Co potřebujete vědět o nošení miminek

zobrazeno 1258×

Vložil(a): KristinaS, 3. 9. 2022 14.34

Vyzpovídaly jsme pro Vás Mishu Novákovou, certifikovanou lektorku nošení a zakladatelka festivalu Kouzlo nošení, jak nosit miminka, na co si dát pozor a v neposlední řadě i z toho, na co se můžete těšit na festivalu Kouzlo nošení, jehož jsme mediálním partnerem.

Foto: Lenka Seničová
 

Co potřebujete vědět o nošení miminek

Nošení dětí v šátcích a nosítkách není žádná moderna. Vracíme se ve výchově dětí pouze ke svým kořenům. Je to praktické, ale byla by chyba nosítka a šátky považovat pouze za transportní prostředky. Nošení v první řadě pomáhá s navázáním silnější emocionální vazby s miminkem a dopřáváme mu tím naplnění jedné ze základních potřeb – fyzický kontakt. Miminko se tak cítí v bezpečí a je spokojené.

Pokud nevíte, kde o nošení získat správné informace, mám pro vás jeden tip!
Na Kouzlu nošení – festivalu o kontaktním rodičovství a nošení dětí se dozvíte vše, co do začátku nošení potřebujete. Festival se koná 17. září 2022 v Konferenčním centru City v Praze 4.

Pojďme si ale říci pár věcí do začátku.

Kdy se začít zajímat o nošení miminka? Je lepší už před porodem.

Na zjišťování informací o nošení není nikdy příliš brzy ani příliš pozdě. Pokud jste budoucí maminka a již víte, že budete chtít zkusit nošení, existuje mnoho cest, jak se připravit předem. Zjistit si vše ještě před porodem může být velká výhoda, protože po porodu maminky většinou neví, kde jim hlava stojí.

Připravovat se nemusíte pouze jen teoreticky

Úvazy na břicho a záda se dají zkoušet i před narozením miminka s manipulační panenkou, která je kopií miminka, nebo třeba jen s větším plyšákem. Pokud jste před narozením miminka o nošení třeba nevěděla a setkala jste se s ním až později, není problém začít kdykoli po porodu.

Na internetu maminky najdou řadu informací, ale bohužel ne všechny jsou správné

Je vhodné hledat na ověřených webech. Většina výrobců kvalitních šátků a nosítek má své blogy, kde sdílí nejrůznější informace. Dalším způsobem je vyhledat lektorku nošení či vstoupit do některé z nosicích facebookových skupin.

Kde najít vše pohromadě

Jednou z možností je navštívit Kouzlo nošení - festival o kontaktním rodičovství a nošení dětí, který se koná již 17. září 2022 v Konferenčním centru City v Praze 4. Je připraven skvělý edukační program formou přednášek a praktických workshopů a veletržní část s nabídkou nejrůznějších značek.

Na přednáškách se dozvíte nejen o nošení, ale i o partnerské komunikaci s dětmi, aktivním naslouchání, sebeřízeném a domácím vzdělávání či montessori pro nejmenší. Na workshopech si maminky vyzkouší vázat různé úvazy do šátku nebo se naučí správné držení těla, aby je nebolela záda. 40 vystavovatelů přiveze to nejlepší ze svých šátků, nosítek, nosícího, kojicího, těhotenského, funkčního či dětského oblečení a doplňků, látkových plenek a dalšího zboží. Samozřejmostí je dětský, kojicí a přebalovací koutek.

Od kdy se miminko může začít nosit

V zásadě je možné miminko nosit od prvního dne jeho života. Nosit se dá i po císařském řezu či předčasně narozená miminka. Nicméně vždy je důležité dbát na zdravotní stav obou aktérů. Navíc by maminka měla pečlivě dbát na svůj odpočinek a dopřát svému tělu čas se zregenerovat, zejména v době šestinedělí. Šátek ani nosítko by neměly vést čerstvou maminku k tomu, aby hned začala uklízet nebo vařit, protože má volné ruce.

Nosítko nebo šátek

To je velmi individuální. Na trhu je již nepřeberné množství kvalitních šátků i nosítek. Když maminka s nošením začíná, je vhodné vyzkoušet obojí a nejenom s jedním kusem, ale otestovat jich více. Na festivalu Kouzlo nošení máte unikátní příležitost vyzkoušet desítky druhů nosítek, šátků i nosícího oblečení a vystavovatelé jsou vždy ochotní poradit a pomoci. Během jednoho dne si můžete udělat představu, která značka vám bude „sedět“ a která ne.

Obecně se dá říci, že na novorozené miminko je vhodnější šátek, protože se miminku lépe přizpůsobí. Naštěstí již přibývá značek, které vyrábějí nosítka již od narození. Ještě před pár lety byla nosítka určena dětem až od několika měsíců věku. Když je děťátko starší, často šátkující maminky přecházejí na nosítka, protože jsou rychlejší na nasazení a pohodlnější, co do nosnosti.

Pokud vybíráte sami, dávejte pozor na špatná nosítka. Bohužel ne vždy je slovo ergonomické v názvu nosítka opravdu správné. Pokud je to tzv. visítko, kdy miminko visí za rozkrok, určitě ho nekupujte. Také není vhodné nošení dětí obličejem ven od nosící osoby a je to mezi odborníky velmi diskutované téma.

Přijďte se podívat 17. září na festival Kouzlo nošení do Konferenčního centra City v Praze 4. Více informací najdete na www.kouzlonoseni.cz.

 

Těšíme se na setkání!

Misha Nováková, certifikovaná lektorka nošení a zakladatelka festivalu Kouzlo nošení

a

maminky z ProMaminky.cz (najdete nás s naším přebalovacím koutkem i stánkem na veletrhu)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (2 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 12.52

na šátek jsem si nikdy netroufla, nosila jsem v nosítku a ráda, akorát s přibývajícími kily čím dál méně

Andrea Poliaková, 20. 9. 2022, 10.07

Skvělý článek, díky! Já jsem nosila obě děti od narození v šátcích od Omnifera, Vatanai, Loktushe, Moisha, Deka, z nosítek mi sedí nejlépe Rischino. 😉

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů