Zlomená klíční kost a jiná poranění miminek u porodu

zobrazeno 14314×

Vložil(a): Adrianita, 21. 7. 2019 22.13

Přestože těhotenství probíhá zcela hladce a maminka i miminko jsou zdraví, porod se vždy nemusí obejít bez komplikací. Vlivem působení nadměrné síly při porodu může dojít k poranění měkkých tkání, kostí, nervů nebo kůže miminka. Jaká je léčba takových poranění?

Přestože těhotenství probíhá zcela hladce a matka i miminko jsou zdraví, porod se vždy nemusí obejít bez komplikací. Pokud na rodící se miminko působí nadměrná síla či jiný fyzikální faktor, může dojít k poranění měkkých částí, kostí nebo vnitřních orgánů dítěte. Častěji se může vyskytnout u dětí s větší porodní váhou nebo např. při použití kleští nebo vakuumextraktoru při porodu. Více se porodní traumatizmus (jak se soubor takových poranění u porodu nazývá) vyskytuje také např. u dětí matek s těhotenskou cukrovkou. 

Dystokie ramének

Jednou z vážných komplikací při porodu je dystokie ramének. Jde o situaci, kdy raménka miminka po porodu hlavičky nejdou porodit tahem, ale je třeba použít určité specifické postupy, aby se raménka uvolnila. S touto komplikací se setká jen malé procento rodiček, nicméně toto číslo pomalu roste. Za rizikové faktory se považuje:

  • obezita
  • vyšší věk matky
  • cukrovka
  • porod po termínu (přenášení)
  • vysoký nárůst váhy během těhotenství
  • velikost plodu
  • úzká a plochá pánev
  • dystokie ramének v předešlém těhotenství

Nejčastější příznaky dystokie ramének jsou: hlavička miminka je porozená po ústa nebo bradičku, další postup porození hlavičky vázne, pro nedostatek kyslíku dochází rychle k zmodrání obličeje. Lékař musí jednoznačně poznat dystokii ramének a podle toho zvolit další postup. Bohužel ne vždy se miminko s touto potíží narodí zcela bez následků.

Pokud dojde k dystokii ramének, je potřeba použít některé specifické postupy:

  • suprapubický tlak - tlak pěstí za sponu stydké kosti proti páteři, tlačí se tím přední ramínko pod sponu stydké kosti,

  • McRobertsův hmat - porodní asistentka zdvihne nohy rodičky do vyšší polohy, tím se rozšíří pánevní vchod,

  • Woods Screwův manévr - porodník tlačí přední ramínko k hrudníku dítěte a zadní ramínko tlačí k zádům dítěte,

  • epizotomie - nástřih hráze,

  • porození zadního ramínka - porodník nadzdvihne jemně poraněnou hlavičku a až porodí zadní ramínko, tak se získá prostor pro porození předního ramínka,

  • záměrné zlomení klíční kosti,

Zcela zakázaná je v tomto případě Kristellerova exprese (o které jsme nedávno psaly v článku), stejně tak jakýkoliv jiný tlak na břicho!

Možné následky při dystokii ramének

U miminka: poranění nervů, které inervují horní končetiny (dojde tak k obrně končetin), asfyxie, úmrtí

U maminky: poranění, infekce, ochabnutí dělohy

Dystokie ramének se nedá předvídat předem. Hlídá se jen hmotnost dítěte v bříšku - při odhadované hmotnosti kolem 5000 gramů u zdravé matky a 4250 gramů u matky s cukrovkou se doporučuje provést císařský řez.

Poranění kostí

Velmi často se setkáváme se zlomenou klíční kostí u dítěte. Není třeba fixace, ani žádná léčba, jen buďtě na ručičku opatrnější. Vzniká při komplikovaném porodu ramínek, při vztyčených ručičkách, při abnomálních polohách nebo při poloze koncem pánevním. Zlomenina klíční kosti se sama zhojí za 7- 10 dnů.

Zlomeniny dlouhých kostí (stehenní, ramenní) vzniknou většinou při použití hrubého násilí, proto se s nimi dnes již téměř nesetkáváme. Taková zlomenina je většinou zhojena bez deformace a zkrácení končetiny. V případě poškození kosti v oblasti růstové ploténky již hrozí deformity končetiny nebo porucha růstu kostí.

Závažné může být i vtlačení nebo prasknutí kosti lebky.

Modřiny a pohmoždění kůže 

Při komplikovaném porodu novorozence mohou vzniknout modřiny a pohmožděniny kůže. Často jsou přítomny petechie, což jsou drobné krevní výronky na kůži. Nejčastěji vznikají na hlavičce a vstřebají se do 3 dnů.

Případné modřiny či pohmoždění kůže vzniklé důsledkem složitějšího vybavení z porodních cest může zapříčinit vyšší hladinu bilirubinu, která se podílí na výskytu novorozenecké žloutenky.

Poranění měkkých částí hlavy a krku

Nejčastěji se při porodu setkáváme z tzv. porodním nádorem. Jedná se o difúzní prosáknutí měkkých tkání naléhající části hlavičky. Tento téměř neškodný otok většinou do několika hodin ustoupí.

Méně často se může vyskytnout kefalhematom (krvácení pod okostnici kostí lebečního krytu, ustoupí až za několik týdnů), krvácení pod spojivkou oka (většinou není třeba léčba), hematom nebo natrhnutí kývače hlavy (léčba spočívá v rehabilitaci)

Poranění hlavových a periferních nervů

Poškození nervů při porodu jsou naštěstí velmi vzácná, může se vyskytnout poranění lícního nervu po stlačení kleštěmi. Projevuje se typickou asymetrií úst miminka při pláči, která se však postupně upraví.

Může však dojít i k poranění ramenního pletence, přičemž rozeznáváme 2 typy svalové obrny: horní typ - poškození 5.a 6. krčního nervu, projevuje se omezeným pohybem paže v rameni, omezený je pohyb zápěstí a prstů; a dolní typ - poškození 7. kčního a 1. hrudního nervu,  postiženy jsou ohybače zápěstí a prstů a vnitřní svaly ruky.

U výše zmíněných poškození je vždy rozhodující, zda došlo pouze k otoku či zhmoždění nervů či jejich poškození. Od toho se pak odvíjí léčba. Většinou je třeba dlouhodobá rehabilitace, vždy ve spolupráci s dětským neurologem.

Poškození centrálního nervového systému

Vlivem traumatu může dojít u novorozence ke krvácení do centrálního nervového systému. Krvácení může vzniknout v oblasti mozkových obalů, které souvisí s poškozením cév vedoucích do této oblasti. U donošených novorozenců je tento stav velmi vzácný. Charakteristické projevy krvácení jsou: vyklenutá fontanela, zástava dýchání, křeče, ostrý pláč a nedostatečná schopnost pít, často je přítomna i anémie. Krvácení centrálního nervového systému je u donošeného novorozence vzácné.



Setkaly jste se při porodu s nějakým poraněním či pohmožděním svého miminka? O co se jednalo a jaká byla léčba? Jak je na tom váš potomek dnes?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • bilirubin

    odpadní produkt metabolismu červeného krevního barviva hemu; vzniká v játrech při filtraci krve ze zaniklých červených krvinek

  • epizotomie

    Nástřih hráze.

  • Kristellerova exprese

    Kristellerova exprese je náhradou nebo zesílením slabého a nedostačujícího břišního lisu a děložních kontrakcí matky ve II. době porodní, kdy se tlakem na břišní fundus napomáhá vytlačení plodu z porodních cest

  • McRobertsův hmat

    hmat, při kterém porodní asistentky zvednou nohy rodičky do vyšší polohy

  • suprapubický

    tlak pěstí

  • syfyxie

    dušení při porodu - SPRÁVNĚ ASFYXIE, NEŠLO PŘEPSAT

  • vakuumextraktor

    Použití umělohmotného zvonu pro usnadnění porodu při komplikacích.

  • Woods Screwův manévr

    porodník (porodní asistentka) tlačí přední ramínko k hrudníku dítěte a zadní ramínko tlačí k zádům dítěte.

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.14

smutný článek

Ketris

Ketris, 12. 8. 2019, 8.05

Tohle je hrozny..

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 6.34

Nic tak hrozného ne, ještě toho trochu

Teryk92, 5. 8. 2019, 14.13

Nám se naštěstí nic nestalo ale kamarádka nedávno rodila a malý měl zlomenou klíční kost.

patricia077

patricia077, 5. 8. 2019, 15.50

Eliška Kozlova, 3. 8. 2019, 20.01

Moje děti měly všechny 3 'poporodni nador'. Nejvíc nejstarší, asi 5x doktor nadšeně říkal: "už vidím hlavičku" a po kontrakci "už zase ne". Kluk měl chudák hlavu jako raketu, do špičky, do druhého dne už byla kulatá. Mladší děti mely menší otok a rychleji se vstrebal.

Trendyterka

Trendyterka, 2. 8. 2019, 22.50

To jsem si neměla ani číst

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 21.27

Nejlepší jsou ty vysvětlivky syfixie:-)

dasza, 30. 7. 2019, 8.27

Zlomený klíční kosti má děti a kolikrát se na to ani nepřijde..a zas to sroste...já měla dečka velké 4,5kila a vytlačit to šlo.. zvon sem jim zakázala.

patricia077

patricia077, 2. 8. 2019, 9.49

Já jsem taky zvon nechtěla! Ale po 12 hodinách kdy nebyli schopní nic vymyslet jen mi skákat na břicho a když mi řekli že budu rodit teda až zítra dalších 12 hodin nebo a že je dcera v ohrožení tak jsem je už nechala dělat cokoliv jen aby byla venku, dorvaná jsem byla nejhůř z oddělení, naštěstí mi hodně pomohla homeopatika jak vnitřní tak gel na rány...

patricia077

patricia077, 29. 7. 2019, 20.52

Já jsem měla oba porody těžké, děti měly oba skoro 4,5 kila a já sotva padesát, v těhu jsem teda měla s břichem asi šedesát víc ne, oba měly od zvonu hematom na hlavě, dceři se po homeo léčbě vstřebal, synovi ne ale nyní díky hromadě vlasů není boule vidět, dcera měla navíc poškozená i raménka a teda kyčle s těmi jezdíme dodnes, na moji výtku proč neudělali císařský řez mi bylo řečeno že bylo pozdě a že mohu být ráda že nemá dcera zlomenou klíční kost! Nebyl čas? Rodila jsem od od půl sedmé ráno do sedmi do večera! Jako jsem ráda, že žijeme všichni já dcera i syn ale některé věci zážitky bych nejradši vymazala z paměti i života!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů