33. týden těhotenství

zobrazeno 32614×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.27  (aktualizováno 21. 4. 2020 10.27)

Vstupujete do předposledního lunárního měsíce těhotenství, zbývají vám poslední týdny do porodu. Bříško se vám stále zvětšuje, nyní vás už hodně omezuje v pohybu. Zejména ohýbání je pro vás velice náročné. Dítě o sobě dává vědět silnými kopanečky, které mohou být někdy hodně bolestivé. V děloze mu je stále těsněji. Dítě reaguje také na vaši aktivitu, povídejte si s ním a hlaďte často své bříško. Někdy můžete vidět ručičku dítěte nebo nožičku. Jsou to jedinečné zážitky, které vám budou po porodu chybět.

Co se děje s matkou

Děloha stále roste a tlačí na žaludek a podžebří. Díky zvětšující se váze přibývají další problémy v podobě otoků, hůře se vám dýchá a také spánek není klidný jako dříve. Mnoho žen v tomto období trápí pálení žáhy, bolesti v kříži a pocit „těžkých nohou“. Je to bohužel daň za to, že vaše miminko už váží skoro 2 kilogramy a bříško je obrovské. Děloha nyní dosahuje až k žebrům.

Poloha na zádech už pro vás není příjemná a rozhodně se ani nedoporučuje. Volte raději polohu na levém boku. Pravděpodobně vás bude trápit také časté močení, neboť děloha tlačí na močový měchýř. Pokud je dítě otočené koncem pánevním, pak vás kope přímo do močového měchýře, což je hodně nepříjemné. Zatím má ještě čas se přetočit, ale také je třeba počítat s možností, že bude porod komplikovanější.

Mohou se objevit také občasné stahy dělohy. Pokud jsou nebolestivé a neobjevují se častěji než 10krát za den, nejedná se o nic znepokojujícího.

V následujícím měsíci přiberete ještě přibližně 1,5 kilogramu.

Co se děje s miminkem?

Orgány dítěte stále ještě dozrávají, ale jejich funkce je nyní z větší části připravena pro samostatný život mimo matčino lůno. Dítě stále přibývá na váze, nyní už váží téměř 2 kilogramy a měří 43 centimetrů. Pomalu ztrácí svůj „pomačkaný“ vzhled a jeho kostra se zpevňuje. Kosti v lebce nejsou spojené, což jim umožňuje se pohybovat a překrývat se lehce navzájem. Díky tomu pak dítě snadněji projde porodními cestami (tlak na hlavičku je během porodu velmi intenzivní). Mnoho novorozenců má po porodu šišatou hlavu, která se po pár dnech vrátí do normálu. Tyto kosti se zcela nespojí až do rané dospělosti, protože rostou společně s mozkem a dalšími tkáněmi.

Většina miminek v tomto období již zaujala svou stálou pozici hlavičkou dolů. Stále stoupá množství podkožního tuku. Kůže se napíná a její barva se mění na růžovou. Mozek se velmi rychle zvětšuje a hlavička se tak rozšíří o dalších 9 milimetrů během tohoto týdne.

Co dělat v tomto týdnu?

Pokud jste zvolila dřívější termín, jste nyní už na mateřské dovolené. Jestliže ne, druhý termín je 34. týden. V tomto týdnu se už nedoporučuje cestovat na dlouhé vzdálenosti. Otřesy a vibrace mohou dráždit děložní sval a vyvolat předčasný porod. Ani cestování letadlem není příliš vhodné.

Nastává čas pomalu si zabalit tašku do porodnice a postupně dokoupit všechny potřebné věci jak pro miminko, tak pro vás. Dejte si za úkol vyprat a vyžehlit oblečení a povlečení, které máte pravděpodobně již nakoupené. Do porodu může být ještě dost času, ale každý týden bude jakákoliv aktivita pro vás náročnější. Nezapomínejte věci vyprat v pracím prášku, který je určený pro jemnou a citlivou pokožku a nepoužívejte aviváž. Oblečení také důkladně vyžehlete. Také se určitě zamyslete nad tím, do čeho budete vaše miminko přebalovat - jednorázové nebo látkové pleny?

Nezapomínáme na tatínky

Tatínku, pomozte zabalit své ženě věci do porodnice. Zbytek výbavičky pro dítě je třeba připravit co nejdříve. Nenechávejte to pouze na své partnerce. Sestavení postýlky a dalšího nábytku je čistě na vás. A co teprve příprava dětského pokojíčku?

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.17

do porodnice jsem se balila vždy sama,nedovolila bych aby mi jí někdo balil

jitka46

jitka46, 21. 4. 2020, 23.37

Jak říkám, lepší je to teď, děti rostou a dělají mi radost.

patricia077

patricia077, 21. 4. 2020, 13.49

Do porodnice jsem si pokaždé balila sama

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.53

Sla bych do toho znovu

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.18

Bylo to krásné období, ráda na to vzpomínám

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.01

krásně popsané, co se děje s miminkem

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.58

u druhého mě žáha pálila hodně

Mirča a Vojta, 26. 5. 2016, 14.59

je to hezky napsané

Kamila Pecharová, 24. 12. 2015, 23.26

Jo jo, přesně odpovídám tomuto týdnu žáha, nohy + bolest zad a to zavazování tkaniček.. to je prostě horor tašku do porodnice a skříňku s oblečením pro miminko plánuji začít plnit každým dnem..

jitka46

jitka46, 27. 4. 2020, 22.52

u mě naštěstí vše jen okrajově, ale jsem ráda, že už je to dávno pryč

Zuzka Čtvrtečková, 23. 12. 2015, 11.57

Vrátily se mi těhotenské nevolnosti, ach jo Snad ty Vánoce nějak zvládnu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů