Kde a jak rodit? Podle čeho si vybrat místo porodu?

zobrazeno 9704×

Vložil(a): Martina Richterová, 15. 9. 2015 18.38  (aktualizováno 31. 1. 2018 14.00)

Nechcete rodit v nejbližší porodnici, ale chcete vybrat tu nejlepší? Na co vše se zaměřit, co si zjistit a jak se následně do porodnice zaregistrovat, se dočtete v článku.

Jestliže máte před očima obraz z filmu, kdy rodička nestihne dojet do porodnice a porodí v taxíku, uklidníme vás. Tohle se ve skutečnosti stává jen v ojedinělých případech. Pokud jste rozhodnuta rodit v porodnici, i do 50 km vzdálené porodnice by jste měla dojet včas. Nejprve si ujasněte, jak moc daleko jste ochotna do porodnice jet. Případně jaké máte možnosti. Je třeba mít dopředu zajištěný odvoz, protože sanitka vás doveze do té nejbližší porodnice. Pokud je místo hodně vzdálené (100 a více km), je dobré zvážit pobyt v některém z penzionů. Můžete čekání na porod spojit s příjemnou rodinnou dovolenou. Jakmile si určíte vzdálenost, můžete začít s hledáním. Pokud se však rozhodnete rodit v nejbližší porodnici, i zde je možné rodit co nejvíce podle svých představ. Stačí si sepsat porodní plán (jak a co vše do něj zahrnout, tomu jsem se věnovaly v článku Porodní plán či přání), či kontaktovat dulu nebo porodní asistentku.

Výběr místa porodu nepodceňte

Výběr místa porodu je zásadní. Pokud uvažujete o porodu doma, je dobré se spojit s nějakou dulou, nebo porodní asistentkou. Doporučujeme také přečíst nějaké knížky o porodech doma, případně se spojit s matkami či páry, které již porod doma podstoupili. V našem Věrnostním programu si můžete za své nasbírané pampelišky vybrat knížku Aby porod nebolel. Knížka však není určená jen ženám, které se rozhodly rodit doma.

Poradit se můžete také v naší Těhotenské poradně nebo Porodnické poradně. Také doporučujeme přečíst si velmi inspirativní rozhovor se Soňou Kolmanovou, která se rozhodla rodit doma a bylo to pro ní to nejlepší rozhodnutí. Pokud chcete rodit v porodnici, dobře si promyslete, co je pro vás nejdůležitější. Málokterá porodnice vám může nabídnout úplně vše, co očekáváte.

Je sice fajn si nejprve o porodnici zjistit co nejvíce informací na internetu a pročíst recenze rodiček, nejcenějšší je však osobní návštěva. V tomto případě dejte hlavně na svou intuici. Je personál vstřícný, je vybavení moderní, cítíte se tam dobře, bezpečně? Vezměte s sebou i partnera, který vám s výběrem může pomoci. Zjistěte si vše o doprovdu u porodu včetně toho, zda doprovod musí zaplatit nějaký poplatek či ne. Je dobré partnera zasvětit nejen do toho, proč chcete vybírat z více porodnic, ne jen z té nejbližší, ale seznamte ho i s vašimi požadavky během porodu a po porodu, případně na oddělení šestinedělí. Informovaný doprovod je velkým přínosem nejen pro rodičku. Pokud již máte vybranou porodnici, sledujte aktuální infomace na internetu. Porodnice mohla obmněnit personál, změnit podmínky či může být třeba v rekonstrukci.

Baby friendly hospital

Logem Baby friendly hospital je označena porodnice s přátelským přístupem k dětem, která dodržuje 10 zásad k úspěšnému a dlouhodobému kojení. Zajímejte se, jestli v porodnici dodržují správně provedený bonding, jak je to s měřením, vážením, očistou miminka bezprostředně po porodu. Informujte se, jestli má porodnice na oddělení šestinedělí zahrnutý systém rooming - in, což znamená společný pobyt miminka s matkou 24 hodin denně. Případně si tento požadavek napište do porodního plánu. Bohužel to, že má nemocnice certifikát, ještě nemusí znamenat, že vše bude odpovídat vašim představám.

Co od porodnice očekáváte?

Většina porodnic, a zejména tedy ty největší (z pražských např. Motol, Apolinář, Bulovka a Podolí), zajišťují komplexní péči nejen o rodičku, ale také novorozence. Mají to nejlepší technické vybavení pro nastávající maminku i miminka v oddělení neonatologie (na to je specialista zejména Motol). Dokáží se velmi dobře postarat také o nedonošené děti (téma, kterému se věnujeme v článku Péče o  předčasně narozené děti). Právě z tohoto důvodu hodně žen dává přednost pražským porodnicím. Při jakémkoliv větším problému dítě obvykle skončí v jednom z těchto zařízení. V takto velkých porodnicích si rodičky někdy stěžují na neosobní přístup a málo informací. Pokud tedy chcete spíše rodinnou porodnici, kde budete mít například po celou dobu porodu k dispozici jednu porodní asistentku a ta se vám bude plně věnovat, zvolte menší nemocnici. V těch hodně frekventovaných porodnicích se může stát, že bude plno a přestože jste zaregistrovaná, pošlou vás jinam. Řešením není ani platba nadstandardního pokoje, protože i těch je jen omezený počet a mohou být v době vašeho porodu plné. Samozřejmě i tyto aspekty je třeba zvážit. Zjistěte si předem, zda porodnice nabízí nadstandartní pokoj.

Mimopražské nemocnice obvykle nebývají tak dokonale vybavené, ale zároveň zde můžete očekávat přátelštější atmosféru. Není zde takový shon, rodiček je méně. Proto si na vás personál může udělat více času. To jsou patrně největší výhody okresních nemocnic. Navíc často vychází rodičkám vstříc s jejich přáním.

Je dobré si také předem zjistit, jak porodnice přistupuje k podávání epidurálu a dalších tlumicích prostředků, případně zda personál preferuje přirozený porod bez zbytečných zásahů, jako je píchnutí oxytocinu, propíchnutí vaku blan, Hamiltonův hmat, nástřih hráze apod. Při prohlídce porodnice si nejen zmapujte prostředí, ale ptejte se i na vše, co vás zajímá. Má porodní sál vanu, umožňuje případně rodit do vody, jaké relaxační pomůcky nabízí, je na oddělení šestinedělí sprcha na pokoji, umožňuje porodnice ambulantní porod?

Jakou tedy vybrat porodnici?

Nejdůležitější je zvážit základní požadavky, které od porodnice očekáváte. Jak vidíte, vybrat jednu porodnici není vůbec jednoduché. Klidně si projděte více porodnic osobně, ptejte se známých, kde rodily, nebo se podívejte do naší kategorie Hodnocení služeb / Porodnice, jak je hodnotí maminky u nás na webu. Promluvte si s tamním personálem. Porod je velmi intimní chvíle pro vás i vaše miminko a měla by být pro vás co nejpříjemnější. Proto zahoďte obavy a ostych a zkrátka se snažte dozvědět co nejvíce informací. Ptejte se v dané porodnici na všechno, co vás zajímá. Jedině tak si můžete udělat úsudek o tom, zda byste tam chtěla rodit, zda vám prostředí či personál vyhovuje. Myslete na to, že velkou chvíli zrození miminka byste měla zažít tam, kde se budete příjemně cítit. Také vemte v potaz nejen porod jako takový, ale i to, že na oddělení šestinedělí pak budete trávit s vaším malinkatým miminkem několik dní.

Registrace k porodu, jak na to?

Pokud chcete rodit v porodnici a nebydlíte v Praze, máte to snazší a máte více času se pro tu pravou porodnici rozhodnout. Konkrétně v pražských porodnicích je totiž třeba se zaregistrovat už ve 14. týdnu těhotenství, a to nejlépe na den přesně. Mezi nejžádanější a tedy také nejplnější porodnice patří standardně Motol, U Apolináře, Bulovka a Podolí. V těchto porodnicích je nutné registrovat se už takto brzy, protože později už na vaši žádost nebude brán zřetel. Porodnice se tím snaží docílit toho, aby se v nich nesešlo ve stejném termínu příliš mnoho rodiček.V ostatních pražských porodnicích (Vinohrady, Krč) se stačí registrovat o dva týdny později. Mimopražské porodnice takto přísná kritéria nemají, obvykle se stačí zaregistrovat pár týdnů před porodem, v některých porodnicích registraci nevyžadují vůbec.

Do většiny pražských porodnic probíhá registrace k porodu online (Podolí, Bulovka, U Apolináře), v nškterých porodnicích je ale nutná osobní návštěva (Motol). Jak je to ve vašíporodnici je dobré si také předem zjistit. Někde stačí také registrace po telefonu. Při registraci vás nikdo nebude vyšetřovat, jde pouze o to ukázat své doklady a také těhotenskou průkazku a vyplnit formulář.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • Epidurální anestézie

    místní anestetikum je vpichem zavedeno do páteřního kanálu, do místa blízko páteře, které je vně vaku tvrdé pleny, přičemž nezasahuje přímo do míchy

  • neonatologie

    podobor pediatrie, který se specializuje na péči o fyziologické i patologické novorozence

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u čtvrtého porodu jsem si vybrala fakt dobře,mno jsem hrozně spokojená z FNO.první tři kluci se narodili na Fifejdách.

Ivana.78, 3. 2. 2019, 13.16

Já si vybrala porodnici v Jablonci nad Nisou a nakonec jsem kvůli zdravotním problémům rodila v Liberci. Spokojená jsem rozhodně nebyla.

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 7.28

Já si vybrala dobře, byla jsem moc spokojená

Mildret, 27. 5. 2018, 17.35

Já jsem zvolila porodnici na doporučení své gynekoložky a jsem docela sklamana.. samotný porod byl v pořádku. PA i Lékařka super.. horší to bylo s oddělením šestinedělí a celkově jsem byla zklamaná i z novorozeneckého.. chápu že toho mají destičky i lékaři dost ale jejich přístup mě opravdu hodně zarážel..

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 18.42

Já jsem měla jasno hned. Byla jsem v porodnici na praxi a moc se mi tam líbilo takže pak jsem vůbec neváhala

Janna, 16. 2. 2018, 21.28

Ve výběru porodnice jsem měla od začátku jasno a nelituju. Byla jsem maximálně spokojená.

Kikinka30, 5. 2. 2018, 7.48

Ja jsem to mrla jasna,chtela jsem rodit tam kde mamka a zadarilo se

Tinka1993, 3. 2. 2018, 14.07

Nerozhodovala som sa, išla som do nemocnice ktorá bola najbližšie a bola som spokojná

Leňulka, 3. 2. 2018, 13.37

Já se rozhodovala mezi dvěma porodnicemi co mám obě stejně daleko 50km, blíž stejně jiné nejsou. Ve 30tt to ale za mě rozhodl gynekolog když mě poslal k hospitalizaci kvůli zkracujícímu se čípku a hrozícímu předčasnému porodu. Takže nakonec jsem rodila v 35tt tak kam mě poslal a nestěžuji si, byly tam všichni skvělí a na neonatologii o dceru bezvadně pečováno. Stejně kdybych chtěla rodit v té druhé tak by mě převezli, tam berou rodičky až od ukončeného 36tt

Aliisha

Aliisha, 31. 1. 2018, 20.14

Rodila jsem v místě bydliště, protože to bylo nejjednodušší. Porod v pořádku, ale pobyt na pokoji hrůza děs. Sestry vůbec neporadily a byly neochotné. Asi bych si na další porod vybrala jinou porodnici.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů