Předškolák - 5 let

zobrazeno 2403×

Vložil(a): Martina Richterová, 25. 11. 2015 22.21

Máte doma předškoláka? Nebo vás toto období právě čeká? Přečtěte si o tom, jak by měla vypadat jeho řeč, jak se mění jeho myšlení, chování a potřeby.

Dítě je velmi samostatné, má poměrně bohatou slovní zásobu a také fantazii. Jeho život je hra, ale také učení. Potřebuje kolektiv a zejména své vrstevníky.

Pohodové období

Většina rodičů se shoduje na tom, že děti ve věku kolem čtyř až pěti let jsou naprosto úžasné. Tím neříkám, že ostatní děti nejsou, ale co se povahy týče, dítě nyní dostatečně vyzrálo. Dokáže se ovládat, neobjevují se tak časté výbuchy vzteku, dokáže normálně komunikovat. Je s ním velká legrace, vymýšlí hry, příběhy, hádanky. Dokáže nás každý den něčím překvapit.

Dítě je stále velmi upřímné a bezprostřední, přesto už si dokáže „vymýšlet“ a hodně fantazírovat. To je u dětí běžné, ale pro tento věk je to téměř typické. Děti se stále zdokonalují v řeči i v motorických dovednostech. Řeč by měla být plynulá, slovní zásoba bohatá. Většinu hlásek by dítě mělo zvládnout vyslovit, většinou i R a Ř. Pokud to vaše dítě nedokáže, není třeba panikařit. Stále má ještě čas. Mnohem důležitější je kvalita řeči (zda se nezadrhává, nešišlá, umí skloňovat).

Jak můžeme dítěti pomoci rozvíjet se?

V tomto věku už není složité si s dětmi „hrát“. Oblíbené jsou hry na honěnou, na schovávanou, míčové i stolní hry. Dítě už by se mělo naučit „prohrávat“. To znamená, že se nevzteká, když nevyhraje a chápe, že je potřeba hrát podle pravidel. Nám dospělým to přijde jako samozřejmost, ale malé děti se to musí postupně naučit.

Připadá vám vaše ratolest najednou dospělejší? Není se čemu divit, dítě v pěti letech je už prakticky „rovnocenným“ parťákem, se kterým si můžete povídat, podnikat řadu aktivit. Většina dětí se v tomto období značně „zklidní“, jsou schopné se delší dobu koncentrovat a ovládat své potřeby. Zajímavostí je, že v některých zemích začíná povinná školní docházka právě od pěti let (například ve Velké Británii). Nejde tedy o klasické učení, ale spíše o školu hrou.

Pětileté děti potřebují pořád něco dělat. Mají rády domácí mazlíčky, patrně se objeví první přání „Já bych chtěl/a pejska nebo koťátko.“ Na tom není nic neobvyklého. Chtějí mít zodpovědnost za cokoliv. Holčičky se starají o panenku, pokud mají mladšího sourozence, vše odkoukávají od vás. Kluci panenky obvykle nemají, ale najdou si plyšáka nebo cokoliv jiného, o co se starají.

Děti jsou v tomto věku mimořádně zvídavé, což je samozřejmě jen dobře. Otázky typu „Proč tomu tak je?“, budou na denním pořádku. Snažte se trpělivě odpovídat, rozhodně dítě neodmítejte a nesnažte se z toho „vykroutit“. Pro vývoj vaší ratolesti je to nesmírně důležité, i když nám dospělým mohou otázky připadat značně banální.

Podporujte sebedůvěru u dítěte

V dítěti bychom se měli snažit podporovat „osobnost“. Věčné zákazy, příkazy, manipulace a „zastrašování“ nejsou na místě v žádném věku, nyní ale prakticky nejméně. Jde o to, že dítě začíná formovat svou osobnost, je potřeba mu s tím pomoci a nechat ho realizovat. Je důležité nastavit určité hranice a být důslední. Výchova dítěte je nesmírně těžká, a čím je naše ratolest starší, tím náročnější to je. Malé děti jsou většinou velmi upřímné, kolem pátého roku už jsou dostatečně vyzrálé na to, aby dokázaly „lhát“. Nejsou to promyšlené lži a schválnosti, ale už chápou, že mohou zapírat nebo si „upravit pravdu“, aby se rodiče nezlobili. Často mají tendenci svalit vinu na druhého, zejména u sourozenců to platí dvojnásob.  

 

Pokud si nejste jisti v některých otázkách, jak se svým předškolákem o něčem mluvit, jak se zachovat, kontaktujte odborníky v naší Pedagogicko-psychologiské poradně. Pokud potřebujete poradit například ohledně výslovnosti, jsou vám k dispozici odborníci z Logopedické poradny.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Eliška Kozlova, 27. 1. 2022, 22.43

Učení prohrávat ve hře je teda kumšt ... Nejmladší je pěknej vztekloun, starší dcera taky 😒 a to máme tolik krásných her 🤦🏻‍♀️

mno na logopedii budeme chodit určitě.

Minnie, 16. 9. 2020, 17.06

S oběma dcerami jsem chodila na logopedii. Mladší je teď 5 a řeč se nedaří, kupu písmenek neumí. Bude mít odklad.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 4.34

Upravování pravdy, to je hezky řečeno

kajulna, 13. 3. 2018, 10.57

Veľmi pekné obdobie v živote dieťaťa je veľmi šikovné všetko ho zaujíma a veľmi rozumne sa správa.

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 17.22

no, to zklidnění je u nás diskutabilní

L.janicka.l

L.janicka.l, 16. 2. 2017, 21.39

Na tenhle vek si musim jeste pockat, tak teprv uvidim co me ceka 😊

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.35

u nás právě aktuální

louskacek2, 10. 8. 2016, 22.17

Tak u sebeduvery specialne u upraveni pravdy jsem uz take jednou dcerku chytla a obe jsme se tomu zasmali:-). A braska 11 m si preci rozhazuje hracky sam a ona to teda po nem preci nebude uklizet kdyz ona to nerozhazela ze

lazna, 7. 7. 2016, 15.36

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů