Rizika chybného nášlapu aneb jak správně vybrat první botičky?

zobrazeno 8646×

Vložil(a): Jana V., 30. 5. 2015 11.29

A je to tady! První krůčky vašeho malého zlatíčka! Tyto okamžiky jistě patří k těm nejradostnějším v životě každého rodiče. Ovšem právě ve chvíli, kdy vaše dítko udělá první krok, se spolu s radostí záhy objeví i obavy o to, jak nejlépe o malou nožičku dítěte pečovat a dopřát jí správný vývoj. Největší důraz by měl být kladen na správnou chůzi a na nákup těch správných prvních botiček.

Čím se dětská noha odlišuje od dospělé

Chodidlo vašeho miminka je jednou z nejkomplikovanějších částí lidského těla, má 26 kostí a velké množství nervových zakončení. Dětská nožička se od té dospělé liší v mnoha anatomických i funkčních vlastnostech:

  • Dětská noha velmi rychle roste, a to jak v délce, šířce, tak i v proporcích. Noha malého dítěte vyroste v průměru o 15 až 18 mm za rok, u starších dětí o 8 až 12 mm.

  • Kosti nohy malého dítěte jsou hodně chrupavčité, tudíž měkké a schopné se rychle deformovat buď špatnou obuví nebo nadměrným zatížením nohy.

  • Dětské nohy mají nižsí práh bolesti a nižší citlivost vůči tlaku. Tím hrozí to, že děti budou nosit nevhodnou obuv dlouho, aniž by pociťovaly nějakou bolest.

Vše výše uvedené je potřeba si uvědomovat, protože rané období vašeho miminka je pro celkový vývoj nožiček a chůze samotné velice důležité.

Bosá noha

Pro malé děti, které se učí chodit (nejčastěji v období jednoho roku), je nejlepší, mohou-li chodit bosy. Snadněji tak udržují rovnováhu a chození naboso je pro nohy zdravé. Stimuluje to nervovou soustavu, akupunkturní body, podporuje krevní oběh a imunitní systém. Navíc botičky eliminují podněty, které dostávají chodidla od země i včetně citlivého přizpůsobení palců. Pokud doma nemáte na podlaze koberec, určitě nedávejte dítěti jen ponožky, protože ty by proměnily podlahu v kluziště a křehká rovnováha a sebejistota dítěte by byla pryč. Pokud byste dali dítěti tuhou neohebnou botičku, jeho prstíky se nebudou moci dostatečně roztáhnout a svaly nožek a kotník nezesílí tak, aby udržely nožičku ve vzpřímené poloze. Opravdu nejbezpečnější variantou jsou bosé nohy, pokud to jen jde.

Kupujeme první botičky

Podle lékařských studií se téměř 99% dětí rodí se zdravýma nohama. Na druhou stranu ovšem téměř třetina prvnáčků přichází do školy s nožkama různě poškozenýma. Proč je tomu tak? Hlavní vina je na straně nevhodně vybraných prvních botiček. A to bohužel problémy s chodidly, nártem a postavením nohy v nevhodné obuvi nejsou konečné. Zdravé nohy a chodidla totiž ovlivňují i stav páteře. S nohama, jejich postavením a kondicí souvisí všechny klouby nad nimi, celý pohybový aparát, tedy i páteř. Vychýlení pánve může být způsobeno deformací nohy, jakým je propadlá klenba či propadlé kůstky nártu.

První botičky by měly poskytovat hlavně řádnou oporu noze, která ještě není pořádně vyvinutá a zpevněná. Při nákupu prvních bot si vemte „nositele“ bot určitě vždy s sebou. Pro snazší a opravdu správný nákup prvních botiček je dobré myslet na následující desatero:

  1. Dítěti vždy kupujeme novou a kvalitní obuv. Pediatři nedoporučují dědit boty po sourozencích či jiných dětech či kupovat levné boty na internetu nebo vietnamských tržnicích.
  2. V obchodě nebo doma (při koupi na internetu) děťátku dobře změřte obě nožičky. Boty vybírejte podle většího chodidla (pokud se jejich velikost liší). Dobré je kupovat boty odpoledne, kdy má dítě nožičky nejširší.
  3. Botičky by měly být lehké a hlavně ohebné v oblasti prstních kloubů. Pro zjištění lehkosti stačí botu potěžkat, v druhém případě je dobré zkusit, zda jde ohnout špičku boty směrem k nártu. Ještě než si dítko botu vyzkouší, zkontrolujte, zda uvnitř nejsou nějaké hrany nebo švy, které by mohly dítě tlačit či ho nějak poškrábat.
  4. Botičky by měly být vyrobeny z kvalitního přírodního materiálu nebo z materiálu, který nezpůsobuje alergické reakce (kůže, textil, goretex). Zároveň by měly být prodyšné a dobře absorbovat vhlkost.
  5. Boty musí být kotníkové, s pevným opatkem a kulatou špičkou, která poskytuje dětským prstíkům dostatek místa.
  6. První dětské boty by měly být vpředu před prsty o 10 až 15 mm větší. Tento takzvaný nadměrek počítá s prodloužením nohy při zatížení za chůze, částečně se počítá i s růstem nohy dítěte.
  7. Šířka boty musí padnout nožce „na míru“, to znamená, že musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Příliš úzká bota by nožičku deformovala, v příliš široké by zase noha při chůzi klouzala. 
  8. Když dítěti botičky sundáte, všímejte si, zda nemá nějaké otlačeniny. Pokud ano, boty rozhodně nekupujte.
  9. Uvnitř musí být boty rovné, nikoli tvarované.
  10. Nejvhodnějším zapínáním jsou buď 2 až 3 suché zipy s „kladkami“, nebo tkaničky, které ale musí být dobře zavázané.

Certifikace dětské obuvi

V roce 1997 zavedla Česká obuvnická a kožedělná asociace dobrovolnou certifikaci dětské obuvi. Důvodem byla zhoršující se situace v oblasti nabídky kvalitní a zdravotně nezávadné dětské obuvi na českém trhu. Český trh bojoval hlavně s levnými výrobky z dovozu, zejména z asijských zemí.

Kriteria k certifikaci, tedy k ortopedické a hygienické nezávadnosti dětské obuvi, byla v České republice vypracována předními odborníky v obuvnickém průmyslu, obchodu, zkušebnictví, školství a ve spolupráci s Českou ortopedickou společností. Kriteria mohou být a jsou průběžně doplňována dle aktuálních poznatků o zdravotně nezávadném obouvání dětí. Dobrovolná certifikace je v současné době prováděna podle technické specifikace TS-ITC-002/1998/b a TS-ITC-276/2002/a (obuv pro děti do 3 let věku).

Proto chcete-li koupit svým dětem kvalitní dětskou obuv, vybírejte takovou, která je označena logem žirafy. Obuv s tímto logem má totiž pozitivní ortopedické vlivy jak na chodidla, tak i na vývoj páteře a hlavně je vyrobena tak, aby byla zdravotně nezávadná a pro děti naprosto bezpečná. Díky „Žirafě“ nakoupíte nejen kvalitní dětskou obuv vyrobenou v České republice, ale i v zahraničí, neb o „Žirafu“ mohou požádat i zahraniční výrobci dětské obuvi.

Je ovšem nutné zmínit i fakt, že existují i velice kvalitní výrobci dětských bot, kteří ovšem logo žirafy nepoužívají nebo již nepoužívají. Důvodem je například poměrně finančně nákladná certifikace, která nemalou částkou zvedá cenu obuvi, paralelně si je ovšem výrobce vědom kvality své obuvi (značka Fare), nebo jiná certifikace provedená v zahraničí (Německo, certifikace WMS – značky dětských bot Richter, Superfit).

Jak nejlépe pečovat o dětské nožičky

Chcete o nožičky vašeho dítka pečovat co nejlépe? Chcete předejít veškerým rizikům a možným defektům při jeho chůzi? V tom případě je dobré myslet na následující rady a doporučení:

  • I přesto, že se váš malý prcek rozhodl pro chůzi, nepřehánějte to s jejím tréninkem. V tomto období s sebou určitě stále vozte kočárek či nosítko, bude se vám určitě hodit.
  • Jak jsme již zmínili, nechte dítko chodit naboso, jak nejvíce to půjde, chůze po přírodních površích prospívá jak noze, tak i mozku.
  • Kupujte jen kvalitní dětskou obuv, nejlépe tu s visačkou „Žirafy“ nebo jiným certifikátem o zdravotní nezávadnosti či kvality.
  • Pravidelně (alespoň 1x měsíčně) kontrolujte stav botiček a jejich velikost, respektive to, jestli z nich dítko již nevyrostlo a netlačí ho prstíky.
  • Dbejte na to, aby děti nosily obuv podle účelu, ke kterému byla vyrobena. Sebepohodlnější sportovní gumotextilní nebo celogumová obuv se nehodí k celodennímu nošení.
  • Dítko často přezouvejte! Jedině tak se zabrání propocení a změna tvaru bot dětské nožičce určitě uleví.
  • Základem je také pravidelná hygiena nohou, mezi níž patří zastříhávání nehtů na nohách, nošení těch správných bavlněných ponožek či punčocháčů.

Přejeme vám hodně štěstí při výběru správných botiček a vašemu malému prckovi jen samé zdravé a úspěšné krůčky bez puchýřků a otlaků.

 

Použité zdroje:

  1. http://coka.cz/
  2. časopis Maminka, duben 2014
  3. http://www.vitalia.cz/

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 21. 3. 2023, 8.14

Na jednu stranu s tímhle textem souhlasím. Ten nášlap je fakt důležitý. Já sama to řeším i teď ve svých 35 letech. Ale přeci nebudu dítěti kupovat limitované tenisky na objednávku u https://www.thepairz.cz/zbozi-na-objednavku/ Sice by to byly super boty, ale na jak dlouho? No... Jako je pravda, že s těmi botami to je fakt trable. A zvlášť v momentě, když se vám malý v obchodě vzteká.

jufy54, 25. 10. 2021, 16.49

Určitě je velmi těžké vybrat správné boty pro dítě a hlavně, aby se mu v nich dobře chodilo a nezničilo si nožku. Já za významné pokládám třeba v zimním období, aby do nich neteklo a snažím se vždy vybrat vhodnou impregnaci. Třeba odsud kupuji nano impregnaci na obuv - https://eshop.inproducts.cz/outdoor/inproducts-impregnace-premium-na-obuv-200-ml/ . A musím říct, že je to skvělá věc. I dětské boty tím vždy přejedu a hodí se do každého ročního období.

vybírat boty je fakt hrůza.

Minnie, 26. 8. 2020, 19.46

První botky jsme vždy kupovali certifikované, ve speciální prodejně s věcmi pro miminka a batolata.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 8.29

Nejhorší je pořád myslet na tu kontrolu velikosti

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 16.51

ten nadměrek 10-15 mm je docela dost na první boty

Kris, 19. 12. 2016, 9.08

tak výběr prvních botiček nás teprve čeká, ale už teď jsem z toho celá zfamfrnělá... No snad vybereme dobře...

Fuga

Fuga, 24. 11. 2016, 10.41

vybrat boty je hrůza

Lištička, 1. 8. 2016, 10.34

Pro nás to právě začíná být aktuální. V botách mám ale jasno - doma na plovoučce protiskluzové ponožky, kde to jen jde naboso, kde to nepůjde barefoot botky maximálně s opatkem (nikoli s pevným kotníkem, to je hloupost, kvůli které se kotník nezpevní, ale naopak ochabne - jako dítě jsem kvůli tomu měla 2x do roka výrony).

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.25

První botky byly s žirafou, předtím měl capáčky různých druhů a barev

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů