Rodičovská kontrola na sociálních sítích

zobrazeno 3224×

Vložil(a): kasperskylabcz, 28. 12. 2015 16.27

Sociální sítě jsou trendem dnešní doby. S jejich rozvojem vznikla i potřeba sledovat co děti na sítích dělají či sdílejí. Ochránit děti v online světě není jednoduché, ale rozhodně to není nemožné. Jak funguje funkce tzv. rodičovské kontroly na sociálních sítích?

O tom, jaká rizika mohou na děti číhat v online světě, a že existují i chytré programy, které nám pomohou je ochránit, píšeme v článku Jak dítě v online světě chránit a přitom příliš neomezovat. Zde si přečtete, jak funguje funkce tzv. rodičovské kontroly na sociálních sítích?

Řekni mi něco o sobě..

Tak jako sledujete, co dělají a kde se pohybují vaše děti v „offline“ světě, měli byste mít i přehled o tom, jaké aktivity podnikají online. Sem spadá i komunikace na sociálních sítích. Ideální je najít takový způsob kontroly, který dítěti umožní komunikovat v bezpečném prostředí a současně zabrání v prozrazení citlivých informací, jako je například vaše bydliště, telefonní číslo či číslo kreditní karty. Tuto funkci mají ovšem jen některé programy. Většinou je vám software schopný sdělit, že tyto údaje někdo sdílel, ale to už může být pozdě. Dříve, než stačíte například kartu zablokovat, může ji někdo zneužít.

Existují ale i technologie na prevenci takových incidentů. V rodičovské kontrole pak můžete zadat přesné informace, které se nesmí nikde v online komunikaci objevit. Program je pak zablokuje ještě před tím, než je vaše dítě stačí s kýmkoliv na internetu sdílet. Pro představu – pokud by například vaše dítě chtělo pomocí chatu na Facebooku sdělit někomu svojí adresu, program ho upozorní na to, že jej nesmí odeslat a zároveň mu v tom zabrání. Navíc bývá možné blokovat na sociálních sítích jen určité podezřelé kontakty, které si rodiče pro své děti nepřejí. Takové kontakty mají možnost určit na základě detailních zpráv o internetové komunikaci jejich dítěte, které jim program na požádání vygeneruje.

Děti zvládnou své rodiče přechytračit

Mnohé děti, zejména starší, však bývají na internetu a technologiích často zběhlejší než jejich rodiče. Jakoukoliv rodičovskou ochranu tak mohou obejít, pokud například rozumí tomu, jak fungují takzvané proxy servery. Ty jim umožní dostat se na zablokované stránky jinou cestou. I tady však existují technologie, které zvládnou zablokovat tento způsob obcházení tím, že zakážou samotné proxy servery.

Jak vybrat správné řešení s funkcí rodičovské kontroly?

Vyznat se v nejrůznějších řešeních nebývá jednoduché. Při výběru mohou pomoci žebříčky různých nezávislých organizací, které se zabývají testováním rodičovské ochrany. Pravidelné zprávy například vydává Evropská komise, konkrétně Generální ředitelství pro komunikační sítě, obsah a technologie.

Správná rodičovská ochrana také bývá součástí antivirových programů. Ty ochrání vás i vaše děti na internetu před celou řadou kybernetických útoků, které se v dnešní době zaměřují především na rychlý finanční zisk. Odborníci se nicméně shodují na tom, že jak pro běžnou práci na internetu, tak pro rodičovskou kontrolu platí – sebelepší bezpečnostní technologie vás neochrání, pokud nebudete používat zdravý selský rozum!

A co vy, používáte rodičovskou kontrolu na svých tabletech či počítačích? Jaké máte zkušenosti?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • proxy server

    funguje jako prostředník mezi klientem a cílovým počítačem (serverem), překládá klientské požadavky a vůči cílovému počítači vystupuje sám jako klient, přijatou odpověď následně odesílá zpět na klienta; může se jednat jak o specializovaný hardware, tak o software provozovaný na běžném počítači; proxy server odděluje lokální počítačovou síť (intranet) od internetu

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

sociální síť,jako je FB,jsem dovolila synovi až v 11 letech,8 letý jí nemá.

Minnie, 16. 9. 2020, 17.30

Sociálním sítím se vyhýbáme, nemáme je ani já s manželem. Jsem pouze na jedné, a to spíš jen v určitých skupinách. Na FB to není nejstarší dcera taky nemá, a minimálně do 13 let mít nebude.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 9.21

Myslím si, že děti jsou opravdu velmi vynalézavé

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 15.29

nebezpečí číhá všude, i na internetu

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 18.54

to bude ještě zajímavé. co budeme muset řešit

slunicko, 19. 11. 2016, 17.17

Zatím máme času dost. Manžel ma v práci IT technika a ten snad už něco vymyslí co neprekona. Určité pocitam s nepravidelnými kontrolami

Topik2, 5. 9. 2016, 22.16

Jdu si hledat další info k této tematice

mckvak, 23. 1. 2016, 14.01

Tady z toho mam takyobavy, jak dite naucit kam muze a kam ne, co je nebezpecne a co ano vyborny clanek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů