Jak na záchvaty vzteku

zobrazeno 9111×

Vložil(a): Markéta V., 13. 7. 2015 15.42  (aktualizováno 23. 10. 2017 7.30)

"Záchvaty vzteku jsou u batolat normální" a dokonce jsou považovány za "nedílnou součást jejich vývoje". Je tomu ale opravdu tak? My se v tomto článku zaměřujeme na to, jak záchvatům předcházet, jak s dítětem komunikovat, jak pracovat sama se sebou.. a když už taková situace nastane, jak ji co nejlépe zvládat a co dělat po takovém záchvatu. Pokud vás zrovna toto téma trápí, doporučujeme přečíst.

Záchvaty vzteku jsou normální a neminou žádné dítě

Určitě rádi uslyšíte, že v určitém věku jsou časté záchvaty vzteku vlastně nevyhnutelné. Děti jsou velmi citlivé, všechno intenzivně prožívají a zatím ještě nemají schopnost dostatečně kontrolovat sami sebe, když jsou rozrušené. Obzvlášť ve chvílích, kdy jsou děti unavené a hladové, nemají potřebné vnitřní zdroje, aby zvládli frustraci.

Vztek je projevem bezmoci

Pokud po svých dětech nebudete požadovat nepříjemné věci, či je zatěžovat náročnými úkoly ve chvílích, kdy jsou unavené nebo hladové, vyhnete se mnohým krizovým situacím. Vzhledem k tomu, že záchvaty vzteku jsou projevem bezmoci, prožívají mnohem méně záchvatů také děti, které mají pocit kontroly nad svým vlastním životem.

Prevence je nejlepší lék na záchvaty vzteku

  • Myslete dopředu. Pokud víte, že vás čeká nějaká náročnější činnost nebo úkol, zařaďte před ni do vašeho programu krátkou pauzu, odpočinek na klidném místě, bez médií či jiné stimulace. Noste u sebe malé občerstvení, kterým předejdete nečekanému hladu.

  • Naučte se říkat NE - sami sobě. Předcházejte situacím, které dostanou dítě do stresu. Jste na procházce a měla jste v plánu ještě zajít do obchodu, ale dítě začíná být unavené? Máte domluvenou společenskou akci, ale dítěti se na ni nechce? Prostě změňte plány. Nákup vynechejte, z akce se omluvte nebo zavolejte, že dorazíte později. Neriskujte přetažení dítěte kvůli poslední pochůzce. Zařiďte vše raději později, nebo to nechte na zítra.

  • Ujistěte se, že má dítě jistotu vaší lásky a dostatek pozornosti. U dětí, které se cítí potřebné, je menší pravděpodobnost vzniku záchvatu vzteku. Pokud jste se dítěti přes den moc nevěnovala, protože bylo například ve školce, ujistěte ho o své náklonnosti před tím, než se vydáte na nákup.

  • Nebojujte se svým dítětem o moc. Nemusíte za každou cenu dokázat, že máte pravdu. Vaše dítě se vám snaží říct, že je skutečná osoba s vlastními názory na svět. To je přece v naprostém pořádku. Svou autoritu si schovávejte pro chvíle, kdy je to nutné. Použijte ji v situacích, které ohrožují bezpečí a zdraví dítěte, nebo práva jiných osob.

  • Pokud přece jen k záchvatu vzteku dojde, snažte se ho zvládnout v samotném začátku. Zmírnit ho lze například tím, že dříve než nastavíte nějaké limity, uznáte požadavek dítěte. Příklad: "Ty bys chtěl ještě víc džusu, ano? Můžeš mít víc džusu později, teď chvíli jez večeři. Džus dostaneš zase později." Pokud se dítě dál vzteká, zkuste mu vysvětlit, co se s ním děje a tím rozptýlit jeho hněv. "Ty opravdu moc chceš džus, proto jsi tak naštvaný."

  • Pamatujte si, že hněv dítěte je obrana proti velkému množství nepříjemných pocitů, které právě prožívá - zranitelnosti, strachu, bolesti, žalu. Dejte dítěti pocit jistoty a bezpečí. Pokud vám nedovolí, abyste se ho dotkli, zůstaňte mu na blízku. Dítě potřebuje vědět, že tu pro něj budete, a pořád ho milujete. Nesnažte se s ním mluvit, ale zůstaňte oázou klidu. Nechte všechny nepříjemné pocity přejít a nechte dítě vyplakat. Jakmile dítě dostane šanci ukázat vám své pocity, bude se cítit mnohem lépe.

  • Věnujte se svému dítěti poté, co se uklidní a mluvte s ním o tom, co se stalo. Nastiňte mu lepší způsob řešení situace. Můžete to zkusit i formou vyprávění příběhu. Dítě tak snadněji vše pochopí a může o tom přemýšlet.

  • Upusťte od původního požadavku, který záchvat vyvolal. Dejte dítěti čas se vzpamatovat. Dělejte chvíli něco jiného a zkuste k potřebné činnosti dítě přimět jiným způsobem. Zapojte ho do řešení problému, ať opět získá pocit kontroly nad svým životem.

 

Tak co? Také si procházíte obdobím záchvatů vzteku u dětí? Nebo jste je úspěšně zvládli? Nebo záchvatům umíte předcházet? Budeme rády za vaše názory a zkušenosti. Určitě pomohou dalším maminkám.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
7

Pojmy použité v článku:

  • Frustrace

    Pocit marnosti, zklamání a smutku z neuspokojení potřeby

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

mno nechávám to na tatínkovi

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 6.53

Ustupovat od požadavků se ale nemůžu donekonečna

Zuzanka94, 23. 1. 2018, 6.28

Moja dcerka ked sme vonku taha na seba strasne pozornost. Nechce dat rucku nikomu,otoci sa uteka na cestu,hodí sa na kolena zacne kricat a plakat popritom aj dupka aby si vybojovala to co ona chce. Ja sa mozem aj roztrhnut ale takto si ju naucil manzel lebo je to jeho princeznicka. Poradte nejake finty alebo rady ako na ňu.

mamkaSona, 19. 12. 2017, 8.22

Synovi je 5, mívá velký vztek a potřebu zakřičet jako lev, abychom si ho všimli:)Ale je prostředním dítětem a bojuje o pozornost, ačkoliv si myslím, že je dělím spravedlivě Dokonce starší syn ho občas usměrňuje:)Doufám, že ho to brzy přejde a pochopí, že nemusí bojovat vztekem.....pokud uspávám dceru, nebo píšme úkoly se starším:)

vendy.z, 18. 12. 2017, 13.20

rady se čtou dobře, ale ne vždy jsou rady k něčemu

Pávinka, 19. 11. 2017, 22.08

nejhorší jsou záchvaty mezi lidmi syn je hodně citlivý (3 roky) a celkově má potíže s vyjadřováním, takže ani sám neví, co chce a nedokáže se vyjádřit, já bych mu i vyhověla ale někdy opravdu netuším, co se děje špatně. Pomáhá ho nechat být prožít si emoci a uklidní se, ale vadí mi, když se cizí lidé pletou do výchovy a během vztekání na něj mluví a snaží se situaci řešit. vím, že se snaží pomoci, ale mě to vadí. Jak řešíte reakce okolí?

Gabill, 30. 11. 2017, 14.17

Maly tiez obcas chyti amok a cudzi ludia niekedy posobia na neho tak, ze sa ukludni (samozrejme nie vzdy). Casto sa stretavam s pochopenim inych rodicov, ze "to velmi dobre pozname....tiez sme si to uzili s nasimi detmi" A aj u nas najlepsie posobi nechat ho chvilu sa vykricat a az potom skusit situaciu nejak riesit.

Kikinka30, 2. 11. 2017, 12.36

Naprosty souhlas,boj o moc,vztek....

martinazab, 24. 10. 2017, 20.32

Aj tak mi syn stále zúri. Už neviem čo robiť.

Kamila Pecharová, 24. 10. 2017, 13.52

Ano, všechno z toho už jsem někde četla, nebo slyšela a snažím se tím řídit. Pokaždé mi to ale nejde, zvlášť když mají špatnou náladu oba naši kluci.. To je opravdu o nervy ale vidím na sobě, že když je starší ve školce a mladší se mi vzteká, beru to s o dost větším nadhledem a klidem než u prvního..

Aliisha

Aliisha, 23. 10. 2017, 21.28

Tohle je u nás aktuální téma. Mám nervy na pochodu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů