Hledáme dětského lékaře aneb jak vybrat pediatra?

zobrazeno 10442×

Vložil(a): NikolaJ, 12. 2. 2015 20.16  (aktualizováno 11. 8. 2017 18.16)

Již v těhotenství byste svému dítěti měla vybrat lékaře, který jej bude mít v péči. Čemu se při výběru pediatra věnovat? A co vás při preventivních prohlídkách u něj čeká?

Registrace není povinná

Dle § 9 zákona o péči o zdraví lidu máte právo na poskytování zdravotní péče podle § 11 zákona o veřejném zdravotním pojištění a na volbu lékaře a zdravotnického zařízení. Povinnost registrovat dítě zákonem stanovena není, ale v zájmu dítěte se doporučuje, aby dítě mělo zvoleného dětského lékaře. Zároveň podle § 12 zákona o veřejném zdravotním pojištění je pojištěnec povinen podrobit se na vyzvání preventivním prohlídkám.

Odmítnout vás praktický lékař pro děti a dorost smí jedině v případě, že jeho kapacita je již naplněna, anebo tehdy, když je vaše bydliště moc daleko (nesmí vás tedy odmítnout tzv. spádový lékař).

Hledá se doktor

Až budete hledat pediatra, můžete se zeptat ve svém okolí na reference, na názory stávajících maminek a jiných známých. Můžete také hledat na internetu - existují webové stránky, kde si můžete přečíst reference na jednotlivé doktory (nejen pediatry).

Taky se ptejte zda lékař, o kterého máte zájem, má smlouvu s vaší pojišťovnou,  a jaká je jeho ordinační doba.

Důležité pro vás může být také vybavení ordinace, ke kterému dnes už běžně patří možnost vyšetření CRP, streptest, podrobné vyšetření moče – ušetří vám to čas a pomůže dříve získat cílenou léčbu pro dítě. Určitě byste tedy měla vybrat takového lékaře, který má stejný nebo podobný názor na prevenci i léčbu dítěte, jako vy. Zjistěte si tedy předem, zda vámi vybraný doktor pracuje s homeopatiky, jaký má názor na nadužívání antibiotik, povinná i nepovinná očkování, nastřelování náušnic, ale i třeba to, zda je lékař na telefonu, když to potřebujete. Vztah mezi vámi a vaším pediatrem by měl být založen na důvěře a vzájemném respektu.

Zvoleného pediatra je dobré kontaktovat již před porodem a informovat ho o tom, že byste k němu vašeho potomka ráda zaregistrovala. Je také určitě dobré se zeptat, zda první návštěva, seznámení lékaře s dítětem, bude probíhat v jeho ordinaci nebo u vás doma. Dávno už neplatí, že lékař poprvé viděl svého nového pacienta vždy v jeho domácím prostředí, aby zapsal do karty dítěte, zda má svou postýlku či pokoj, v jakém stavu je domácnost, kde dítě žije, a jak je o něj postaráno.

Zákon nestanoví rodičům povinnost zapsat dítě do péče dětského lékaře v žádném konkrétním termínu. První návštěva však zpravidla probíhá do 48 hodin od propuštění z porodnice. Pokud plánujete ambulantní porod, sdělte to vybranému peditrovi předem (někteří pediatři nepřebírají do péče děti mladší než 72 hodin - více se k tomu dozvíte v článku Ambulantní porod). To stejné platí i pro porod domácí.

První návštěva pediatra může proběhnout v jeho ordinaci, nebo u vás doma. Záleží jen na domluvě. Oba způsoby mají své výhody a nevýhody. Přijde-li lékař k vám domů, odpadá nutnost přípravy na cestu, oblékání a krmení načas, což obzvláště v zimě přijde vhod. Naopak při návštěvě lékaře v jeho ordinaci vidíte prostředí, ve kterém pracuje, poznáte vybavení ordinace, zdravotní sestru - ano, i ta je při na návštěvě pediatra velmi důležitou součástí.

Co bude pediatr sledovat?

Po porodu miminka a následném pobytu v porodnici dostanete zprávu o novorozenci. Ta je určena právě pro vybraného pediatra.

Navštěvovat jej budete pravidelně - nejprve zhruba 48 hodin po propuštění z porodnice, dále 14 dní po porodu, v 6 a 9 týdnech miminka. Od třetího měsíce věku dítětě pak každý měsíc až zhruba do jednoho roku, poté se četnost prohlídek snižuje. Načasování preventivních prohlídek je stanoveno vyhláškou. Více se k pravidelným prohlídkám dozvíte v článku Přehled pravidelných prohlídek u dětského lékaře.

To, co bude sledovat pediatr, byste měla sledovat také vy doma a na případné odchylky pediatra upozornit.

Při každé preventivní prohlídce bude vaše dítě pravidelně změřeno a zváženo, hodnotí se růst hlavy a kostní zrání velikostí měkké chrupavčité části hlavičky (fontanely). Lékař dítě vyšetří a zhodnotí stav výživy, svalové napětí i psychomotorický vývoj. Bude sledovat také srdeční činnost nebo dýchání miminka.

Důležitý je také stav pokožky, zda již zmizelo poporodní zarudnutí a zda se ještě kůže olupuje. Pokud lékař najde v novorozenecké zprávě zmínku o tzv. porodním nádoru, který je způsoben průchodem hlavičky porodními cestami, zkontroluje, zda již zmizel, či se hojí.

Je nezbytné konrolovat také bříško miminka. Pokud vaše dítě trápí koliky, lékaře o tom informujte. Poměrně častá je rovněž pupeční kýla, kterou způsobují slabé svaly okolo pupku.

U chlapečků se hned po narození objevuje otázka všech rodičů: přetahovat předkožku, nebo nechat být? Zkuste se zeptat svého budoucího pediatra. Názory se velmi různí, od radikálního „nesahat“ až po pravidelné, ale jemné a postupné uvolňování předkožky například při večerní koupeli, většinou ale spíše až ke konci prvního roku věku - o tom jsme už psaly v článku Přetahování předkožky a péče o penis.

Novorozená děvčátka mohou mít výtok, způsobený stejně jako zduření prsíček matčinými hormony, také tato záležitost vymizí sama.

Změna pediatra je možná

Pokud byste po několika navštevách u pediatra měla pocit, že jste nevybrali toho nejlepšího, že vám z nějakého důvodu nevyhovuje, změna je určitě možná. Záleží na pojištovně, ale obecně platí, že pediatra je možné měnit každé tři měsíce.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • anestezie

    umělé uspání pacienta

  • CRP

    C-Reaktivní Protein; sloučenina, která má značný význam v diagnostice mnoha nemocí

  • fontanela

    místo na hlavičce dítěte, kde lebka nesrostla a zůstala měkká, aby miminko bez problémů prošlo porodními cestami; zaceluje se okolo 20. měsíce věku dítěte

  • neonatolog

    nejvýše kvalifikovaný odborník v oblasti péče o novorozence

  • pupeční kýla

    vzniká kvůli vrozenému neuzavření břišní stěny v oblasti pupku, kudy se poté vyklenují břišní orgány

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

novaklen, 31. 3. 2022, 22.15

My našemu malému naštěstí našli dobrého doktora. Já na tom ale bohužel nejsem až tak dobře. Ke své praktické lékařce chodím hodně nerada a celkově s ní nemám dobrý vztah. Právě proto přemýšlím, že přejdu k nějaké jiné. Slyšela jsem, že tato je prý hodně dobrá - https://www.moje-doktorka.cz/ Kamarádka k ní chodí a je spokojená.

Minnie, 15. 1. 2022, 18.34

Já jsem jednoduše oslovila lékařku, ke které jsem chodila už já jako malá. Zůstala jsem bydlet na stejném sídlišti, tak to bylo i spádově jasné. Spokojenost.

kluci mají doktorku,ke které jsem chodila já

Monuli, 24. 1. 2019, 5.37

Máme skvělou pediatričku i sestřičku

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 18.32

Jsem maximálně spokojená až na čekárnu společnou s ORL

Lucie243, 5. 10. 2017, 14.51

V bývalém bydlišti jsme měli báječnou doktorku. Po přestěhování jsme hledali skoro tři měsíce, než nás někdo vzal. Zatím jsem viděla jen sestru, ale podle přístupu doufám, že jsme našli dobře.

Leňulka, 14. 8. 2017, 19.57

Mě pediatru několik lidí doporučilo tak jsem tam šla, bohužel já spokojená nebyla a za půl roku jsme dr měnili. Měli jsme neshody v očkování, prostě si jela svou, vyhrožovala i smrtí dítěte a sociálkou a nemohla překousnout, že chci očkování odložit. Našli jsme jinou dr a teď jsme max. spokojení a neměnila bych

Aliisha

Aliisha, 13. 8. 2017, 21.17

S výběrem lékaře jsem si dala hodně práce. Jsem ale velice spokojená

baru86

baru86, 12. 8. 2017, 22.11

Máme štěstí na dobrého lékaře a ještě kousek od domova

Kikinka30, 12. 8. 2017, 20.38

Ja jsem malou prihlasila pobliz bydliste a jsem spojojena

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů