Vydejte se na společnou cestu do zábavného světa kostek a skládaček

zobrazeno 2399×

Vložil(a): Alexandra, 17. 11. 2015 12.17

Snad každé dítě si rádo hraje s kostkami všeho druhu. Nejprve děti zkouší kostky uchopit svými malými prsty a zjišťují, co se s nimi dá všechno dělat. Cvakají o sebe, přitahují pozornost díky svým barvám a případně obrázkům. A samozřejmě je nutné kostky také pořádně ochutnat. Když dítě povyroste, pouští se do složitějších staveb. Všechny tyto fáze jsou nesmírně důležité pro rozvoj představivosti, rozvoj jemné motoriky dítěte i fantazie.

Obyčejné dřevěné kostky

Kostek pro hru je spousta. Můžete dítěti pořídit obyčejné dřevěné kostky. Ty nejmenší děti budou nejprve bourat komíny, které postavíte vy. Nic pro ně v tu chvíli není zábavnějšího, než se strefit ručkou do vysokého komínu. Zvuk padajících kostek je pro ně velmi významný. Děti si uvědomují akci a reakci – postavím, zbourám. Později se budou snažit vás napodobit a komíny porostou do výšky bez vaší pomoci a trénují tak jemnou motoriku.

Tyto dřevěné kostky bývají často polepené z každé strany obrázkem – takže ze sady kostek můžete sestavit šest různých obrázků. Zde už nastupuje na řadu také trénování paměti. Děti se skládáním obrázků zabaví na dlouhou dobu. Asi si to mnoho z vás pamatuje ze svého dětství.

Puzzle

Složitější skládání obrázků nabízí různé varianty puzzle od těch o pár dílcích pro nejmenší, až po obrazy složené z několika tisíc malých kousků, u kterých se velmi často zabaví i dospělí. V oblibě jsou v poslední době i 3D varianty. Skládáním puzzle se zapojuje představivost, trénujeme také trpělivost a samozřejmě zručnost.

LEGO®

Samotnou kapitolou ve světě kostek je LEGO®. Troufám si tvrdit, že je nejoblíbenější stavebnicí ze všech. Jsou z něj nadšené snad všechny děti a já osobně neznám dospělého člověka, který by po kostičkách LEGO alespoň někdy v dospělosti nesáhnul. Ze svého okolí znám hodně případů, kdy si tatínkové rádi hrají s dětmi právě s LEGO kostkami, zatímco maminky například vaří. Tím se velkou měrou posiluje vzájemné pouto mezi rodičem a dítětem.

Pro ty nejmenší děti od jednoho a půl roku až do pěti let LEGO nabízí kostky LEGO® DUPLO®. Jsou navrženy tak, aby padly do drobných ručiček. Kostky DUPLO jsou oproti klasickým kostičkám LEGO dvakrát tak velké, a proto dokážou začínající stavitele skvěle připravit na dlouhodobé období stavění a budování. Díky tomu si děti rozvíjejí jemnou motoriku, která je pro běžný život nepostradatelná. Děti se nejprve zcela přirozeně učí kostky rozkládat a poté následuje stavění věží a skládání kostek dohromady. Po těchto na sebe navazujících krocích, kdy děti zkoumají, co vše se dá s kostkami dělat, pokračují v náročnějším stavění a zároveň také v učení.

Herní tipy pro menší i větší stavitele

LEGO DUPLO nabízí spoustu tematických stavebnic, které patří k výborným pomocníkům pro rodiče a děti zároveň, protože hraním s nimi se děti také vzdělávají. Společně můžete procvičovat barvy, čísla, zvuky dopravních prostředků i zvířátek. Možností, jak a co se s LEGO DUPLO stavebnicemi lze naučit, existuje spousta.

S mladšími dětmi tvořte nejprve věže, poté jim postavte jiný jednoduchý model a nechte je stavbu po vás zopakovat. S většími dětmi můžete vymýšlet složitější aktivity. Našly jsme stránky, kde jsou návody na stavění například sněhuláka, kačenky, velikonočních vajíček, želvičky nebo třeba slona. Inspirujte se. Potřebují děti nutně používat váš mobilní telefon nebo psát na vašem počítači? Vytvořte s nimi z DUPLO kostek jejich vlastní telefon nebo počítač. Výborně se k tomu hodí například stavebnice LEGO DUPLO Vláček s čísly. Použijte čísla ze stavebnice na numerickou klávesnici a zahrajte si, že voláte babičce nebo objednáváte vstupenky do zoo.

Probuďte svou kreativitu a představivost

Hra s DUPLO kostkami podporuje u vašeho malého stavitele nejen jemnou motoriku, ale také kreativní myšlení, rozvíjí jeho představivost či schopnost řešení problémů. Prostřednictvím LEGO DUPLO stavebnic se děti také učí vnímat skutečný svět, a zároveň se při zapojení své fantazie přenášejí do jejich světa pohádkového. Nechte je vyprávět vám příběh, jak jste byli na společném nákupu, i vymýšlet příběhy o kouzelných vílách a létajících autech. Podpora představivosti je posune v životě opět o krok dál.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lego duplo,dostal třetí syn teď na Vánoce a pěkně si s ním vyhraje

Minnie, 16. 9. 2020, 16.50

Ano, kostky jsou u všech dětí oblíbené. Jak klasické, tak něco na způsob Dupla, ale menší a jiná značka. Pak taky vkládačky, kelímky co se staví podle velikosti na sebe...

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 16.05

Všechny kostky jsou super

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 17.30

Lego, duplo, ale i klasické kostky jsou super

L.janicka.l

L.janicka.l, 21. 2. 2017, 21.31

Kostky milujeme, mame jich hodne 😊

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.10

kostky všeho druhu u nás také jedou

Petra Önder (petrao)

petrao, 27. 9. 2016, 7.41

Moc se mi líbí kostky z věrnostního programu, dělám si na ně zálusk

janicka2, 27. 11. 2015, 20.52

Bezvadné Kostky všeho druhu jsou oblíbené.

Itany, 24. 11. 2015, 20.38

Máme dřevěné kostky a vyhrajem si celá rodina:)

Jana V., 22. 11. 2015, 21.46

Lego prostě nikdy nemůže zklamat ....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů