Nejčastější zlozvyky dětí a jak je efektivně odnaučit

zobrazeno 2143×

Vložil(a): Adrianita, 28. 6. 2022 8.16

Děti jsou starost, ale také radost. Úsměv nám ze rtů však mizí, pokud ratolest přistihneme s prsty v puse, nebo se žmoulajícím tričkem, které je poté na vyhození. Stejně jako dospělí, i nejmenší mají své zlozvyky, které je naštěstí můžete odnaučit dříve, než si je odnesou do dospělosti. Co konkrétně patří mezi nejčastější zlozvyky dětí a jak k jejich odnaučování přistupovat?

Než si zlozvyk dítě odnese do dospělosti

Seznam dětských zlozvyků je poměrně dlouhý. Nezřídka se však stává, že jsou jisté návyky za zlozvyky zaměňovány. Pokud chceme o zlozvyku hovořit, musí se jednat o pravidelně se opakující chování, které není společensky tolerované. Na druhé straně je dobré v dítěti budovat zdravé a pozitivní návyky, které budou dobrým základem pro úspěšný život. Domnívat se, že se u dítě nepříslušné chování objevilo z ničeho nic je mylné. Vždy se jedná o činnost mající svou příčinu. Aby nedošlo k odnesení zlozvyku do dospělosti, kdy by mohl rapidně a negativně ovlivnit život, začněte ratolest návykům odnaučovat. 

Rozhodně však nejděte cestou trestů. Ze zlozvyku se záhy stane zakázané ovoce, které, jak praví známé přísloví, chutná nejlépe. V ideálním případě zlozvyk pojmenujte, najděte jeho příčinu a poté se ho snažte anulovat tím, že najdete náhradní činnost. A nezapomeňte dítě chválit a odměňovat, pakliže se vynasnaží s nevhodným návykem něco dělat. Taková fototapeta do pokojíčku by byla příjemným dárkem, nemyslíte?

Cucání prstů u nejmenších

Ti nejmenší mají tendenci cucat si prsty. Zlozvyk si nesou už z raného věku, kdy prsty upřednostňovali před dudlíkem. Do jistého věku můžeme tuto aktivitu brát za normální, pokud se však překlene i do čtvrtého roku či let následujících, je čas zasáhnout. 

Za cucáním prstů velmi často stojí pouhá nuda nebo nervozita. Vynasnažte se, aby se dítě nenudilo, nebo aby v případě, že se bude cítit nervózní, mělo po ruce něco jiného, co může chytit do rukou. 

Žmoulání trička je také nepřípustné

Nejen cucání prstů dělá rodičům vrásky na čele. Problém nastává, i když si dítě žmoulá tričko. Tento návyk dochází na scénu v okamžiku, kdy je dítě opět nervózní. Tričko bere za něco, k čemu se může uchýlit, když se necítí ve své kůži.  I v tomto případě však můžete zasáhnout, a to poměrně jednoduchým způsobem. Stačí dítěti věnovat nějaký talisman, který bude při besídkách nebo návštěvě doktorů svírat v rukou. Může to být plyšák, ale také autíčko nebo jenom drobnost, kterou bude nosit po kapsách. 

Okusování tužky může zadělat na problémy

Nervozita stojí za drtivou většinou dětských zlozvyků. To je prostě holý fakt. A stojí i za dalším nechtěným a nepřípustným návykem, kterým je okusování tužky. Jelikož tento zlozvyk může přispět až ke zdravotním problémům, respektive k obtížím s dásněmi například, zakročte proti němu zavčasu.  V nejlepším případě je dobré začít s argumenty čili s důvody, proč se daná věc nemá dělat. Poničení zubů nebo spolknutí bacilů jsou důvody, které by dítě mohly zaskočit a nemile překvapit. Kromě toho je dobré nasadit na konec tužky něco, co by dítě v chroupání zastavilo. A když z toho nebude mít v ústech zrovna dobrý pocit, je velká pravděpodobnost, že s tímto zlozvykem dříve nebo později skoncuje. 

Žvýkání vlasů je problém hlavně u děvčat

Zejména díky z důvodu nudy nebo potlačení jisté nervozity sahají po svých vlasech, které mají tendenci neustále žvýkat. Nejen, že se jedná o nehygienickou věc, ale také sobě i svým vlasům škodí. I když bychom velmi rádi řekli, že argumenty pomohou i v tomto případě, není tomu tak. Nejlepší je ústa zaměstnat trochu jinak. Pokud bude mít dítě po ruce vždycky žvýkačku nebo bonbon, může se problém velice rychle vyřešit.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 11.00

zlozvyky jsou často úporné a bohužel se i často vrací jak vím, z vlastní zkušenosti

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů