prodejci, kteří mají velké požadavky na životnost potravin při dodání, jinak potraviny odmítnou. Důležitá je také logistika supermarketů, protože ty mohou mít v prodejně maximálně 50 000 produktů s označením “spotřebujte do”, musí tedy správně plánovat.

“Prošlé potraviny”

Jak již bylo zmíněno, produkty po uplynutí minimální trvanlivosti lze za určitých podmínek dále prodávat. Nikoliv však potraviny po uplynutí data spotřeby, tyto je nutné zlikvidovat. Od roku 2018 jsou supermarkety s plochou nad 400 m2 povinné nabídnout nevhodné potraviny (se špatnou etiketou, deformované) potravinovým bankám. Někdy obchody nabízí i potraviny s uplynulou minimální trvanlivostí či s blížícím se datem spotřeby. Je však třeba hledat další možnosti “zbavování se” potravin. Potravinové banky mají totiž mnohem nižší kapacitu, než je množství potravin vhodných k darování. Prodejci některé potraviny zlevňují před blížícím se datem spotřeby, tyto potraviny jsou i viditelně označeny. Kdyby to bylo zavedeno plošně, výrazně by se zamezilo vyhození potravin. Je však třeba také správně plánovat při objednávkách potravin řetězci. Za zamyšlení by také stálo, zda je nutné na obaly uvádět, do kdy po otevření má být potravina zkonzumována (rozumějte často zlikvidována).

Zamezte plýtvání

Vše máme ve svých rukou, i zacházení s potravinami. Změny v legislativě či jiné označování potravin výrobci a upozornění obchodníků by jistě byly prospěšné, nemůžeme však spoléhat jen na ostatní. Plánujte, co daný den/týden budete jíst, vařit, co vás čeká a podle toho nakupujte. Když koupíte potravinu, kterou plánujete použít za výhodnější cenu, je to jen výhoda, ale nekupujte to, co nepotřebujete jen proto, že je to levné (a už vůbec ne ve větším množství). Pokud doma najdete prošlé potraviny, hned je nevyhazujte, ale zkontrolujte vzhled, vůni, barvu a podle toho se rozhodněte, zda jim ještě dáte šanci.

Neplýtvat a správně se stravovat je třeba učit již naše nejmenší. Některá batolata jsou nejedlíci, to asi moc neovlivníte, ale často se to v předškolním věku změní. Zejména ve školkách funguje "davová psychóza" - jedí všichni, bude jíst i vaše dítě. Z praxe ve školních jídelnách je to mnohem horší, dokonce otřesné. Vyhodí se až několik tisíc tun obědů ročně. Dříve děti ve škole nejedly, protože jim jídlo nechutnalo. Jak je to dnes? Kvalita a pestrost jídel ve školních jídelnách je dnes už na vyšší úrovni než dříve. Častým důvodem, proč děti ve školách jídlo vyhazují, jsou stravovací návyky z domova. Děti mají k dispozici spoustu sladkostí a dobrot a nejsou zvyklé jíst běžná jídla a polévky. Často se stravují v restauracích a rychlých občerstveních, neumí se najíst bez tabletu apod. Dbejte na pravidelné teplé jídlo alespoň jednou denně. Děti jsou často líné si taky jídlo krájet, zejména maso apod. Dávejte jim proto do ruky příbor již od útlého věku. Nabízejte jim dostatek zeleniny, občas uvařte něco "nového" než na co jsou děti zvyklé, aby se učily ochutnávat i jiná jídla.

 

Zajímá nás, zda jste věděly, jaký je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a spotřebujte do? Řídíte se etiketami a řešíte správné skladování potravin? Jak jinak (ne)plýtváte?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

filipin21, 13. 3. 2021, 19.55

tak to vubec neděláme

andrea14, 12. 3. 2021, 14.46

Troufnu si říct, že mám přehled v tom, jaké potraviny v lednici máme, kdy je potřeba je spotřebovat a minimalizovat tak plýtvání jídlem v podobě následného vyhazování. Dále se snažím šetřit při nákupu například díky akčním letákům - ty si před obchodem vždy projdu přes stránky https://www.mujletak.cz/ a mám představu, co budu v obchodě hledat

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.55

skoro nikdy nic nevyhazujeme,jen málokdy.

Mygara

Mygara, 11. 8. 2019, 20.53

Já osobně toho vyhazuji tedy málo

Fuga

Fuga, 21. 5. 2019, 11.09

Tento rozdíl znám a u nás se toho vyhodí minimálně

Gustawka, 1. 5. 2019, 21.27

snažím se co nejméně plýtvat

snany, 28. 4. 2019, 21.52

Ano, tento rozdíl znám. Jídlem neplýtváme, nevyhazujeme, na nákup jezdím do města busem (nejsem tažný kůň , takže žádné velké zásoby .....) Když už něco zbyde sní to náš kocour nebo od sousedů.

patricia077

patricia077, 25. 4. 2019, 7.32

Rozdil samozřejmě znám. Řídím se etiketami nakupujeme i zboží s nálepkami pomozte nám neplýtvat! A to se snažíme pořád neplýtvat je to teď hodně aktuální téma a nejen teď

L.janicka.l

L.janicka.l, 24. 4. 2019, 20.16

Rozdil mezi minimalni trvanlivosti a spotrebujte do znam. Nicmene jsem nazoru ze i po teto lhute pri dobrem skladovani lze pouzit jeste par dni. Treba takovy jogurt musi vydrzet jeste trochu delsi dobu, aby se pak nestalo, ze je spatny jeste pred uplynutim datumu. Jinak kupuju tak akorat abych nemusela vyhazovat a i tak se mi stalo, ze prinesu neco zkazeneho a ma to vydrzet jeste mesic, takze uz spatne skladuji sklady. Nedavno jsem zaznamenala na fb, stiznosti na kartony zkazeneho modreho mleka, co ma vydrzet jeste par mesicu

patricia077

patricia077, 25. 4. 2019, 7.33

Je pravda že některé výrobky v klidu sním i po datu spotřeby vím kde si to mohu dovolit jak píšeš třeba jogurty naopak maso atd musí být čerstvé

L.janicka.l

L.janicka.l, 25. 4. 2019, 15.55

Maso dam radeji do mrazaku, kdyz vim ze ho nevyuziju hned

patricia077

patricia077, 25. 4. 2019, 16.27

Jasný je spíš myslela to v krabičkách jak máš třeba kousky na gril nebo na guláš s datem spotřeby

Leňulka, 30. 4. 2019, 8.15

jj taky se mi stalo, trvanlivost ještě pár měsíců a několik krabic mléka jsem vylila protože bylo zkažené, stalo se mi to u mléka z Kauflandu, takže už mléko fakt nekoupím. Jinak jogurty apod. po spotřebě nekupuji, ale třeba těstoviny, sušenky, brambůrky, koření atd. to koupím, tomu nic není. Třeba krupička po spotřebě je v pohodě, ale zase třeba u pudingu (v prášku) už to není ono, už je ta chuť jiná

nellys, 23. 4. 2019, 18.35

Jelikož jsem před mateřskou pracovala jako prodavačka v potravinách tak rozdíl mezi minimální trvanlivostí a spotřebujte do znám, ale znala jsem ho i před tím. Snažím se nakupovat tak aby nezůstávaly zbytky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů