Typy nosních odsávaček a jejich srovnání

zobrazeno 50445×

Vložil(a): NikolaJ, 7. 10. 2016 6.18

S rýmou u malých dětí se setká prakticky každý rodič. Jedná se o zánět sliznice nosní dutiny. Kojenci a batolata neumí smrkat, ani dýchat pořádně pusou. Jakmile se jim ucpe nos, mají problémy s dýcháním, špatně spí. Hleny je potřeba z nosu šetrně dostat. A právě k tomu slouží nosní odsávačky, které jsou doslova k nezaplacení. Existuje několi druhů odsávaček. Pojďme si říci, jak se od sebe liší, a která je výhodnější.

Proč pořizovat odsávačku?

Nosní odsávačka patří mezi neodmyslitelnou výbavu od novorozeneckého věku. Odsávačku doporučujeme pořídit ještě před narozením dítěte, protože nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat.

V průběhu dne se do nosní dutiny dostávají různé nečistoty a dráždivé částice s bakteriemi. Sliznice se brání tím, že tvoří sekret, ve kterém se snadno množí bakterie a viry. Pokud tam tento sekret zůstává a hromadí se, může se dostat také do dutin obličeje a do uší. Malé dítě není schopné dýchat ústy, ucpaný nosík znemožňuje kojení a ruší klidný spánek. V nose nahromaděné hleny navíc představují živnou půdu pro množení bakterií, které mohou způsobit závažnější onemocnění jako je například zánět středního ucha. Proto je nezbytné pravidelné a důkladné odsávání, které těmto potížím pomáhá předcházet.

Ruční odsávačky hlenů

Základním pomocníkem při péči o dětký nos je ruční odsávačka. Ruční odsávání trvá delší dobu než odsávaní jinými typy odsávaček, je méně efektivní a náročnější, ale pro běžnou péči dostačující. Nejvíce se vám osvědčí jako takzvaná „nouzovka“ na dovolené nebo v případě mírnější rýmy. Jejich hlavními výhodami jsou nízká pořizovací cena, kompaktnost a to, že nejsou hlučné. Jedná se o odsávačky hadičkové, nebo balónkové.

Hadičková odsávačka se skládá z transparentní nádobky s víčkem, hadičky se zaobleným koncem a hadičky s náústkem. Jedna hadička se zavede dítěti do nosu, druhou má maminka v ústech a odsává. Je vyrobena ze speciálního nelámavého plastu. Odsáté hleny se zachytí v nádobce. Celou odsávačku lze vyčistit opravdu snadno, vymytím horkou vodou. Její pořizovací cena je velmi nízká, seženete ji bežně v lékárně asi za 30 Kč.

Balónkové odsávačky vypadají jako balónek s nástavcem pro nos. Prodávají se v různých barvených provedeních, ale koupit můžete i průhlednou. Máte pak lepší přehled o množství odsátého hlenu a taky ji budete moci důkladněji vyčistit. Balónek se neprve stlačí, pak se zavede do nosánku dítěte a pak se pustí. Tím dojde k odsátí hlenu. Pořizovací cena těchto typů odsávaček je různá, cca 40 - 150 Kč.

Odsávačky na baterky

Další možností jsou odsávačky hlenů na baterie. Jedná se o kompaktní odsávačky, které nabízející snadné a bezpečné použití doma i na cestách. Mají vysoký odsávací výkon, jejich použití je jednoduché. Podle velikosti dítěte a hustoty odsávaného sekretu je možno vybrat různé druhy nástavců. Odsáté hleny se ukládají ve sběrné nádobce. Všechny díly, které přichází do styku s hleny, lze snadno vyjmout a vyčistit, případně je možná i sterilizace varem ve vodě. Provoz těchto odsávaček zajišťují 2 baterie 1,5 V typu AA. Takových odsávaček je na trhu hned několik, liší se především cenou. Je to například odsávačka Cleanoz, kterou pořídíte za cca 800 Kč. Nebo LivingLab, která dokonce získala ocenění v roce 2014 v anketě Česká máma. Za tuto odsávačku si trochu připlatíte, stojí přibližně 1300 Kč.

Anebo si můžete pořídit odsávačku Slon od Dr.Benny. Je unikátní nejen svým tvarem (vypadá jako slon, takže u dětí bývá oblíbená), není hlučná (jako například odsávačky připojitelné na vysavač), ale hlavně je vybavena vestavěným nabíjecím akumulátorem, který se nabíjí adaptérem USB z notebooku nebo autoadaptéru a sám poslouží jako záložní zdroj pro váš mobil. Tato odsávačka má certifikát TÜV jako lékařský přístroj. Tomu všemu odpovídá i cena, pořídíte ji asi za 1500 Kč.

Odsávačka hlenů na vysavač

Ohledně této odsávačky panují různé mýty a je pravda, že jsem z ní také měla obavy. Strčit dítěti do nosu hadičku připojenou k vysavači a zapnout jej mi přišlo nešetrné. Dnes ovšem musím říci, že bych ji rozhodně nevyměnila. Vysavač totiž dokáže vyvinout větší podtlak, než lze dosáhnout ústy či balónkem. Celý proces čištění nosní dutiny se tak vyrázně zkrátí, a nosánek je vyčištěn důkladněji.

A jak odsávačka funguje? Odsávačku připojíte k vysavači. Nosní nástavec zavedete do nosu dítěte. Tento nástavec je navržen tak, že jej nelze zavést hluboko do nosu, jako je tomu u běžných odsávaček, tudíž nedochází k poranění sliznice. Zapnete na vysavači požadový výkon a odsáváte. Při odsávání nedochází ke kontaktu odsávačky s ústy maminky (jako je tomu u manuálních odsávaček), což podstatně se snižuje riziko vzájemné infekce. Hleny se zachytí v průhledné nádobce z hladkého, lehce omyvatelného plastu. Po použití celou odsávačku vymyjte, případně sterilizujte.

Z nosních odsávaček připojitelných na vysavač si můžete vybrat například odsávačku Arianna Baby – Vac, kterou jsem používala já a moc se mi osvědčila osvědčila, Baby Bruin nebo Nosátko.

Arianna Baby - Vac odsávačku zakoupíte prakticky v každé větší lékárně nebo přes internet. Stojí přibližně 300 Kč a při správném zacházení vydrží opravdu dlouho. Můžete ji použít také s výkonnějším vysavačem do 1800 W. Samozřejmě u malých dětí raději zvolte nižší výkon vysavače. Je vyrobena ze speciálního nelámavého plastu. Všechny součásti jsou bezpečné a ani při neobratné manipulaci nemůže dojít ke zranění. Hleny se zachytí v průhledné baňce z hladkého, lehce omyvatelného plastu. Otvor nástavce se nezanáší a celou odsávačku lze vyčistit velmi snadno vymytím horkou vodou, případně dočistit pomocí pseciálního kartáčku. Tato odsávačka je certifikovaná jako zdravotní pomůcka s označením CE 0123.

Druhou, již zmiňovanou odsávačkou připojitelnou na vysavač, je Baby Bruin. Od výše popsané se liší tím, že nemá hadičku, ve které se mohou usazovat bakterie, což navíc usnadňuje čištění a zaručuje hygienu. Vyjde vás přibližně na 200 Kč.

Třetí zmíněnou je Nosátko. Odsávačka je vyrobena kompletně z plastu bez BPA a stejně jako ostatní odsávačky je vhodná pro děti už od narození. Je připojitelná k běžným typům domácích vysavačů. Odsávačka je sterilizovatelná a byla klinicky testována. Její pořizovací cena je asi 200 Kč.

Praktické informace

Manipulace s odsávačkou není vůbec složitá, stačí jen trochu cviku. Před odsáváním hlenů nejprve do nosíku kápněte zvlhčující kapičky (u těch nejmenších je vhodný například Libenar), které rozpustí zbytek nosního sekretu, a ten pak snadněji odsajete.

Po každém použití odsávačku rozeberte a důkladně omyjte, případně ty části, které přicházejí do styku s hlenem, sterilizujte.

To, která odsávačka bude nejlépe vyhovovat vám, si budete muset ozkoušet.

A s jakou odsávačkou máte zkušenosti vy, maminky? Podělte se s námi o to, jak bojujete s dětskou rýmou a přidejte vaše komentáře také v naší kategorii Hodnocení produktů.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (83 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 20.16

Za mě zlatá klasická hadičková. Měli jsme na vysavač ale vůbec nám to s ní nešlo.

jsem zastánce,těch normálních odsávaček,které byli,když jsem byla malá akorát teď ta odsávačka,je horší,než byla ještě za třetího syna

kamika, 28. 10. 2019, 10.43

Já dávám dětem na rýmu kapky a potom krém okolo nosu, který je super na odranou kůži.

kamila.336, 28. 1. 2019, 14.18

Ja jsem pouzivala pro deti jeste nasivin na rymu a ucpany nos je nejlepsi.

jarcula, 30. 7. 2018, 18.21

Nám se taky líbí, ale nevím jak často se budou měnit baterie. Aby nebyl provoz moc drahý.

vilina, 28. 7. 2018, 17.31

Na pluscomfort jsem se už dívala, asi si ji pořídíme.

Leoneska, 25. 7. 2018, 16.39

Dost často jsme na cestách, tak jsme pořídili cestovní nosní odsávačku hlenů Plus Comfort Premium Snow bílou. V balení je i praktické pouzdro.

mirka244, 22. 6. 2018, 22.51

My máme na vysavač, naštěstí ji moc nemusíme používat

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 21.13

Měla jsem na vysavač

zinka, 14. 3. 2018, 17.38

Nejvíc se mi osvědčila pluscomfort odsávačka, nepotřebuji k ní vysavač, což ocením v noci a na dovolené. Máme tu oranžovou.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů