27. týden těhotenství

zobrazeno 19671×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.45  (aktualizováno 6. 3. 2020 11.56)

Začínáte poslední týden druhého trimestru, pomalu, ale jistě se blížíte do poslední třetiny těhotenství. Zároveň jste ve druhé polovině sedmého měsíce. Miminko už váží přibližně jeden kilogram a má již otevřené oči. V případě předčasného porodu už má dítě opět o něco větší šanci na přežití, přesto je ještě velice malé a má minimum podkožního tuku. Vaše bříško už je dost velké, cítíte se poněkud neohrabaně, například zavázat si tkaničky u bot může být velký problém.

Co se děje s vámi?

Váhový přírůstek je zcela individuální, průměrně jste přibrala kolem šesti až osmi kilogramů, u každé ženy je to však jiné. Teprve nyní však budete přibírat mnohem rychleji, dítě svou váhu ještě ztrojnásobí. 

Velmi namáhaný je žilní systém v dolních končetinách. Mohou se tedy objevit nepříjemné otoky nohou a křeče do lýtek. Pokud nastoupí křeč, natáhněte nohu, vystrčte patu dopředu a nárt naopak tlačte směrem k tělu. Křeč po chvilce odezní. Pokud se křeče objevují častěji, je vhodné zvýšit dávky magnezia. Spaní na zádech se už pro vás stalo dávno minulostí, nejvhodnější je spánek na levém boku.

Váš krevní oběh prochází v těhotenství velkými změnami, neboť plod rychle roste a klade na něj velké nároky. Srdce bije o dost rychleji, a to až o 15 úderů za minutu. Zvětšil se také objem krve, která proudí tělem. Té v těhotenství přibylo zhruba o třetinu. Mění se také poměry mezi počtem červených a bílých krvinek a množstvím krevní plazmy. Hladina cholesterolu v krvi také stoupá.

Děloha nyní sahá vysoko nad pupek. Snažte se spát v noci minimálně 8 hodin a přes den, pokud to jen trochu půjde, si dopřát krátký spánek po obědě nebo alespoň hodně odpočívat.

Co se děje s miminkem

Miminko měří od hlavičky po zadeček kolem 24 centimetrů, pokud bychom k tomu přičetli i nožičky, bylo by to až o deset centimetrů více. Je tedy už poměrně veliké, nyní však bude nabírat hodně na váze. Ta se zatím pohybuje kolem jednoho kilogramu. V děloze je mu stále těsněji. V nejbližších dnech by mělo zaujmout pozici hlavičkou dolů, ale pokud se tak nestane, má ještě dost času se přetočit.

V tomto týdnu už dítě začíná otevírat oči. Vývoj očí je tedy na svém vrcholu. Vytváří se sítnice. Na víčkách vyrostly řasy. Kromě hmatu, sluchu a chuti tedy začíná děťátko používat i další smysl a to je zrak. Pokud byste na bříško zasvítili prudkým světlem, pravděpodobně bude reagovat tak, že se rychle otočí.

Pro tento týden je také typické, že se začíná objevovat podkožní tuk, kůže je však stále slabá a vrásčitá. Vytvářejí se také pevné plochy nehtů na prstech rukou a nohou. Plíce jsou ještě nezralé, ale v případě předčasného porodu by již dítě mělo být schopné za pomoci přístrojů dýchat. Zároveň se zvyšuje počet plicních sklípků.

Dítě už má nastavený pravidelný režim, který obvykle kopíruje podle matky (ale nemusí to být pravidlem). Chuťové buňky v ústech jsou již plně dovyvinuty. Na povrchu mozku se tvoří mozkové závity a tím se zdokonaluje vyšší mozková činnost.

Co je vhodné dělat v tomto období

Často se objevují křeče, které vystřelují zejména do lýtek. Může také začít tvrdnout bříško. Zvyšte tedy příjem magnezia a také železa. Snažte se nosit pohodlnou podprsenku, která poskytne ňadrům dokonalou oporu a nezařezává se do ramen.

Zvyšte příjem vlákniny, která slouží jako dokonalá prevence zácpy.

Nyní je také vhodná doba začít se zajímat o předporodní kurzy, prohlédněte si dobře porodnici, ve které budete rodit. Můžete si také zvolit porodní asistentku, která bude asistovat u porodu. Vysvětlí vám vše o porodu, kojení a péči o miminko, a také vám pomůže zbavit se zbytečných obav.

Nezapomínáme na tatínky

Pomozte své partnerce vybrat předporodní kurz, kterého se můžete zúčastnit také. Je čas se zamyslet, zda budete u porodu či nikoliv. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, hovořte o tom se svou partnerkou. 

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.22

hah křeče v nohách,jsem si způsobovala občas i sama,bavilo mě to,i když to bolelo

patricia077

patricia077, 7. 3. 2020, 10.09

Křeče byly klasika, ale já brala horčík.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.58

Bylo to krasne obdobi

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.13

Bylo to krásné období

Iris, 14. 4. 2017, 7.27

V noci nespavost od 2 do 4 h,mimi aktivní, někdy hlad, tak si vezmu banán, pak křeče, že musím vyskočit z postele a rozchodit je, neustálé převalování, když mi začne brnět spodní noha nebo ruka. Beru 2 x magnézko tak tvrdnutí se zmírnilo. Procházky krátké se zkoro 2 letou cácorkou spíš na zahradě. Teď pomalu se začnu přehrabovat ve věcech po dětech.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.09

je zvláštní, že stoupá hladina cholesterolui

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.43

jo, křeče v nohách stály za to, ale hořčík na ně naštěstí zabral

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.31

Aktuální Zrovna projíždím, co je ještě třeba mimču koupit, mám připravený i první balík plenek do porodnice. Malej začal chodit do školky, tak na sebe mám víc času.

mckvak, 24. 6. 2015, 13.40

Jojo krece byly a v noci - hrozne neprijemne - uplne jsem kousala perinu abych nekricela nahlas

hellova, 18. 6. 2015, 16.06

Už maminka začíná "hnízdit" )

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů