Jsou třeba plavecké pomůcky? A jaké?

zobrazeno 1148×

Vložil(a): Adrianita, 1. 7. 2022 10.04  (aktualizováno 13. 7. 2022 10.08)

Léto je tu a s ním i zážitky ve formě plavání a dalšího dovádění ve vodě. Neumí vaše dítě plavat, nebo je začátečník? Ulevte sobě i dítěti volbou správných plaveckých pomůcek. Velký výběr plaveckých pomůcek a doplňků koupíte i pro plavce.

Plavecké pomůcky se používají už při plavání kojenců a batolat, ale i u starších dětí. Slouží k výuce plavání, pomáhají nadnést, mimo to jsou také bezpečnostním prvkem, ale i prvkem motivačním. Při hodinách plavání podporují i senzomotorický vývoj. 

Plavecký pás

Plavecký pás znají všichni z výuky plavání, jedná se o jednu z nejoblíbenějších plaveckých pomůcek. Vyrábí se ze zdravotně nezávadné pěny a počty dílků odpovídají váze dítěte. Dílky se dají postupně odebírat nebo naopak přidávat. Je třeba, aby dílky byly na zádech dítěte, ne na břiše nebo po celém obvodu. Jedině s dílky na zádech může dítě plavat na břiše. Pás obsahuje bezpečnostní sponu s popruhem, je nastavitelný. Nehrozí vyvlečení z pásu, jako třeba u kruhu. Podle stupně plaveckých dovedností doporučujeme pás doplnit nadlehčovacími rukávky nebo kroužky, miminkům plaveckou destičku. Plavecké plováky a destičky jsou lákavé svými barvami a dokáží děti motivovat. Údržba je jednoduchá. Pěnové pomůcky omyjte mýdlovou vodou a nechtechte důkladně uschnout, jinak hrozí plíseň. Oblíbené pro výuku plavání u nejmenších jsou také plavky s plováky. Nemusíte je doplňovat vestou ani rukávky.

Plovací vesta

Plovací vesty by měly splňovat vše, co od plaveckých pomůcek vyžadujete. Tedy nadnášet, chránit před sluncem, větrem, chladit. Pokud chcete, aby dětem vesta vydržela, raději si připlaťte. Všechny požadavky splňují neoprenové vesty, které můžou být dokonce potaženy nylonem s ochranným faktorem 50+. Ověřujte si certifikaci plovacích vest i dalších plaveckých pomůcek. Zaměřte se i na kvalitní zip, například YKK zip. Kvalitní produkty zvládnou slanou i sladkou vodu. Zejména pro menší plavce je praktické celozapínání.

A co plovací kruh?

Když jsem byla malá já, používal se hojně plovací kruh. Je pravda, že není finančně náročný, je měkký, dokáže zaujmout designem. Dá se využít už pro kojence v upravené variantě, nebo na výuku plavání, kde má všestranné využití. Je-li dítě v kruhu neustále, fixuje si nesprávnou plaveckou pozici a spíše brzdí plavecký um. Také nedochází k přímému kontaktu obličeje s vodou, dítě se tak poprvé bez kruhu můžu zakuckat. Základem správného dýchání při plavání je bublání do vody. Vážnější nevýhody kruhu jsou, že dojde snadno k propíchnutí či jinému poškození, dítě může z kruhu vyklouznout/vypadnout, nebo se topit (kruh dítě přetočí a ono se nedokáže vymanit). Když už kruh, tak i tak dítě pod dohledem a ne natěsno nafouknutý, ale ani ne příliš měkký. Ideální je kombinovat více plaveckých pomůcek.

Plavecké brýle

Plavecké brýle musí zejména dobře sedět. Na trhu seženete různé druhy v různém kvalitním provedení. Vybírejte vždy podle toho, zda je dítěti pořizujete na rekreační plavání nebo na nějakou speciální disciplínu, závody apod. 

Barva skla - čiré skla se hodí do vnitřních bazénů, stejně tak i modré, které můžete použít i venku, kouřové spíše ven nebo do dobře osvětlených bazénů, stejně tak zrcadlové, růžové a fialové zvyšují kontrast modrého pozadí, oranžové a žluté dokáží zcela potlačit modrou barvu. 

Další parametr je těsnění očnic. Nejčastější je silikonové těsnění, které i déle vydrží, ale je i hypoalergenní. Každý používá však jiný typ silikonu a jinou tloušťku a šířku. Dražší, ale prémiové těsnění je z termoplastické gumy, které má delší životnost a lepší vlastnosti než silikon. Nedoporučujeme neoprenové těsnění, které má kratší životnost a horší těsnění. V hračkářství často narazíte na levné brýle bez těsnění (klasické skořápky), které často dělají otlaky.

Pro děti a rekreační plavce stačí jednoduchý pásek, případně vzadu rozdvojený, který je vhodný pro všechny plavce. Komfortnější držení zajistí dvojitý pásek.

 

Jaké pomůcky využíváte maminky vy? Co rozhodovalo při výběru?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Market23, 4. 4. 2024, 23.37

Dneska je těch pomůcek strašne moc. My používali rukávky, kruhy, takový ty nadnášecí nudle a samozřejmě nafukovací hračky. Ale nejdůležitější za mě plavecký brýle, viz https://www.arecenze.cz/plavecke-bryle/. Tak porozmýšlejte a vyberte správně

vranovahan, 31. 3. 2023, 13.32

Supr tipy. Taky se chci letos pokusit naučit našeho malého plavat. Naštěstí máme na zahradě k dispozici vlastní bazén, tak nemusíme chodit nikam na koupaliště nebo něco podobného. Letos ale na něm ještě budeme dodělávat zastřešení, viz https://www.albixon.cz/zastreseni/ a nejspíš i vyhřívání, aby šel během roku používat o něco déle.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 9.04

brýle a pás JSOU ZA mě super, syn by se určitě bez brílí ani neobešel, voda v očích mu vadí

Teryk92, 8. 10. 2022, 21.59

Zrovna sháním kruh pro dceru. ještě bude asi trvat než se naučí

Witchie, 3. 8. 2022, 12.10

Je paráda, že teď už je výběr obrovský od vestiček přes pěnový pás až po klasické rukávky a kruhu, každý si tak může vybrat přesně podle toho, co dítěti sedne nejlépe.

milujici.teticka36, 26. 7. 2022, 10.32

Ono dneska těch pomůcek je fakt kvantum. My jsme používali rukávky, plavecký pás (i když ten teda jen v kombinaci s rukávkama) a pak teda vestu, protože ta se nám osvědčila nejvíc, i když ji nejdřív mrňousové nechtěli nosit. Starší si ještě vynutil plavecké brýle. A když vylezl z bazénu a bylo ostré světlo, tak teda vždycky sluneční brýle. Ty kupujeme od https://www.top-bazeny.cz/kategorie/slunecni-bryle-115/ a máme s nimi jenom dobrou zkušenost.

Eliška Kozlova, 15. 7. 2022, 7.10

U nejstaršího kojenecké plavání, chodil do dvou a půl let, naučil se dobře orientovat ve vodě, vyloženě plavat uměl od 4let, takže měl pomůcky jen na hraní a blbnuti. Sourozenci měli takový ten kruh/chodítko, kolem toho roku/dvou, že jsme si je soupali kolem sebe, později plavecký pás a destičku, na dovolené rukavky (jsou skladnejsi).

patricia077

patricia077, 14. 7. 2022, 17.31

Než uměli plavat tak plavecký pás a teď už potápěcí brýle a šnorchl 😅

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů