Výkonnou ředitelkou a matkou na plný úvazek

zobrazeno 4490×

Vložil(a): Lindi82, 14. 3. 2017 17.35

Maminky, udělala jsem rozhovor pro všechny ty z vás, které jsou tak trochu jako my :-) Své děti nadevše milujeme, ale k celkové spokojenosti potřebujeme i nějakou práci, aktivitu, dál se rozvíjet. A proto jsem vyzpovídala ředitelku Koučink centra a zároveň maminku ročního chlapečka Lenku Zelingrovou. Jak se dá skloubit péče o tak malé dítě a práce? Dá se i na mateřské dál osobně rozvíjet?

Ptáte se, co to je ten koučink? Koučink je proces podporující hledání individuálních řešení a rozvoj člověka v jím zvolené oblasti. Zjednodušeně řečeno je koučink účinná metoda osobního rozvoje, která formou vedeného rozhovoru pomáhá k uvědomění si toho, co přesně chceme jinak a proč. Také pomáhá k objevení možných i nemožných cest, jak toho dosáhnout a zároveň vykročit a vytrvat na vybrané cestě. Koučink vede kouč.

Kouč není trenér ani poradce, ale hledá řešení společně s klientem. Termín pochází z anglického slovesa coach (trénovat, vést). Podle oblasti života, které se koučink dotýká, jej můžeme rozdělit na:

  • Profesní koučink – týkající se pracovních záležitostí.
  • Osobní koučink nebo životní koučink (life coaching) – zabývající se tématy soukromého života lidí.

Jedním z koučů je i Lenka Zelingrová. Lenka je nejen koučem, ale čerstvě také maminkou ročního syna Jonáše a zároveň ředitelkou a majitelkou Koučink Centra.

Společnost Koučink Centrum je první specializovanou firmou v oblasti koučinku v ČR. Od roku 2005 jí důvěřuje více jak 5 000 klientů, které společnost seznámila s koučováním v mezinárodní škole. Společnost nabízí školení, poradenství, koučování, účastní se konferencí, veletrhů a pořádá zajímavé přednášky. Posláním KC je šíření myšlenek koučování v ČR i za hranicemi, informování o moderních postupech v oboru, přibližování koučinku v komerčních i nekomerčních projektech, předávání špičkového know - how lidem i firmám v ČR.

Linda: Školíte manažery z nejrůznějších firem, ale nyní chcete také přiblížit kurzy maminkám, co Vás k tomu vedlo?

Lenka: Rozhodli jsme se toto téma otevřít i v Koučink Centru, protože jsem čerstvou maminkou. Mám ročního synka a začínám pomalu poznávat a chápat svět spojení práce a mateřství.

Linda: Jak zvládáte svůj klasický všední den? Jste výkonnou ředitelkou firmy a zároveň pečujete o roční dítě. Jak se to dá skloubit?

Lenka: Je to strašná fuška. Přiznám se na rovinu, že každý den hledám způsob, jak to dělat lépe, protože jsem ještě nedosáhla toho, že by mi v tom bylo úplně dobře. Na druhou stranu je to krásné sedět jedním zadkem na více židlích a dá obrovskou energii lépe to poskládat a naučit se v tom fungovat. Když uvedu, jak vypadá můj den, tak aktivního času mám okolo 16 hodin, vstáváme v půl 7, chodíme spát kolem 11. Mezi tím dělám podobné věci jako ostatní maminky, ráno udělám pro všechny snídani, postarám se o to, abychom se co nejrychleji vypravili z bytu a aby všechno bylo na svém místě. Potom dám Jonáše k babičce a dědovi, dojedu do kanceláře okolo 10. hodiny a od těch 10 do 3 až do 4 se věnuji buď práci v kanceláři, nebo jsem na obchodních schůzkách, nebo koučuji své klienty. Striktně ve 4 hodiny můj pracovní čas končí, vyzvedávám Jonáše. Chvíli si hrajeme a uvaříme večeři. Jonáše vykoupu a dám na kutě. Potom padneme s manželem u televize a snažíme se ty dvě hodiny nějakým způsobem odpočinout.

Linda: Často také berete Jonáše s sebou na pracovní schůzky. Jak se na to tváří lidé, se kterými máte schůzku?

Lenka: Zkuste si, maminky, odpovědět na otázku, kdo má větší problém s tím, že máte s sebou malé dítě. Nejsem úplně alternativní a úplný střelec, takže schůzky, při kterých volím přítomnost Jonáška, je opravdu s lidmi, které znám a mohu si to tam dovolit. Většinou jsou to ženy, které mají samy děti. Dnes ráno jsem například měla schůzku s kolegyní v dětském koutku. Probíraly jsme byznys a zároveň nás těšila přítomnost Jonáše, který si hrál a potěšil nás svým úsměvem. Ale jak říkám, beru ho jen na schůzky, kde si to můžu dovolit. Klienti o tom samozřejmě vědí dopředu. V ostatních případech je Jonáš u babičky a já si řeším pracovní záležitosti.

Linda: Změnila Vás nějak role matky po profesní stránce, například v oblasti vedení firmy?

Lenka: Co se týká vedení firmy, myslím si, že ne. Myslím si, že uvažuju stejně jako předtím, že se mi v té hlavě nic moc nezměnilo, co se týče práce. Jediné co je jinak je efektivita času, který mám k dispozici a možná jsem se trošku usadila, protože co trénuji nejvíc je, jak se udržet v klidu. O to se snažím i v práci. Nepřenášet žádný stres na zaměstnance a na kolegy, ale naopak vytvářet prostředí ve firmě tak, aby nás to spolu bavilo a nabíjelo.

Linda: Jako ředitelka vzdělávací společnosti a absolventka mnoha vzdělávacích kurzů, co byste vzkázala maminkám na mateřské dovolené, které se plně věnují této roli? Proč by pro ně mohl být nějaký kurz přínosem?

Lenka: Vezmu to zase na svém vlastním příkladu. Absolvovala jsem za těch 12 let, co tuhle práci dělám, přes 1000 hodin výcviku a vždycky jsem to měla jako odměnu. Vždycky jsem si na ten výcvik šla sednout, abych strávila čas sama se sebou, abych si uspořádala myšlenky a našla si lepší cestu, kudy jít a abych nějakým způsobem posílila svou sebedůvěru a motivaci řešit každý den záležitosti ve firmě, starat se o Jonáše a ještě se navíc postarat o manžela, protože ti chlapi to potřebují a na ně toho času potom moc nezbývá. Když se udržíme více v klidu, tak to bude určitě dobře pro celou rodinu a možná to povede k tomu, že rodiny budou funkční a bude nám dobře. Proto si myslím, že by ženy měly absolvovat alespoň základní výcvik v koučování, aby si tohle dopřály, byly samy se sebou mohly si popřemýšlet a najít lepší způsoby jak se sebou pracovat v těch náročných situacích, který každý den žena prožívá.

 

Maminky, zaujal vás rozhovor a chtěly byste se s Lenkou setkat osobně, dozvědět se více a nahlédnout podrobněji do koučování, poradit se? Pak si nenechte ujít veletrh FOR KIDS 2017, kde pro vás máme připravenu řadu velmi zajáímavých workshopů na různá témata! Lenka tam povede workshop, který proběhne ve čtvrtek 6.4. ve 14:15 – 15:00 h. Nenechte si jej ujít a registrujte se včas na naši Facebookové stránce

Vstupenky na veletrh můžete stále ještě získat za nasbírané pampelišky v našem Věrnostním programu!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (45 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 17. 12. 2023, 16.40

Za mě je hodně důležité umět relaxovat. Osobně si taky ráda užiju dětství svých dětí. Ale sama při tom chci taky podnikat. A taky s nimi vyjedu klidně na 14 dní na Ubytování Pustevny k https://www.apartmanypodknehyni.cz/ubytovani-pustevny/ a jako užijeme si to tam společně. A pak zase zpátky do práce. No, ale je to samozřejmě každého věc. Roli matky neberu tak, že bych si měla odpírat. Jen musím lépe manažovat svůj čas.

Minnie, 28. 6. 2021, 19.51

Zajimavý rozhovor, já si raději užívám dětství svých dětí naštěstí nemusím chodit do práce nebo na brigádu kvůli penězům. Občas si přivydělat jdu, ale to jsou vždy nárazovky kde není problém mít děti s sebou.

paní má můj obdiv

katerbelac, 19. 6. 2018, 11.58

Obdivuji Vás, je úžasné že se dokážete oběma věcem věnovat naplno. Chtěla bych se také vydat cestou koučinku. Četla jsem opravdu hodně knížek, článků na internetu a tak dále. Líbí se mi tato myšlenka. Musím si teda tě udělat kurz, je to tak? Koukala jsem se na internetu a našla jsem tento https://www.neuroleadership.cz/kurz/kouc/ . Myslíte že je vhodný? Nebo doporučili byste mi nějaký jiný? Děkuji moc za rady do budoucna.

Žofinka

Žofinka, 14. 6. 2018, 19.28

Obdivuji každého, kdo takto zvládá práci i rodinu

mckvak, 4. 7. 2017, 7.06

Pekny clanek, u prvni dcera jsem mela brigadku z domu, slo to vcelku dobre, ted mam deti dve a jeste chvili pockam az to mensi bude trosku vetsi

Blankasiro, 7. 4. 2017, 16.51

Taky jsem při obou dětech stále myslela na práci a pracovala. Ale každá z nas to má jinak, důležitá je podpora rodiny a disciplína. Na druhou stranu ted trochu lituji ze jsem se naplno nevěnovala dětem

baru86

baru86, 25. 3. 2017, 12.54

Když je hlídání v rodině, hned se dá trošku něco dělat..když ale není, je to mnohem složitější.

Martina1, 24. 3. 2017, 19.26

Pracovala jsem celou rodičovskou. Nejdřív pár hodin denně a postupně 8 hodin. Syn chodí od 1,5 roku do Montessori školky 8-13 hodin, 3 dny v týdnu, takže tím se mi to ulehčilo. Díky tomu, že je velký spáč, tak můžu dnes pracovat stejný počet hodin i když není ve školce.Den má 24 hodin

Blankasiro, 7. 4. 2017, 16.52

To jste šikovná. To určitě hodně pomaha že synek hodně spinká

legarthaa, 23. 3. 2017, 16.37

já bych pracovala i by jsme to potřebovali ale zatím to není možné ale příští rok až budou dceři 2 roky to už snad půjde

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů